Eftermiddagen er lun, aftenen dufter af blomster og maden fra grillen. Men hvor er lyden af børnene, som leger udenfor?
Den er næsten forstummet, og det er synd. For den danske udendørssæson er så kort, og de mange udendørslege styrker både motorikken og fællesskabsfølelsen hos dit barn – og de andre børn på vejen.
Vi forældre har dejlige minder om rundbold eller bue-sjipning på vejen efter aftensmaden, så synet af vores eget barn, som sidder og ser TV eller spiller computerspil i solskinsvejret, kan irritere os.
Hvad skal vi stille op? Hvorfor ikke selv tage aktion og hjælpe dit barn og vejens børn i gang med legen? Du kan nemlig ikke forvente, at børnene selv begynder at researche sig frem til, om der bor børn i samme alder som dem på vejen eller rundt om hjørnet. I må som mor og far simpelthen gå foran og være de opsøgende.
Børn vant til institution
Børn i dag er jo vant til at være i institution hele dagen – vuggestue, børnehave, SFO eller klub, så der er ikke, som da vi selv var børn, behov for at ‘skabe legekontakter’ for vores børn.
Når børnene skal starte i skole og får tilsendt klasselisterne, bliver mange familier overraskede over, hvor mange børn på samme alder som deres eget, der bor lige i nærområdet. Men dit barn behøver slet ikke vente til skolestart med at etablere venskaber i nabolaget.
I kan gribe det an på mange måder. I kan for eksempel holde en vejfest, hvor børnene sammen med forældrene kan lære hinanden at kende. Arrangér nogle lege, forældrene også kan være med i, og leg sammen med jeres barn.
I kan også ‘bare’ holde en kaffe/kage-eftermiddag på vejen, hvor børnene kan cykle, løbe på løbehjul eller spille fodbold, mens der bliver serveret lidt kaffe, saftevand og kage.
Inviter børnene til leg på vejen
I kan også tage initiativ til en ‘lege-sammendag’: Skriv en invitation, og del den ud til hele vejen.
Bed alle børn om at møde op (eventuelt med deres forældre) på et givent tidspunkt, og arrangér nogle fælleslege, som passer til børn i forskellige aldre. Hvis I bor på en mindre vej med haver, kunne I eventuelt lave en ‘tour de jardin’, så børnene kan se, hvem der bor hvor – inklusive, hvem der har gyngestativ, sandkasse, trampolin, legehus eller kaniner i haven.
Annonse
Den overordnede pointe ved alle former for arrangementer er, at I som forældre ikke skal forvente, at børnene selv tager det første initiativ.
I skal gå forrest, ‘parre’ potentielle legekammerater og snakke løs med de andre børn og deres forældre, så bliver det hyggeligt for alle – og I får legen tilbage på vejen.
Få opskriften på legen “Jeg melder krig mod” her og 8 andre lege ovenfor.
Sådan leger I “Jeg melder krig mod”:
Annonse
Antal:
I skal være mindst tre børn, men det er sjovest at være flere.
Forberedelse:
Tegn en stor kridtcirkel på asfalten – ca. to meter i diameter. I midten af cirklen tegnes en mindre cirkel, ca. en halv meter i diameter. Den store cirkel inddeles i lige så mange ‘lande’, som der er børn.
Reglerne:
Når legen starter, står alle børn med den ene fod i navnefeltet – klar til at spæne. Hvis Danmark skal starte, siger den, som er ‘Danmark’ for eksempel: “Jeg melder krig mod USA!”. I samme øjeblik landet er nævnt, løber alle væk fra cirklen, på nær ‘USA’ som løber ind i midten og råber “STOP!” Nu tager ‘USA’ tre skridt og en spytklat i retning af en af de andre.
Det behøver ikke at være hen mod ham, som meldte krig. Fra spytklatten skal han nu prøve at røre ved den anden. Begge må gerne sno og vride sig eller lægge sig ned, men foden skal være på det rigtige sted. Hvis ‘USA’ nu kan nå den anden, som f.eks. kan være ‘Frankrig’, må han tage et stykke af ‘Frankrigs’ område (og Frankrig må tage noget af USA’s, hvis det ikke lykkes).
