Far fortæller: “Har du et par timer, jeg kan låne?”
Jens Blauenfeldt, som er far til 3, prøver at regne ud, hvordan hans familie får mere tid. Han runder skiftearbejde, tjenestepiger og husmødre, men regnestykket går bare ikke op
Måske har du set bedsteforældre eller andre meget voksne mennesker ryste lidt på hovedet, når du brokker dig over hvor hårdt, det er at have små børn. ‘Uha, uha, I har så travlt med at skulle nå så meget’, og ‘dengang vi var unge, bed vi bare tænderne sammen’, lyder det med en fistelstemme som Gertud Sand i The Julekalender.
Men jo, det ER slemt. Og egentlig klynker vi ikke. Vi er bare højlydt frustrerede over, at der ikke er tid til det hele. For hvis både far og mor har ambitioner om at have et arbejde, være nærværende forældre, passionerede kærester og fritidsaktive, sociale superhelte er et døgn på 24 timer ikke nok.
Det er svært at forestille sig, før man får børn. Og endnu sværere at erkende, når man har fået børn. Og vi er dagligt plaget af dårlig samvittighed og er hverken tilfredse med vores indsats som kollega, forælder eller kæreste.
Lad mig bare være en sur gammel mand, der mener, at alt var lettere ‘i gamle dage’, hvor faren gik på arbejde og moren tog sig af hjemmet. Hvis kønsrollerne stadig var sådan, ville der være færre familier, hvor praktikken og den kedelige hverdag kvalte parforholdet. Så ku’ fatter være Forsørgeren og mutter være Husmoren.
Og dog. Hvis moderne kvinder skulle affinde sig med den gamle husmorrolle, ville de sikkert blive toptrætte af hverdagen (og familien ville dø af sult, for mange af mødrene har ikke lært at lave mad, fordi de absolut skulle have en lang uddannelse og gå på café), men i det mindste ville faren være glad. Og det er trods alt en succesrate på 50 procent!
En anden opskrift på et mindre stressende liv med små børn kunne være:
1. At den ene ægtefælle tjener en masse penge, og den anden arbejder maksimalt 25 timer om ugen. Så kan det lettere lade sig gøre at hente og bringe børn, lave mad OG nå at lege lidt med ungerne før sengetid.
2. At begge arbejder på fuld tid, men på forskellige tider af døgnet. Så deler I logistikken mellem jer. Til gengæld ser du og din kæreste kun hinanden i ferierne. For i weekenden vil I være så smadrede, at I har allermest lyst til at lave noget hver for sig med jeres egne venner – og allerhelst ude af huset.
3. At du køber en tjenestepige fra Asien. Det kaldes en au pair, og oversat til dansk betyder det: billig arbejdskraft. Så slipper du for at tage tidligt hjem fra arbejde og hente unger, og aftensmaden står på bordet.
Men ligegyldigt hvad du vælger, vil din plan gå i vasken. Små børn er nemlig ligeglade med, at der er forskel på hverdag og fridag. Og små børn har absolut ingen respekt for weekender med blødt brød, hele kander kaffe og morgenaviser. De har deres egen dagsorden, som ændrer sig fra minut til minut, og hvis du spørger dem, hvad deres plan er, svarer de ‘waah’ eller ‘brrrr’. Det kan betyde: ‘jeg er sulten’, ‘jeg er tørstig’, ‘jeg har skidt i bukserne’ eller ‘i går så vi en bil’.
Måske man bare skulle vente på at blive gammel og kunne sige med bævrende fistelstemme: ‘Så slemt var det heller ikke, vel da’.
LÆS OGSÅ: Familieliv: Vi drømmer om at gå hjemme