Er dit underliv klar til sex?
Du udvider dig og brister måske under en fødsel – eller det ender i kejsersnit. To eksperter giver her overblik over, hvordan kroppen egentlig har det, når I skal have gang i sexlivet igen.
Lige efter fødslen
Hvornår kan du have sex igen?
Nogle går i gang efter bare fire dage, andre kan være over et år om det. Alle kvinder bliver tilbudt en gynækologisk undersøgelse otte uger efter fødslen, hvor du får tjekket, at det hele er, som det skal være. Det oplever mange som grønt lys til at genoptage sexlivet. Det er dog sjældent sex, der fylder mest lige efter fødslen. Dels kan der være nervøsitet, hvis du er bristet under fødslen, dels oplever mange at få hedeture i et par uger efter fødslen, fordi østrogenniveauet er for lavt – på samme måde som når man er i overgangsalderen. Derudover har du i op til 14 dage efter fødslen barselsflåd, der er et ildelugtende, menstruationslignende udflåd, som udskilles, når livmoderen tømmes efter graviditeten. Alt dette kan stå i vejen for sexlivet.
Hvordan føles underlivet?
Livmoderen er stor. Det tager fire-otte uger, før den har trukket sig sammen igen, og du bløder ofte i den periode. Derudover har bugvæggen været meget udspilet, og den er slap to-fire uger efter fødslen, hvilket gør, at tarmene ikke bliver ‘spændt fast’ som før. Derfor ser det de første uger ud, som om du stadig er gravid, og det er helt normalt, at du ikke føler dig sexet.
LÆS OGSÅ: Mødre: “Vi savner sex, søvn og at gå på toilettet ALENE"
Hvor vigtige er knibeøvelserne?
Vigtige! Lav knibeøvelser både under og efter graviditeten. Skeden bliver udspilet, når barnet presses ud. Skedeåbningen kan ikke trænes strammere, men knibeøvelser træner musklerne i bækkenbunden og endetarmsåbningen, så du kan stramme dem, når du har sex. Derudover får du færre hæmorider, hvis du laver knibeøvelser. Hæmorider er små blodfyldte udposninger på venerne. De kan være meget smertefulde – og usexede. Knibeøvelserne hjælper til at tømme hæmoriderne for blod, så de går i sig selv igen.
Kan man blive syet forkert sammen, så det skaber komplikationer?
Det er meget sjældent, at man bliver syet forkert sammen. Til gengæld kan nogle opleve at blive strammere efter at være blevet syet, fordi de danner meget arvæv i skeden. Er du bristet, tager det tid for kroppen at hele, og det påvirker naturligvis sexlivet. Hvis musklerne har været involveret, bør du ikke have samleje før otteugersundersøgelsen, hvor lægen kan vurdere din tilstand. Hvis du kun er bristet i huden og slimhinderne, kan du rent fysisk have sex inden for nogle uger.
LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Er du klar?
Kan du have sex igen hurtigere, hvis du har født ved kejsersnit?
Ikke nødvendigvis. Ved akut kejsersnit er kroppen medtaget, fordi du måske ‘næsten’ har født vaginalt og oven i det er blevet opereret. Hvis du har fået fortaget et planlagt kejsersnit, er kroppen knapt så øm og træt, og skeden skal ikke hele som efter en vaginal fødsel. Kejsersnitarret er typisk tre uger om at hele, hvor skeden efter en vaginal fødsel kan være længere om det – særligt hvis du er bristet. Til gengæld oplever nogle at have smerter i kejsersnitarret efterfølgende, hvilket kan påvirke sexlysten.
Kan det være forstyrrende for sexlivet, at faren til barnet har overværet fødslen?
Nej. Det er en gammel skrøne. Fædre i dag er godt forberedte og bliver ikke forskrækkede. De ved trin for trin, hvad der skal ske.
Kan det ændre dit sexdrive, at du giver bryst?
Oxytocin – velværehormonet – producerer du både, når du ammer, og når du bliver seksuelt opstemt. Mens du stadig ammer, kan du opleve, at det kan sprøjte med mælk fra brysterne, når du får orgasme. Nogle synes ikke, det er så rart, at tingene bliver blandet sammen, og det kan godt påvirke sexlysten. Andre synes, at det er lidt frækt og sjovt.
