Alt du skal vide om at føde hjemme
Hjemmefødsler tiltaler stadig flere danske kvinder. Men hvornår er hjemmefødsel en god idé, hvordan er sikkerheden ved en hjemmefødsel, og er det overhovedet noget for dig?
Hjemmefødsler er populære i Danmark. Andelen af hjemmefødsler er mere end fordoblet fra 2012 til 2016, og i dag foregår 3 procent af alle danske fødsler i forældreparrets eget hjem, viser Danske Regioners kortlægning af svangreomsorgen. Forklaringen på den stigende popularitet i hjemmefødsler skal findes i de danske kvinders viden og engagement i fødslen, mener Karen Ingversen, som er en af landets mest erfarne hjemmefødselsjordemødre og forsker i hjemmefødsler.
– Når flere og flere vælger en hjemmefødsel, så tror jeg, det er fordi, de danske kvinder bliver bedre og bedre informeret omkring fødslens anatomi og får i øjnene op for, at hormonerne i højere grad arbejder for en end imod en, når man føder hjemme, siger Karen Ingversen.
Der er da også mange veldokumenterede fordele ved at føde hjemme – men før du skæver til dem, bør du konsultere dit indre kompas.
Er hjemmefødsel noget for dig?
– Det allerførste, man skal gøre, er, at mærke efter om man tror, en hjemmefødsel kunne være noget for både den gravide og partneren. Og hvis man er interesseret eller bare lidt nysgerrig, så synes jeg, man skal kontakte sit fødested og sin jordemoder og finde ud af, hvilke muligheder der er for hjemmefødsel i lige netop jeres område og få nogle flere oplysninger, siger Karen Ingversen.
Dernæst er der nogle kriterier, man skal møde, for at sikkerheden ved en hjemmefødsel er tip-top.
Er der større risiko forbundet med hjemmefødsel?
En af de største bekymringer forbundet med en hjemmefødsel er, om sikkerheden er lige så god, når man er langt fra hospitalets udstyr og læger. Det korte svar er ja – sikkerheden er lige så god ved en hjemmefødsel.
– Hvis du er en fuldstændig sund og rask gravid og har en helt normal graviditet, og hvis du har født før helt normalt og uden komplikationer og har en jordemoder hos dig, så er din sikkerhed i hjemmet lige så god, som den er på hospitalet, siger Katrine Corfitz Bønnerup Kildedal, der er chefjordemoder ved regionshospitalet Viborg.
Og de danske erfaringer understøttes af forskning. Hollandske studier blandt mere end 750.000 sunde og raske fødende kvinder viser, at der ikke var øget risiko forbundet med hjemmefødsel i forhold til fødsel på fødegangen – og det gælder både første- og flergangsfødende.
– Både europæiske tal og skandinaviske tal viser, at det ikke er farligt at føde hjemme, og undersøgelserne er meget sammenlignelige med danske forhold. Undersøgelser viser også, at vi i Danmark overflytter den hjemmefødende ved de mindste tegn på komplikationer, og det gør vi for at være på den sikre side – og det er vi. 70 procent af de kvinder, der bliver overflyttet, sker der ikke videre indgreb ved, viser tallene fra Nordic Homebirth, der er et nordisk fællesstudie af hjemmefødsler, som jeg har været med til at lave. Det viser, at vi virkelig vejer sikkerheden højt i Danmark og går med livrem og seler, siger Karen Ingversen.
Risikoen for at blive overflyttet til hospital er 24 procent for førstegangsfødende i Danmark og 4,8 procent for flergangsfødende, ifølge Nordic Homebirth.