Når man skal tage land fra en anden, skal man stå på ét ben i midtercirklen. Herfra må man tegne en kridtstreg fra grænsen og så langt, man kan nå uden at miste balancen. Når man mister balancen eller ikke kan nå længere, tegner man en streg fra endepunktet og ind til midtercirklen. Dette stykke land er nu erobret.
Den, som må afgive land, skal nu være den, som melder krig. Når man erobrer land, skriver man sit lands navn i de erobrede områder. I stedet for at stå i midtercirklen må man gerne efterfølgende stå i landområder, man har erobret.
Annonse
Man kan blive ved, til et land er udslettet, eller indtil der kun er et land tilbage, og resten er udslettede. Det vindende land må så kalde sig for ‘Supermagt’. Når man melder krig, er det tilladt at narre ved f.eks. langsomt at sige: “Jeeeg meeeldeeer kriiig mooooood Tys….” – og så pludselig råbe “Norge!!”
Hulahopring
Hulahopringe er supergode for koordinationen og udviklingen af dit barns motorik. Det er rigtig skægt for dit barn pludselig at opdage, at ringen kan holdes oppe ved hjælp af kroppens bevægelser. Hvem kan holde den i gang længst?
gallery9billeder
Hinkerude
Det skal du bruge: Kridt, hinkesten – vi brugte bare en almindelig flad sten. Hinkeruden tegnes med kridt på vejen. Hinkeruden kastes, barnet begynder at hinke, dvs. skubbe stenen foran sig med foden (og kun på et ben) fra 1 til 2 til 3 osv. op til 9. Derefter kures stenen fra 1 til 3 osv. Ofte begynder man i 1. rude på to ben og derfra hinkes på et ben. Turen skifter, hvis man kurer stenen i forkert rude, stenen ryger forbi ruden, eller man selv træder på en streg. Man kan aftale ‘helle’ eller hvile i f.eks. 5. rude, eller man kan aftale, at man må lave ‘med hop’ – dvs. små mellemhop op til stenen fra rude til rude.
gallery9billeder
Sjippe
Sjipning udvikler dit barns kropskoordination og balance – og så giver det sved på panden på en sjov måde. Det er både sjovt at sjippe alene og sammen i et stort sjippetov – og det er ikke kun for piger. I starten kan barnet ‘starte inde’. Lidt sværere er det at ‘hoppe ind’ i torvet, lave serier – og til sidst, at sjippe i dobbelttorv.
gallery9billeder
Car-race
En svingbil er en blanding af et skateboard og en gokart og kan som alt det viste legetøj købes hos www.legeakademiet.dk Vi tegnede start og mål på vejen med spray-kridt og skabelon. 1-2-3 kør!
gallery9billeder
Hoppebold-løb
Lav en bane på vejen. Enten med kridt eller ved at lægge noget ud på vejen, I skal hoppe rundt om. Tag tid på hinanden, eller hop i et kapløb, hvor det gælder om at komme først over målstregen.
gallery9billeder
Mini sportsdisk
Børnene var vilde med at skyde bolden med gummihår til hinanden på disse fjedrende disks. Godt legetøj til børn fra 6 år, da det udvikler koordineringen mellem hånd og øje.
gallery9billeder
Go-go balanceleg på hjul
Disse balancehjul styrker både barnets balance og koordinationen mellem højre og venstre. De større børn på vejen kunne slet ikke lade det stå.
gallery9billeder
Hoppe i elastik
I skal være mindst tre – gerne flere til at hoppe i elastik. I skiftes til at være dem, der står og holder elastikken, og den, som hopper. I starter med at have elastikken helt nede om anklerne. Så hopper ‘hopperen’ en serie, hvor elastikken ikke må røres. Når serien er hoppet færdig, sættes elastikken lidt op (til skinnebenene og derefter til knæhaserne osv.). Så snart hopperen laver fejl i serien, skal hun stille sig for enden af elastikken, og så er det den næstes tur.