”Jeg er bange, mor!”
Der kan sagtens være en farlig tiger under sengen i dit barns fantasi. Men hjælp dit barn med at slippe af med frygten, så den ikke tager overhånd.
De fleste børn er bange for et eller andet, og frygten giver sig især til kende, når mørket falder på, og det er tid til at sige farvel til dagen og godnat til mor og far. Tanken om, at der bor et monster eller en farlig tiger under sengen, som springer frem, når mor og far er gået ind i stuen, er udbredt blandt børn i børnehavealderen.
– Børn i den alder er som regel bange for noget, som de kan identificere sig med eller genkende fra deres egen verden, siger psykolog Birgit Bruun, der i mange år har beskæftiget sig med filmcensur for børn.
Hun forklarer, at børns frygt som regel udspringer af noget, de har set, hørt eller oplevet. Derfor skal man ikke lade børn se film eller lytte til bøger, som de ikke er gamle nok til.
LÆS OGSÅ: Har du et følsomt barn?
– Hvis de ser en film, hvor moren bliver bortført, kan de blive låst fast i en følelsesmæssig tilstand af, at moren er væk. Måske opdager de slet ikke, at hun kommer tilbage, og selv om historien ender godt, er det ikke den følelse, barnet sidder tilbage med. Små børn har nemlig svært ved at forholde sig til helheden, siger hun.
TV kan give bagslag
Derfor har dit barn brug for onde eventyrKrig i Danmark
Mor er ALDRIG bange
Find årsagen til dit barns mareridtMonsterjagt og faresignaler
Hjælp barnet
Sådan støtter du dit særligt sensitive barnTegn monsteret
Det kan man gøre ved at få barnet til at tegne monsteret, der gemmer sig under sengen, eller mareridtet, der vender tilbage nat efter nat.
– Måske er barnet ikke i stand til at tegne sit mareridt. Men så kan det måske tegne størrelsen og farverne på det. Læg så tegningen foran jer. Nu kan barnet sidde og se på sit mareridt og snakke om det, og på den måde kommer det ud kroppen og bliver afmystificeret.
Metoden gør, at barnet ubevidst selv begynder at arbejde med sine drømme, forklarer Birgit Bruun.
– Man kan også få barnet til at tegne en rar drøm, som det gerne vil have i stedet for mareridtet. På den måde kan barnet selv være med til at vælge sine drømme og lidt efter lidt påvirke dem væk fra det uhyggelige, siger hun.
LÆS OGSÅ: Børn leger frygten væk
LÆS OGSÅ: Forstå dit barns drømme
LÆS OGSÅ: Kend dit barns 12 lege