'Det er som om, det er forfærdeligt, hvis ungerne får en kiks på en hverdag'

"Det er som om, det er forfærdeligt, hvis ungerne får en kiks på en hverdag"

Børnene skal have et afslappet forhold og lære deres egne begrænsninger at kende. Derfor er sukker og slik ikke forbudt hos familien Baltzersen.

Hos familien Baltzersen spiser de fredagsslik til Disney Sjov, og børnene kan lige så godt få et ja som et nej til en cola på en tirsdag. Jannie og Ole tror på, at deres børn får et afslappet forhold til søde sager, hvis de ikke er forbudte. 

Hvor meget sukker må jeres børn få?

– Vi har et meget afslappet forhold til sukker, for børnene skal have et naturligt forhold til det og lære deres egne begrænsninger at kende. Selvfølgelig får de ikke lov til at køre en pose Matador Mix ned – alt med måde. Men vores store dreng rører det stort set ikke, vores mellemste spiser lidt, og den lille spiser det med begejstring – og spytter ud igen! De har en naturlig stopklods, som måske skyldes, at sukker ikke har været forbudt i hjemmet. 

Har jeres holdning ændret sig, efter I fik børn?

– Vi er vokset op med et rimeligt løst forhold til slik. Der stod altid slik fremme i Jannies hjem, men vi rørte det sjældent. Vi vidste jo, at det også var der i morgen og dagen efter. Netop derfor er der ikke forskel på hverdag og weekend hos os, og man kan godt få cola på en tirsdag. Hvis det kun var ‘tilladt’ i weekenden, er vi bange for, at ungerne ville kaste sig over det. 

Hvordan reagerer de, hvis der står slik fremme?

– De tager det stille og roligt og smager på det, og vi tror helt sikkert, at vores afslappede holdning har smittet af på dem. For os er det den rigtige måde at gøre det på, og vi kan jo se, at det virker – på vores børn. Når vi er til fødselsdag, vil de gerne smage på lagkagen og det andet, men de spiser sjældent mere end et stykke, og de er ikke helt ustyrlige omkring det, som nogle børn er. 

Gør I forskel på børnene?

– Nej, de må alle tre gerne få sukker – også den lille. Hun ser jo også, at de to store ikke kaster sig over slikskålene, og derfor tager hun det også stille og roligt med de søde sager. Det er så lidt, de egentlig gider spise af det, at der ikke er grund til at hidse sig op over det. 

Hvordan har I det med sukkerforbud?

– Vi tror ikke på forbud. Det gør det bare mere interessant. Børn har ikke behov for sukker, men vi tror ikke, det gavner børnene at holde dem fra det. På et eller andet tidspunkt bliver de store nok til selv at kunne gå i den lokale brugs eller tømme skålene, og derfor har det været vigtigt for os at give vores børn et så afslappet forhold til sukker, at det ikke er særligt spændende. Det er da langt vigtigere, at vores børn rører sig mere. Så lad dem da få den fødselsdagskage og så gå ud og løbe stafet på legepladsen bagefter. 

Tænker I over, hvordan sukker påvirker jeres børn?

– Selvfølgelig er overvægt også noget, vi snakker om hjemme hos os, men børnene bliver lige så hyppigt tilbudt både frugt og slik – og de kan sagtens finde på at vælge frugten. De spiser sundt og varieret og trives, så derfor bekymrer det os ikke, men hvis de kørte det ned i rå mængder, ville vi nok have begrænsning på sukkerindtaget. 

Hvilke reaktioner møder I fra andre?

– Det er ikke alle, der kan forstå os. Men lige så vel som vi synes, det er mærkeligt at nægte sine børn sukker, synes ‘de andre’, det er mærkeligt, at vi tillader det. Vi skal næsten forsvare vores holdning en gang imellem – som om det er forfærdeligt, hvis ungerne får en kiks på en hverdag. 

Er der overhovedet noget, der kan få jer til at ændre mening om sukker?

– Ja, hvis der kom beviser for, at sukker kan give vores børn sygdomme. Vi vil jo også gerne give vores børn den bedste ballast i livet. Men som det er nu, er vi ikke bange for lidt sukker. Vi kunne til gengæld ønske, at produkter med (usynligt) sukker blev mere tydeligt mærkede, så det er nemmere at styre, hvor meget sukker børnene samlet set får. Vi siger ikke nej til sukker, men vi vil gerne vide, hvornår vi giver vores børn sukker – og hvor meget