Mette Hovmand-Stilling og hendes to drenge

Klumme: Kærligheden til vores børn ændrer sig aldrig

Det er 30 år siden, at Vores Børn for første gang så dagens lys. Dengang var det et blad på 24 sider - trykt på avispapir og helt anderledes end det glitrede magasin, vi kender i dag. Men noget har alligevel ikke ændret sig. Nemlig kærligheden til vores børn.

Når jeg ser på den allerførste forside af Vores Børn, får jeg den samme følelse, som når jeg ser på forsiden af månedens magasin: En ubetinget kærlighed til børn og et ønske om at gøre det så godt som muligt som forælder. Selvom Vores Børn igennem årene har udviklet sig fra kun at være et magasin til at være et univers, hvor du kan finde inspiration på stort set alle platforme fra web, Instagram og Facebook til podcasts og bøger, er det alt sammen med den samme tilgang: Vi tror på, at forældre vil det allerbedste for deres børn, og når de står på usikker grund, guider og inspirerer vi til et skønt og udviklende børneliv.

På vej mod nærvær og fællesskab - og mere tid!

Meget er sket i samfundet gennem de seneste 30 år. Fra en tid, hvor mange mødre gik hjemme eller var på deltid, til flere fuldtidsarbejdende forældre, fokus på materiel rigdom og de fleste børn med størstedelen af deres vågne timer i daginstitution. Men tendenser avler modtendenser, og nu ser det ud til, at vi måske er på vej væk fra den traditionelle måde at tænke institution og kernefamilie på.

Familieeksperter melder om en gryende ændring i vores værdier og måden vi indretter os på. Pludselig er det ikke så vigtigt med to badeværelser og rene 12-taller til ungerne. Vi vender os nu mod den mentale rigdom, nærvær og fællesskab. Jeg kender selv behovet, og jeg har af og til sagt det højt til min mand. Mest for sjovt, men også med et gran af alvor: “Kan dine forældre ikke bare købe vores nabohus? – eller mine?” Før vi fik børn rystede jeg på hovedet af dem, der blev boende tæt på deres forældre – come on, hvorfor gad de dog det? Selv om jeg elsker mine forældre, havde jeg også behov for at komme væk. Så kom børnene, og med to fuldtidsjobs også et praktisk behov for pasning og løsning af logistiske udfordringer, men lige så meget et større behov for at slutte ring om de mennesker, der betyder noget. Pludselig føles ferier med venner og familie attraktivt – og pludselig føles det ikke helt så tosset at have svigermor i baghaven.

En god idé at flytte sammen med de nærmeste

Jeg er ikke ene om den følelse, for ifølge en undersøgelse, som vi har lavet til denne udgave af Vores Børn, mener 41 procent, at det er en god idé at flytte sammen med venner eller bekendte – og 35% synes, det ville være en god idé at flytte sammen med egne forældre. Altså mere end en tredjedel. I mit tilfælde sker det nok ikke lige med et samme, men jeg oplever, at behovet for at bytte præstationer og perfekthed ud med nærvær og menneskelige værdier er mere present end nogensinde før.

Der er mange måder at være familie på. Måske drømmer du om bofællesskab med (sviger)familien. Måske vil du downsize for at få mere tid og frihed. Måske er du fraskilt, nyforelsket, bor med delebørn, har søskende, eller ej. Uanset, hvordan vi end indretter os, er kærligheden til vores børn den samme. Derfor hylder vi familielivet i Vores Børns ekstra store jubilæumsnummer, som er på gaden nu.

Mette Hovmand-Stilling

Er chefredaktør på magasinet Vores Børn. Hun er gift med Simon og mor til Otto på fire år og Viggo på syv år. 

Vores børn jubilæumsnummer.jpg