Tegn på fødsel

10 tegn på at fødslen så småt er i gang

Hvordan føles begyndende veer? Tegn på fødsel? Man kan finde sig selv hamre mange spørgsmål ind i søgefeltet, når fødslen nærmer sig. For sandheden er, de fleste bliver i tvivl, om det nu også virkelig er fødslens start, de mærker. Her finder du 10 tegn på, du nok snart føder.

10 tegn på fødsel

  1. Tyngdefornemmelse
  2. Tiltagende plukkeveer
  3. Menstruationslignende murren
  4. Tegnblødning
  5. Uro i kroppen
  6. Diarré
  7. Vandafgang
  8. Slimproppen går
  9. Energi og fokus på egen krop
  10. Veer

Vi har spurgt jordemoder Anna Forchhammer om, hvad der egentligt er spæde tegn på fødsel og mere sikre tegn på fødsel, og hvordan man reagerer bedst muligt på hver ting.

”Der findes kun to helt sikre tegn på fødsel: Vandafgang og veer. Men der er alligevel en række andre små tegn fødslen så småt er ved at starte. Se dem an, og vid, at du ér på vej. Hele den sidste tid af graviditeten er én lang modning mod fødslen”, siger hun.

Her er 10 tegn på, du måske nok så småt er i fødsel. God læselyst og rigtig god fødsel!

LÆS OGSÅ: Smertelindring under fødslen: Her er mulighederne

1. Tyngdefornemmelse

I slutfasen af graviditeten kan man godt føle, man går med en melon mellem benene, og at hele underlivet tynger nedefter. Det er fordi, det groft sagt er sådan, det forholder sig.

Barnet trænger dybere ned i bækkenet og forbereder sin rejse mod ydersiden. Så har du fra den ene dag til den anden tillagt dig en god gravidvralten, og føler du, at dit underliv er på vej sydpå, så er det nok, fordi fødslen nærmer sig.

Vidste du…

For at forstå forskellen på plukkeveer og fødeveer, så tænkt på det som en bil, der skal op i fart. Hvis plukkeveer er 1. gear, så er fødeveer 4. gear, og presseveer 6. gear.

Kilde: Anna Forchhammer, jordemoder.

Jordemorens råd: Hvil dig, slap af, og hvis du er træt, så sov bare. Lyt efter, hvad din krop fortæller dig. Smæk benene op, gerne op over hjertehøjde, så du letter trykket på blodårerne i bækkenet.

2. Tiltagende plukkeveer

Alle gravide har plukkeveer gennem graviditeten. Nogle mærker dem, andre gør ikke.

Op mod fødslen kan plukkeveer være et tegn på fødsel, hvis de tager til i hyppighed og styrke, og man kan godt blive i tvivl, om det er ved at udvikle sig til veer.

Den korte forklaring er, at plukkeveer er livmoderen, der øver sig på det store slag. Op mod finalen øver den sig mere. På et tidspunkt er den færdig med at øve sig, og plukkeveerne bliver til reelle veer, men overgangen er ofte glidende.

Jordemorens råd: Plukkeveer kan hviles væk, det kan veer ikke. Så det bedste råd er at hvile sig og se, hvor det bærer hen. Under alle omstændigheder virker plukkeveer modnende på livmoderhalsen, og du har brug for dine kræfter, når det udvikler sig til reelle veer.

LÆS OGSÅ: 16 knap så sjove ting ved at være højgravid

3. Menstruationslignende murren

Langt de fleste fødsler begynder med veer, og til en start er veer en diffus størrelse for mange. Du har sikkert hørt eller læst det ret uduelige råd, at hvis du er i tvivl, så er det ikke veer. Men bare rolig – det passer ikke helt.

Den gode nyhed er, at veer oftest ikke sparker fra sig som en gal hest fra start til slut – det er som regel en stille og roligt udviklende proces, hvor de tager til i styrke og frekvens. Så føler du en mærkelig murren i underlivet, lidt niv og ømhed, som minder om menstruationssmerter, så kan det meget vel være den spæde opstart på veer, du mærker.

Hvornår føder jeg?

