Gode råd til at håndtere baby på puslebordet

Forstå din babys faser på puslebordet

I kommer til at tilbringe timer ved puslebordet, men også med nogle gode kampe, når baby bare ikke gider. Tag med på en lille rejse gennem pusleriets faser.

Faktaboks

Forlad aldrig dit barn på puslebordet uanset alder! Ofte sker faldulykker fra puslebordet, når baby er helt lille, fordi mange tænker, at barnet ikke kan bevæge sig, men selv små babyer kan få skubbet sig ud over kanten. Især hvis der er en hældning på puslepuden, kan det give baby et afsæt. Undgå desuden at have skarpe genstande liggende ved puslebordet – neglefil, neglesaks eller andet.

De små arme stritter ud i luften, hænderne er knyttede, benene trukket godt op under maven, og ansigtet fortrækker sig i en mine, der ikke overraskende ledsages af et vræl.

Din lille nyfødte sætter ikke pris på at komme ned og ligge på puslebordet og få tøjet af og skiftet bleen. Det er ganske normalt, at seancen i begyndelsen kan være lidt stressende for baby – og ikke mindst for dig, som står med et grædende spædbarn, der tydeligvis ikke er tilfreds med situationen.

LÆS OGSÅ: Babys udvikling: Fra første smil til første ord

Inde i maven har baby ligget trygt og godt og trangt. Når den lille har bevæget sig, har ben og arme stødt mod livmorvæggen, og den trange plads har holdt baby i fosterstilling.

Uden for livmoren er der alt for meget plads! Der er også lys og lyde og en helt anderledes temperatur, og baby bryder sig ikke om pludselig at ligge helt frit med kroppen, uden noget til at holde på de flagrende ben og arme.

Det er heller ikke så rart for baby at blive rumsteret med og få tøj af og på. I det hele taget er det en ret uvant og ny situation for jer begge, og det er det, der kan mærkes i de første uger, hvor baby ofte græder, når I er ved puslebordet.

Efter cirka halvanden måned vil du typisk opleve, at dit barn begynder at vænne sig til situationen.

Omkring seksugersalderen kan baby også se lidt bedre. Dit barn kan se farver, og ikke kun sort og hvid, og det kan se former. Derfor kan barnet nu danne sig en fornemmelse af, hvor I befinder jer. Former og farver på puslemadrassen, cremebøtterne og andre ting omkring puslebordet flyder stadig lidt sammen, men baby vil kunne genkende, at ‘o.k., nu er det her, jeg er’.

Hygge på puslebordet

Når baby runder de tre måneder, falder der en anderledes ro over puslesituationen. En glad lille trold ligger pludselig på puslebordet og smiler fornøjet, mens tæerne bliver puttet i munden og små veltilfredse lyde bliver øvet.

Der er ingen hast, det er et dejligt sted at være for baby.

Faktaboks

I Danmark bruger børn ofte ble helt op til tre-fireårs-alderen, og det kan virke voldsomt at have en stor treårig liggende på puslebordet. Efterhånden som dit barn bliver større, kan du veksle mellem at få tørret, når barnet har prøvet at sidde på potte eller toilet, og vaske mere grundigt på puslebordet. Når dit barn kommer i karbad, bliver hele kroppen også ren på den måde. Så brug puslebordet lidt sjældnere, når du skal kunne komme bedre til, for eksempel hvis dit barn klager over, at det klør eller svier for neden.

At det er rart for dit barn at få tøjet af i denne periode hænger sammen med, at det giver større bevægelsesfrihed for den lille, som kan bruge sin krop mere og mere og for eksempel få fat i benene og fødderne, proppe fingrene i munden eller lave sjove spjæt. Det er simpelthen nemmere at øve sig og udfolde sig motorisk uden ble, bodystocking og bluse på.

I denne periode kan du med fordel udnytte stunderne på puslebordet til lidt ekstra hygge, hvor du og baby kan få jer en sludder. Tal med baby, og lad baby pludre tilbage.

Afstanden mellem jer er optimal, når du står let foroverbøjet ind over bordet, og baby ligger på ryggen. Der er god øjenkontakt, og I kan få nogle hyggelige intime stunder.

LÆS OGSÅ: Puslebord: Sådan skaber du en dejlig pusleplads

Dit barn kan også se endnu bedre nu, og du kan sætte et spejl op for enden af puslebordet, så baby kan ligge på maven og se sig selv i spejlet. Det er god træning at ligge på maven, og måske vil baby også få øje på dig i spejlet, når du står bagved, og det kan give en helt ny rumfornemmelse.

Du kan også kaste dig ud i lidt babymassage eller gymnastik med benene, når dit barn alligevel er afklædt, men det kommer an på, hvor oplagt barnet er. Ofte skal baby have mad efter et bleskift i denne alder, og de lidt mere omfattende aktiviteter kan trække ud. Desuden gør det heller ikke noget at give massage i sengen eller på sofaen. Baby skal også være andre steder end på puslebordet og opleve og hygge, så find balancen.

Ivrig tumling

Ro på

Gode råd

Nyfødt – alt er nyt

  • Klæd barnet ad lidt af gangen, og læg for eksempel et blødt håndklæde over overkroppen, mens du skifter bleen, så baby føler sig omsluttet og ikke fryser.

  • Tal stille og roligt til barnet. Din stemme gør den lille tryg.

  • Sørg for, at der er lunt i rummet, før I går i gang.

  • Vurdér, hvor hurtigt du skal skifte. Måske skal du tage baby op en gang imellem og berolige og trøste og så ned igen. Andre gange skal du bare skynde dig at få det gjort.

  • Læg eventuelt den lille til brystet, efter at du har skiftet. Små babyer forbrænder mere, når de fryser og er kede af det. I det hele taget kan lidt mad inden et bad, og efter at I har puslet og fået tøj på, virke beroligende.

Baby 3-8 måneder – den rolige periode

  • Tag hensyn til, at baby stadig let kan fryse. Læg ikke den lille afklædt på en kold puslepude, hav eventuelt et lunt håndklæde klar.

  • Sørg for, at babys tøj er blødt og behageligt og ikke for stramt at få over hovedet.

  • Sæt et lille spejl op til baby, eller hæng en sød uro op. Tænk over at rykke rundt på de spændende ting, så baby for eksempel ikke altid kun kigger til venstre, da det kan give skævt baghoved.

Tumling – en vildbasse der vil væk

  • Afkort skiftesituationen, og brug eventuelt en bukseble i denne periode.

  • Spring en vask over, hvis det bare er en let tisseble.

  • Inddrag baby. En ni-ti måneder gammel baby kan godt hjælpe til. Sæt de små fodsåler i madrassen, så benene er bøjet, og sig, ‘løft numsen’, så vil baby løfte underlivet op, og du kan få bleen ind under. Husk at rose for den fine hjælp.

  • Undgå at have noget liggende, som de nysgerrige fingre ikke må lege med.

Kilde: Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, indehaver af Netsundhedsplejerske.dk

LÆS OGSÅ: Rød numse, nej tak!

LÆS OGSÅ: Motorik: Find balancen, baby!

LÆS OGSÅ: Børnesikring: Hjemmets mange farer