Fødsel

Jordemødre: Vi har så travlt, at ting går galt

Travlhed på landets fødestuer er skyld i, at fødsler ikke forløber optimalt, viser ny undersøgelse. Jordemødre er bekymrede for både sikkerhed og tryghed

Vandet er gået, men veerne venter stadig på sig. Babyen er en stjernekigger, og snart kommer pressefasen. Mini er endelig kommet til verden, og nu skal hun tjekkes for sukkersyge. Ikke to fødsler er ens, og det er en grund til, at de fleste kvinder vælger at føde på hospitalet.

Meget kan gå galt – og det gør det ofte.

Jordemødre bekymret for omsorg

DR2 har talt med jordemødre fra hospitalerne i Herlev, Hillerød og Rigshospitalet. De udtrykker alle bekymring for, at travlheden går ud over omsorgen, trygheden og sikkerheden.

Det går igen hos jordmødrene i undersøgelsen, fortæller formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo.

Sætter lavine i gang

Et af problemerne med travlhed er, at en fødsel bliver hastet igennem med vestimulering, smertelindring, hurtig hjemsendelse og andre ting, der sætter skub på sagerne.

Travlheden udmønter sig ifølge Lilian Bondo i manglende omsorg og dermed mindre tryghed hos kvinderne, så ting, man som fødende kvinde fra naturens side burde kunne klare – såsom en naturlig fødsel og amning – går galt.

En fødsel tager den tid…

Samme oplevelse har journalist og forfatter Hanne Dam, der i årevis har skrevet om kritiske forhold på landes fødestuer blandt andet gennem sin blog.

Her er hun i kontakt med mange kvinder, der har mærket travlheden på egen krop – bogstavelig talt.

Region H vil undersøge fødeområdet

I Region Hovedstaden har man allerede fokus på, at der mangler tid på fødegangene, hvilket også har vist sig i en intern trivselsundersøgelse, så derfor blev der i 2012 tilført 30 millioner kroner til området.

”Det kommer desværre ikke bag på mig, at jordemødrene oplever en rigtig stor travlhed. Jeg har selv fået to børn på Hvidovre, og jeg kan godt genkende det. Det skal jo være sikkert og trygt at føde på hospitaler, men der er ingen tvivl om at med denne her undersøgelser og den, vi selv har lavet, ved vi godt, at der er en travlhed, og det skal der ikke være,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Derfor vil regionen nu flytte tusind fødsler fra det travle Rigshospitalet til især Herlev og Hillerød, hvor tilfredsheden er langt større. Det skulle meget gerne lette noget af presset, forklarer Sophie Hæstorp Andersen.

”Der har været urimeligt mange fødsler på Rigshospitalet, fordi mange ønsker at føde dér, men det skal også være en mulighed for dem, der har komplikationer, så det har måttet vi sætte en stopper for,” siger hun.

Derudover har Region Hovedstadens sundhedsudvalg besluttet at lave en 360-graders gennemgang af hele fødeområdet for at se, hvordan tingene kan gøres bedre. Den bliver klar til foråret.

Normal 0 21 false false false DA X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Jordemødre ønsker at kunne give støtte og behandling, der passer til hver enkelt – som også sundhedsstyrelsen anbefaler det. Men det må somme tider vige for travlheden.