Det er dét spørgsmål, alle højgravide bare gerne vil have svar på. Her er jordemoderens svar:

“De fleste føder inden for fødevinduet, der hedder 37+0 til 42+0, og de fleste førstegangsfødende går længere første gang end anden gang. Men man skal prøve at huske på og acceptere, at fødslen såvel som graviditeten er naturlige fysiologiske processer, vi ikke kan have kontrol over. Det er en proces, der passer sig selv, mens vi er i Netto og sover middagslur. Det er det ultimativt mest tålmodighedskrævende, men kroppen arbejder på sagen. Også selv om du ikke har set skyggen af veer endnu,” siger Anna Forchhammer.

Lette lændemerter kan også være et tegn på fødslens opstart. Du kan dog også opleve, at det, du troede var den snurrende opstart på fødsel, går i sig selv igen. Og du vågner næste morgen uden at mærke noget andet end frustration. Men du skal vide, at det under alle omstændigheder ikke har været forgæves, fordi din krop modner sig til fødslen.

Jordemorens råd: Hvil dig, hyg dig, se serier, gå i seng, kram og nus med din kæreste, nyd et bad, lyt til musik, spis noget dejlig mad. Se, hvor de bærer henad. Indtil da, spar på kræfterne, og gør rare ting, der booster dit oxytocinniveau, og dermed hjælper din fødsel på vej.

4. Tegnblødning

En indikation på, at du er på vej i fødsel, er tegnblødning. I takt med at livmoderhalsen bliver blød, afkortes og langsomt begynder at åbne sig, bløder den ofte lidt. Det ligner mest af alt pletblødning – få dråber i trusserne eller lidt lyserødt udflåd – en blanding af slim og lidt frisk blod. Er mængden større end en femkrone, akkompagneres den af smerte eller føler du mindre bevægelse hos baby, så ring til fødeafdelingen. Det er du også velkommen til at gøre, hvis du af anden årsag er bekymret.

Vidste du…

At en fødsel for en førstegangsfødende gennemsnitligt varer 24 timer fra start til slut? Den kan dog også sagtens strække sig over flere døgn, og nogle gange selvfølgelig også være kortere. Normalen er bred.

Kilde: Anna Forchhammer, jordemoder.

LÆS OGSÅ: 8 vigtige opgaver for far - eller partneren - under fødslen

5. Uro i kroppen

Det er helt normalt at føle sig træt og tung i kroppen i slutfasen af graviditeten. Det er hårdt at være højgravid. Men skifter stemningen i kroppen pludselig til en sitrende uro, hvor du har en fornemmelse af, at der foregår et eller andet – ja, så foregår der sikkert nok det, at fødslen er nært forestående. Kroppen er faktisk ret fantastisk til at fortælle os, hvad der sker, så lyt endelig til den, også selv om det er nervepirrende og diffust, hvad den siger. Akkompagneres uroen samtidig af murren i underlivet og lænden, så er det ganske sandsynligt, at fødslen så småt er i gang.

6. Diarré

Render du pludselig i pendulfart til toilettet med svedige håndflader? Kroppen tømmer sig helt automatisk før fødslen, så diarré kan også være et tegn på fødsel. Klarer du det ikke selv, bliver du tilbudt et lavement, når du kommer på fødegangen. Mange kvinder bryder sig ikke om tanken, men det er helt naturligt, at der kommer lidt afføring med, når presseveerne tordner, og du hjælper dit barn til verden. På samme måde kan kvalme og opkast også være tegn på, at kroppen gør klar til fødsel.

7. Vandafgang

Vidste du…

At kun omkring 20 procent af alle fødsler starter med at vandet går, mens 80 procent af fødsler går i gang med veer.

Kilde: Anna Forchhammer, jordemoder.

Hvis vandet går, er det et temmelig sikkert tegn på fødsel og en indikator for, at du føder snart. Nogle oplever, vandet går med et ordentligt plask, hvor de ikke er i tvivl, som man typisk ser det på film. Men det kan lige så vel være, at vandet siver langsomt, hvor du undrende spørger dig selv: “Sig mig, er van - det gået?”

