Eksperten: Derfor mister du din sexlyst
Engang kunne synet af hans boksershorts give dig åndenød. Så blev du mor, og din sexlyst blev væk for dig! Vi har spurgt sexologen, hvorfor automatpiloten står på ‘fingrene væk’?
Min lyst er helt forandret, efter jeg har født. Hvad sker der?
Der er mange årsager til, at din lyst ændrer sig eller forsvinder. Vidste du for eksempel, at når du har født, bliver der frigivet en masse hormoner i din krop – blandt andet prolaktin, også kendt som amme-hormonet? Det kan have den sideeffekt, at det dæmper din sexlyst! Det er naturens egen måde at sikre sig, at du helliger dig barnet – og en måde at beskytte dig imod at blive gravid igen for hurtigt.
Samtidig er østrogenniveauet i din krop lavt, mens du ammer, og det kan betyde, at dine slimhinder er mere sarte, og at sex derfor kan føles ubehageligt. Det var den rent biologiske forklaring.
LÆS OGSÅ: Elsemarie: Jeg mistede min sexlyst
Psykologisk set kan du opleve, at dit behov for kropslig stimulation efter fødslen bliver dækket af dit barn. Du kan være så fyldt op af den nærhed, du har med barnet, at din mand nærmest kan virke forstyrrende. Endelig står du over for dit livs største opgave med at tage dig af det her barn, og det store ansvar – samt trætheden – kan være så overvældende, at sex glider i baggrunden.
Før i tiden tog jeg ofte initiativ til sex. Det er helt slut nu. Er jeg mærkelig?
Nej. Efter fødslen er det helt normalt, hvis du ændrer dig fra at have haft en lyst, som opstod ‘af sig selv’ til at have det, vi kalder en receptiv lyst. Det betyder, at din lyst nu i højere grad skal kickstartes, typisk ved berøring. Samtidig er det helt normalt, hvis du i højere grad føler, at de ydre omstændigheder skal være på plads, før du har overskud til at hengive dig til sex – for eksempel at opvasken ikke står og venter.
Din kæreste har måske svært ved at forstå, at du ikke længere tager initiativ, for de fleste mænd er indrettet på den måde, at lysten kommer spontant. På vej hjem fra arbejde tænker han pludselig ‘det kunne være dejligt at have sex nu’. Men du skal måske mærke hans hænder på din krop, før du overhovedet får tanken.
Skal jeg følge min krop – eller tvinge den til at ‘levere varen’?
Pligtsex er ikke godt, hvis du slet ikke er med i det. Risikoen er, at du ikke bliver ophidset, og så kan det gøre ondt og blive ubehageligt. Sker det, husker kroppen oplevelsen som noget dårligt, og så bliver det endnu sværere for dig at opleve ophidselse og lyst en anden gang.
Når det er sagt, skal du huske, at din lyst sagtens kan komme undervejs. Men det kræver jo, at du begiver dig ud i det – uden måske fra starten at have lyst. Jeg anbefaler, at du ændrer dit automatiske ‘nej’ til et ‘jeg ved det ikke, måske’. Sig til din mand ‘lad os se, hvor det bærer hen, hvis vi lægger os i sengen og kærtegner hinanden. Men jeg kan ikke på forhånd sige, om jeg er klar til sex’.
LÆS OGSÅ: Karen: Jeg mistede min sexlyst
Jeg bliver irriteret på min kæreste, når han vil have sex. Hvad gør jeg?
Se på det på en anden måde: Det er da dejligt, at han stadig vil have dig nu, hvor du sidder der med ammeindlæggene på i stedet for det frække undertøj! Husk, at hans initiativ kan tilføre noget energi til jeres parforhold og få jer videre.
Hvordan får jeg min kæreste til at forstå og acceptere min nedsatte lyst?
Det kan være en god ide at læse noget om det sammen, så han kan se, at det er et normalt, biologisk fænomen, du gennemlever, og at det ikke er, fordi du pludselig ikke kan lide ham. Og så er det vigtigt, at I kommunikerer om det, så der ikke opstår misforståelser.
Sig til ham ‘jeg er i en fase i mit liv, hvor der er sket en stor ændring, og mit overskud er ikke så stort. Jeg vil gerne være sammen, men mit behov er at blive kærtegnet og nusset. Hvad er dit behov?’. På den måde åbner du for, at I begge er vigtige, og det gør det nemmere at forstå og acceptere hinanden. Husk, at hans behov også er reelle!
LÆS OGSÅ: Katja: Jeg mistede min sexlyst
Hvad gør jeg for at få lysten igen?
Du er nødt til at opsøge situationer, hvor din lyst plejede at være til stede. Syntes du engang, at det var skønt at få massage eller at spise en lang middag sammen, så afsæt tid til det. Tag også højde for, at din lyst måske har forandret sig, så du – i øjeblikket – har behov for at blive forført. Sig til din mand ‘jeg kan ikke rigtig finde ud af min krop i øjeblikket, så hvis vi skal have sex, har jeg brug for, at du i en periode tager initiativet’.
Er det okay, at der er en lang periode, hvor vi bare ikke orker sex?
Ja, når I lige er blevet forældre, står den indimellem på ren overlevelse. Men husk på, at det er vigtigt for hele jeres familie, at jeres parforhold har det godt. Ellers er risikoen, at I glider fra hinanden. Hvis det er muligt, så allier jer med bedstemor eller en babysitter, der passer en aften engang imellem, så I får noget tid, der bare handler om at være jer to.
LÆS OGSÅ: Kærlighed: Plej parforholdet, mor!
Hvornår bliver mit sexliv ‘normalt’ igen?
Det er ikke til at sige. Undersøgelser viser, at 95-100 procent har haft sex syv måneder efter fødslen, men at hyppigheden generelt er nedsat det første år efter en fødsel. De biologiske grunde til din nedsatte sexlyst forsvinder hen ad vejen, men nogle par hænger fast i mønstret. Derfor skal du udfordre det mønster, du er havnet i.
Nogle gange oplever jeg, at kvinder siger nej til sex uden egentlig at vide, om de har lyst eller ej. Hvis du ikke tester det i praksis, så ved du det ikke!
Råd til de sultne kvinder – når manden mister lysten!
❤ Undgå at falde i ‘kvindefælden’ med bare at gå ud fra, at han ikke vil have dig mere.
❤ Accepter, at han – ligesom dig – har oplevet en stor omvæltning i sit liv, som kan give udslag på sexlysten.
❤ Tal med ham – uden at bebrejde ham. Sig ‘jeg har lagt mærke til, at du ikke tager så meget initiativ til sex mere. Har du også tænkt på det?’.
❤ Spørg ham, hvad han tror, der skal til, for at han genvinder sexlysten. Tid alene med dig? Baby ind i et andet værelse og sove? Sexet undertøj? En friaften engang imellem?