Kend din babys gråd

Kend din babys gråd

‘Wræææh’ i forskellige decibel og rytmer er babys sprog. Somme tider betyder det ‘hvor er du, mor?’ Somme tider ‘jeg er træt!’ Noget oftere, end du måske har ventet, betyder det ‘jeg er sulten – IGEN!’ Du skal nok lære at fange nuancerne.

Faktaboks

  • Prøv de primære behov: sult, søvn, bleskift, kontakt.

  • Sæt tempoet ned, og giv dit barn tid til at forstå, hvad du prøver at hjælpe med.

  • Hold baby tæt. Kropskontakt giver fred.

  • Bevægelse beroliger. Gå med baby, eller sid og vug stille.

  • Prøv med en sut (hvis amningen er godt i gang).

  • Tal eller syng beroligende.

  • Sæt afdæmpet musik på.

  • Nogle børn bliver rolige af at blive svøbt i et tæppe eller en slynge. For andre virker bad og massage afslappende.

Faktaboks

  • De fleste oplever, at deres barn græder mere, end de havde forventet.

  • De første uger må du gætte babys behov, når hun græder.

  • Den første gråd udtrykker babys angst for overlevelse.

  • Baby reagerer langsomt. Trøst tager lidt tid.

  • En del babyer bliver mere pylrede og græder mere sidst på eftermiddagen og om aftenen.

  • Efter et par måneder vil du typisk kunne høre, om din baby er sulten eller træt eller gerne vil underholdes.

Voksne mennesker som du og jeg er ikke sådan i vane med at græde. Nogle af os græder, når livet gør meget ondt eller giver stor glæde. Med tårer, men sikkert ikke med meget lyd.

For os hører stille gråd til særlige lejligheder – lige indtil vi skal leve sammen med et lille barn. For så bliver gråden i høj grad dagligdag. Og der er masser af lyd på!

“Gråden er spædbarnets naturlige medfødte sprog. Det er den måde, barnet påkalder sig opmærksomhed, og vi forældre skal lære at forstå det sprog,” siger psykolog Charlotte Clemmensen.

Det er naturligt, hvis du i starten går en anelse i panik over dit spæde barns gråd. Dels fordi det er så uvant, dels fordi alle dine sanser som nybagt mor er skærpet til det yderste og gør dig ekstra følsom over for dit lille hjælpeløse væsen. Første kunststykke er at lære at trække vejret meget dybt.

Gå ikke i panik

“Du skal ikke gå i panik. For dit lille barn må faktisk gerne græde. Det er jo hendes måde at udtrykke sig på,” fastslår Charlotte Clemmensen.”

“Prøv at italesætte din usikkerhed, og sig højt til dig selv og barnet ‘hvad prøver du at fortælle mig? Sikke du da er ked af det’.”

Det er beroligende at tænke på babys gråd som en nødvendig og naturlig kommunikation. Men dernæst er det selvfølgelig vigtigt, at du reagerer på gråden og forsøger at hjælpe dit barn.

“I starten må du prøve dig lidt frem. Er baby sulten, mangler hun en tør ble, trænger hun til at sove? Hun græder, fordi hun har et behov, som du skal opfylde.” forklarer Charlotte Clemmensen og minder om, at din babys tempo er uendelig meget langsommere end dit eget.

Hvis du tilbyder hende mad, så giv hende lidt tid, inden du går videre til at prøve, om hun er træt. Det er let at komme til at afprøve ti ting hurtigt efter hinanden, fordi du vil have gråden stoppet hurtigst muligt. Men din babys reaktionstid er i første gear, mens du selv stresset kører i femte.

Træk vejret, tal beroligende til dig selv og dit barn. En skruphysterisk baby kan ikke finde ud af at tage fat, så dér må du først trøste hende lidt. Tænk på, at dit barn er helt afhængig af dig. Indtil hun har forvisset sig om, at mor kommer hver gang og hjælper, vil hun græde desperat over rumlen i maven og grus i øjnene.

Lær babys tegn at kende

Charlotte Clemmensen mener, at du kan begynde at skelne nuancer i dit barns gråd efter et par måneder. På dette tidspunkt har I nok fundet en mere fast spise- og soverytme, og det letter kommunikationen mellem mor og barn.

Fra at det hele blot lyder som en skinger og nogle gange desperat gråd, begynder du at kunne høre forskel på en træt klynken og en mere insisterende sulten-gråd. På dette tidspunkt er du måske næsten på forkant med din babys behov og giver mad, nærmest inden den lille når at grynte.

“Dit barn må gerne selv sige til, når hun har et behov. På dette tidspunkt hvor du har en større tryghed i at være mor, og babyen har fundet en vis rytme, vil det blive lettere at tolke gråden sammen med barnets mimik og kropssprog,” siger Charlotte Clemmensen.

Nogle børn bevæger hoved og mund, når de er sultne. De leder efter brystet. Helt små kan gabe, når de er trætte. De kigger væk, når de har fået nok stimulation og vil være lidt i fred. Hvad mere? Gnider hun øjne? Smasker? Sutter på fingrene? Hvis du er opmærksom, så lærer du din babys tegn at kende.

Aftengråd

Sidst på eftermiddagen eller om aftenen bliver en del babyer i alderen et par uger til tre-fire måneder urolige. Det er ikke så let at blive klog på din baby, hvis hun er mæt, tør og tilpas varm og har sovet og været i tryg arm. Hvorfor græder hun så alligevel utrøsteligt? Ondt i maven? For mange nye indtryk? Overtræthed? Der er mange bud på babyblues sidst på dagen.

“Først og fremmest må du aldrig tro, at dit barn er snu eller ikke bryder sig om dig. Der er altid en grund til, at den lille græder, og du kan ikke forkæle et barn i den størrelse,” fastslår Charlotte Clemmensen.

“Det er vigtigt, at barnet oplever, at du trøster, så hun får tillid til, at verden er et godt sted.”

Kropskontakt og vuggen på armen er beroligende, fordi det minder om livmorens bevægelser. