Lav en børneopsparing
En børneopsparing er en god idé, hvis der er penge tilovers på budgettet. Men det kan betale sig at se sig for. For der er stor forskel på hvor høj en rente, bankerne tilbyder.
Penge er ikke alt, men det kan betale sig at undersøge markedet for børneopsparinger grundigt. Forskellen på den laveste og højeste forrentede børneopsparing kan være stor, når pengene engang skal forsøde livet for den unge indehaver af kontoen. Det kan dreje sig om mange tusinde kroner.
Stor forskel på udbyttet
En børneopsparing handler ikke bare om at overføre penge til en konto én gang om året uden at skele til forrentningen af kontoen.
For det første er der stor forskel på den rentesats, som bankerne tilbyder på den traditionelle kontante børneopsparing.
For det andet er det muligt at investere pengene på forskellige måder i værdipapirer, som set over en årrække kan give en højere forrentning end den almindelige forrentede børneopsparing.
Investeringsrådgiver Kim Valentin har regnet på det for os, og det viser sig, at der kan være over dobbelt så meget at gøre godt med, når barnet bliver 18 år, alt efter hvilken form for opsparing du vælger.
I kroner og øre drejer det sig om over 45.000 kroner, hvis du, fra barnet er født, sætter det tilladte beløb ind og investerer i værdipapirer i stedet for at lade dem stå på en børneopsparing med den laveste rente.
Du må i alt sætte 36.000 kroner ind på en børneopsparing, og det maksimale beløb per år er 3.000 kroner. Hvis pengene står, indtil barnet bliver 21 år, er forskellen på udbyttet af de forskellige opsparingsformer endnu større.
Kontant eller aktier
“Valget står grundlæggende mellem den kontante opsparing og investering i aktier. Investering i aktier kræver dog en lang tidshorisont på 15 til 20 år. Obligationer er i disse år ikke interessante, fordi renten er så lav,” siger Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg A/S.
Han pointerer, at der er en sammenhæng mellem risiko og afkast, og at det er de to ting, I som forældre skal vurdere i forhold til hinanden:
“Selv om investeringer i værdipapirer over en årrække har givet en højere forrentning end den kontante opsparing, er det ikke sikkert, at det vil blive ved med at være sådan. Spørgsmålet er, om det ikke kan betale sig at sætte pengene ind på en børneopsparing med en kontantrente på 5,75 procent, hvilket er muligt. Det er værd at overveje, fordi det giver en god forrentning, uden at der er forbundet nogen risiko med den.”
Små banker har højste rente
www.pengepriser.dkVil du tage en risiko?
Traditionelt set giver investering i værdipapirer over en årrække dig flere penge i hånden end kontantrenten, men der er alligevel grund til, at du tænker dig om, før du giver dit bud på fondsbørsen.
Mulighederne og tilbudene er talrige, hvis sparepengene skal investeres. Det vil være for uoverskueligt at nævne alle mulighederne her, men enkelt fortalt svinger de fra bankvalg, hvor banken administrerer investeringen i puljer med forskellige risikospredninger, til at du kan vælge selv at stå for investeringerne.
Jo mere du investerer i aktier, jo større risiko tager du, men det kan give dig et højere afkast på børneopsparingen. Afkastet vil svinge fra år til år og kan nogle år være negativt.
Hvis banken investerer pengene for dig, vil den typisk flytte pengene over i papirer, som er mindre risikobetonede end aktier, efterhånden som tidspunktet for bindingsperiodens udløb nærmer sig.
Pas på omkostningerne
Når pengene skal investeres i værdipapirer, er det, uanset hvordan du vælger at investere, værd at se omkostningerne efter i sømmene. De kan nemlig udgøre en ikke uvæsentlig del af investeringen.
Bankerne tager sig selvfølgelig betalt for at administrere investeringerne, men ifølge Kim Valentin er det endog meget vanskeligt som almindelig bankkunde at gennemskue hvor store, gebyrerne er.
“Omkostningerne på bankvalg og puljeinvesteringer ligger gerne på omkring en til tre procent af det fulde beløb. Det kan nemt æde fordelen ved investeringen i værdipapirer op,” siger Kim Valentin.