Sådan støtter du dit barns første sprog
Fra dit barn siger de første ord, til der kommer hele formfuldendte sætninger ud af den lille mund, gennemgår barnet en fantastisk udvikling mod rigtigt sprog.
Først rækker dit barn armene op og vil løftes. Senere lyder det insisterende: “Op!” Og pludselig kommer en fuldstændig korrekt sætning: “Jeg vil op, mor!” Men hvad sker der egentlig undervejs på barnets sprogrejse? Følg med her.
Når dit barn runder sit første år, har I talt ordløst sammen længe. Med smil, gråd, grynt, smask, pludren og gab; barnet giver fra den spæde begyndelse udtryk for behov, og du lærer at tyde det hele. Vi er tunet ind på kommunikation og parate til næste skridt: rigtigt menneskesprog.
– Hvis barnet siger ‘ma-ma’, svarer vi ofte ‘mam-mam? Ja, det er mad, nu skal du se her – skal du have noget mere mad?’. Det kan vi som forældre slet ikke lade være med, siger lektor Dorthe Bleses, som er leder af Center for Børnesprog på Syddansk Universitet og står bag en undersøgelse af børns sprogudvikling.
– Sådan viser du dit barn, at sproget bruges til kommunikation, og du inddrager barnet i denne kommunikation, forklarer hun.
At du instinktivt tolker barnets lyde, virker motiverende på den lille nye sprogbruger, og det er en vigtig forudsætning for, at det første ‘vov’ eller ‘hej’ finder vej over læberne. Dit barn opdager, at de skægge lyde, som mor og far sprøjter ud af munden, ikke bare er for sjov – men skal bruges til noget.
Forstår meget
Sprog: Sådan lærer dit barn flere ord hurtigere!Nemme dyrelyde
Sprog: Husk at tale med din babyMor og far
Tal om hverdagen
Ordspurten tager fart
Fra pludren til det første ordDu er forbilledet
Fra cirka toethalvt år bliver dit barns sprog mere komplekst. Barnet kan fortælle om nære ting, for eksempel hvad der er foregået i vuggestuen. Han begynder at få begreb om tid og kan referere til begivenheder, der ligger et stykke fra nu og her. Mange børn på tre år kan farverne og måske også tælle til ti.
Talepædagog Helle Aagaard råder til at sætte sprog på dagligdagen og hele tiden udvide ordforrådet en lille smule. I starten peger du måske bare på en klase bananer i Netto, og dit barn siger ‘banan’. Senere kan I tale om, at de er gule, at der er syv, eller at de smager rigtig godt.
Det er vigtigt med et sprogstimulerende miljø. Små børn lytter, og de lærer af at lytte. Så hvis I taler sammen derhjemme, følger barnet kropssprog, mimik, blikretning, melodi og tone og lærer en masse – også selv om det endnu ikke kan følge med i de enkelte ord.
– Dit barn afkoder samtalereglerne ved at lytte til sine forældre, siger Helle Aagaard.
Husk, at du er dit barns bedste sprogmodel. Samtidig har du den følelsesmæssige indføling med barnet, der gør dig i stand til at forstå det meste – også når det kommer hulter til bulter i mærkelige udtaler og alternativ grammatik.
Kilde: Lektor Dorthe Bleses, Center for Børnesprog, Syddansk Universitet
LÆS OGSÅ: Sådan støtter du dit barns sprog
LÆS OGSÅ: TV hæmmer dit barns sprog
LÆS OGSÅ: Sprog: Derfor begynder din tumling pludselig at stamme