Efter 6 måneder
Kan der stadig være fysiske komplikationer?
Hvis du er bristet, kan det tage lang tid at hele, og du kan godt stadig være øm seks måneder efter. Hvis du har dannet meget arvæv i skeden, kan det også være problematisk. Men for de fleste er de største komplikationer på dette tidspunkt udmattelse. Du er blevet mor til et lille barn, og det fylder virkelig meget. Barnet sover måske hverken om natten eller om dagen, du er på 20 timer ud af døgnets 24, og så er sex bare ikke den største prioritet.
LÆS OGSÅ: 9 råd til at få gang i sexlivet igen
Er der hormonelle forandringer, der kan påvirke sexlysten?
Sexlysten påvirkes af østrogenudskillelsen omkring ægløsningen. Mens du ammer, har du typisk ikke ægløsning og derfor heller ikke nogen østrogenpåvirkning, og det kan give nedsat sexlyst. Det lave østrogenniveau gør desuden, at skedens vægge er tyndere og mere tørre, hvilket kan gøre samlejet smertefuldt, hvis du ikke bruger glidecreme. Skeden bliver først mere ‘fugtet’ igen, når du stopper helt med at amme.
Bør du være tilbage på din prægravide vægt?
Mange vil gerne have ‘deres egen krop’ tilbage efter fødslen, men du bør forsøge at acceptere, at du har ændret dig og ikke nødvendigvis skal leve op til idealer om en flad mave efter seks måneder. Samtidig er det sundt for sexlivet – både fysisk og mentalt – at genoptræne kroppen, og som tommelfingerregel er det godt at være af med de overskydende kilo inden for et år, da det kun bliver sværere derefter.
Er det normalt stadig at bløde fra skedeåbningen?
Både ja og nej. Blodet kan være menstruationen, som er kommet igen, og det er helt normalt. Få kvinder oplever at få en større blødning noget tid efter fødslen – du er ikke i tvivl, hvis det sker – og så skal det undersøges af en læge.
Vandladning og tarmgas
Nogle kvinder oplever, at de kan have svært ved at holde på tis og tarmgas, efter de har født, og det kan godt gå ud over følelsen af at være sexet. Problemerne skyldes, at musklerne er blevet stærkt belastede under graviditeten og fødslen. Hvis du ikke får strammet ordentligt op med knibeøvelser, kan du risikere at have de problemer resten af livet.
Et år efter fødslen
Kan du forvente at være helt dig selv igen?
Både og. Der skal ikke være komplikationer, blødninger eller gener et år efter. På den anden side bliver du aldrig helt som før graviditeten. Livmoderen er blevet større, brysterne har ændret sig, og heller ikke skeden bliver, som den var. Den bliver mere rummelig efter en fødsel. Hvor meget afhænger af, om du er bristet under fødslen, og om du får strammet op med knibeøvelser. Men at du er en smule videre end før behøver dog på ingen måde at være et problem for sexlivet – især ikke, hvis du kan spænde i musklerne. Mange oplever faktisk, at deres sexliv bliver bedre, efter de har født.
Er det normalt stadig at have ondt?
Det bør du ikke have. Det kan skyldes, at du for eksempel har gået rundt med en skadet bækkenbund, og så skal du gå til lægen, men det er usædvanligt.
Er det normalt ikke at have sex et år efter?
Hvis I ikke har genoptaget sexlivet på dette tidspunkt, begynder det at blive et problem i parforholdet. Jo længere tid I venter, desto sværere er det at starte op igen. Grunden til, at der går lang tid, kan handle om, at I er så meget i forældrerollerne, at I glemmer kæresterollerne. Det kan også være, at I er bange for at blive gravide igen, at der er forventninger til hinanden, der ikke er blevet indfriet, eller at I ikke har overskud. Der burde ikke være noget fysisk til hinder et år efter, men der kan være en mental barriere, som kræver en indsats fra jer at komme over. Ikke dermed sagt, at I nødvendigvis bør have sex lige som eller lige så ofte som før fødslen, men sexlivet er vigtigt i et forhold, så I bør finde et niveau, hvor intimiteten holdes ved lige.
LÆS OGSÅ: Fra sexbombe til rugekasse
LÆS OGSÅ: Babyer foretrækker lyse stemmer
LÆS OGSÅ: Pas godt på din babys ryg