Uanset om det går på den ene eller anden måde, så er det tid til at ringe til fødegangen. Ikke fordi du får presseveer om lidt (der kan gå lang tid), men fordi der er en lille øget risiko for infektion, når vandet er gået, og derfor vil fødegangen som regel gerne planlægge at se dig inden for nogle timer og tjekke, hvordan du og din baby har det, men det er ikke altid. Baby skal af samme årsag gerne være født senest 24 timer efter, vandet er gået, og du tilbydes typisk medicinsk igangsættelse, hvis ikke veerne er startet af sig selv. Efter et vist antal timer tilbydes du også antibiotika, men det vil fødestedet orientere dig om.

Jordmorens råd: Hvis vandet er gået eller du mistænker det, så tag et bind på, så du kan se, hvad farve fostervandet har. Det kommer de til at spørge om, når du ringer til fødegangen, som er det næste, du skal gøre. Måske starter veerne med det samme, måske har du nogle mere rolige timer foran dig. Uanset hvad, så prøv at hvile, indtil din aftale på fødegangen.

8. Slimproppen går

Slimproppen omtales tit som et almindeligt tegn på fødsel, men den ære kan man ikke give den isoleret set. Nogle oplever den gå, andre ser den aldrig. Nogle oplever den gå både uger og dage inden, de rent faktisk føder, og andre oplever den går sammen med nogle af de andre tegn på fødsel i fødslens opstart. Slimproppen er nok det, man kan kalde et forjættet tegn på fødsel.

Jordemorens råd: Slimproppen kan gå og gendanne sig, og den kan gå og fødslen er stadig dagevis væk. Slimproppen er en prop af sej, gummiagtig slim, der sidder i livmoderhalsen og holder den tæt, så når den går, er det nærmere et tegn på forandring i livmoderhalsen – at den bliver blød og begynder at åbne sig. Men uden andre indikationer, er den ikke i sig selv et tegn på fødsel.

Tip til dig, der snart skal føde

Beslut dig for at tage ja-hatten på og sig: ”Jeg tror, jeg kommer til at gå i gang af mig selv, og jeg tror, det kommer til at gå rigtig fint.” Det kan du lige så fint som at antage det modsatte. Det betyder ikke, du kan ændre alt med tankens kraft, men fødslen ér en hormonelt betinget proces, der i meget høj grad hænger sammen med mors psykiske og fysiske ro og trivsel. Så tal dig selv op!

Kilde: Anna Forchhammer, jordemoder.

LÆS OGSÅ: Jordemoderen giver svar: Så ondt gør det at føde

9. Energi og fokus på egen krop

For mange byder den sidste del af graviditeten på udpræget træthed, ømhed i kroppen, hævede ben, fingre og så videre. Tilsæt så utålmodigheden over ikke at vide, hvornår det store slag skal stå og frustrationen over, at det endnu ikke er sket. Men når selve dagen nærmer sig, oplever mange kvinder faktisk, at de får mere energi, at de accepterer ventetiden bedre, og at de tuner endnu mere ind på deres krop og baby. Oplever du dét skifte, kan det meget vel være et tegn på snarlige fødsel.

Hvornår skal man ringe til fødegangen?

  • Tommelfingerreglen lyder, at du skal blive hjemme og forsøge at abstrahere fra det, der foregår i din krop, så længe du overhovedet kan. Så længe alt forløber normalt, er din opgave at hvile og sørge for, du har det dejligst og hyggeligst muligt. Jordemoderens ordre!
  • Afvigelser fra normalen kan være, hvis du får feber, får meget ondt eller konstant ondt, en hård, spændt livmoder hele tiden, bløder mere end pletblødning, eller hvis du ikke mærker din baby. Her skal du ringe til fødemodtagelsen.
  • Det er tid til at ringe til fødegangen, når du som førstegangsfødende har regelmæssige veer på omkring et minuts varighed, og der er 3-4 minutter mellem veerne. Og sådan skal det gerne have set ud en times tid. Det kan indikere, du er ved at være i aktiv fødsel.
  • Som flergangsfødende skal du ringe til fødegangen, når dine veer er regelmæssige, og der er 4-5 minutter mellem veerne, og de varer omtrent 1 minut.
  • Du skal altid ringe til fødegange, hvis du er bekymret og urolig eller føler dig så presset i vearbejdet, at du gerne vil undersøges.

Kilde: Anna Forchhammer, jordemoder.

Fødslens faser

Du ved, hvor rejsen går hen: du skal føde og møde din baby. Men ved du, hvordan ruten gennem fødslen ser ud?

Den latente fase

Den latente fase betegner hele opstarten af fødslen, hvor din livmoderhals afkortes og livmodermunden åbner sig fra 0 til 4 cm. I denne periode er du typisk derhjemme, og er måske stadig til en start i tvivl om, om det virkelig også er fødslen, der er i gang. Det er en god ting at være derhjemme i denne fase, da kroppen har de allerbedste forudsætninger for at skabe de nødvendige veer og afspændthed i hjemlige og trygge rammer. En forudsætning for veer er nemlig, at du er så tryg og afslappet som muligt – velværehormonet oxytocin er din og veernes ven, mens adrenalin og forstyrrelser kan virke ve-hæmmende i opstarten.

Aktiv fødsel

Den næste fase er det, man kalder ”aktiv fødsel”. Det betyder, du er 4 cm åben og din fødsel er nu helt sikkert i gang og går ikke i stå igen. Du er formentligt ikke længere i tvivl om, at du har veer, og de begynder nok også at kræve mere fokus. Den fødende begynder typisk at lidt mere ind i sig selv og få lidt rødere kinder. Veerne vil fra 4 til 10 cm tage mere til i intensitet og varighed, ligesom de også vil komme tættere. Når du mærker, at det bliver virkelig hårdt, når du måske at tænke, at du ikke kan klare det. Men det kan du. Og når du når hertil, er du der næsten. Hæng i!

Nedtrængningsfasen eller overgangsfasen

Nogle fødende oplever en form for pause i ve-arbejdet, hvor de igen vender blikket mere op og ud i verden for en kort bemærkning, når de er 10 cm og fuldt udvidede. Nu er det tid til, at baby skal skrue sig ned gennem bækkenet. Andre mærker nedtrængningsfasen som en glidende overgang mellem åbningsveer og presseveer, hvor en spæd pressetrang kan melde sig. Det kan føles som om, du har en baby mellem benene, når baby rigtigt kommer ned i bækkenet, for det er har du stort set, og det kan også føles som om, baby næsten er ved at falde ud. Det er den ikke. Men du er næsten ved slutspurten nu.

Pressefasen

Når du er nået pressefasen, er der tale om lidt af et sceneskift. Fra at være indadvendt og fokuseret, er mange nu pludselig lysvågne, og føler en ubehjælpelig trang til at skulle på toilettet. Det er pressetrangen, og det er en stærk størrelse. Faktisk har muskelsammentrækningerne – veerne – skiftet ikke bare karaktér, men også ændret sig fra fysisk at trække opad for at åbne livmodermunden, til nu at klemme sammen på toppen og skubbe baby nedad mod udgangen. Lidt som når man klemmer på en tube tandpasta. Det er slutspurten – om lidt er du mor.

Kilde: Anna Forchhammer, jordemoder.

Om eksperten

Anna Forchhammer er jordemoder med erfaring dels fra fødegangen på Herlev Hospital, og dels som privat jordemoder ved klinikken Jordemodertid i København, som hun ejer og driver sammen med en jordmoderkollega, Anne Due Barslund.

Jordemorens råd: Vær stolt af din krop! Både energien og roen. Det er faktisk ret magisk, at kvinder kan komme så meget i kontakt med deres krop og baby, som mange er på det her tidspunkt.

10. Veer

Det andet sikre tegn på fødsel er veer. Og det er jo i sig selv abstrakt, fordi de fleste er i tvivl, om det er veer, lige indtil de ikke er i tvivl længere. Det er en glidende overgang ofte fra plukkeveer og menstruationsagtige muskelømhed til muskelsammentrækninger, der niver mere til. Det er reelle veer, når de tager til i styrke og intensitet og ikke går i sig selv igen. Det første lange stykke tid vil de fleste kunne snakke gennem veerne, men jo mere smæk, der kommer på dem, jo mere indadvendt og fokuseret vil du blive.

Jordemorens råd: Fødeveer kan hverken hviles eller soves væk. De vil per definition udvikle sig over tid. Alligevel er det vigtigt at sige at A-LL-E, der skal føde deres første barn, kommer i tvivl mange gange, om det er nu. Og man kan også sagtens blive i tvivl, selvom man er flergangsfødende. Der er ikke andet at gøre, end at se det an.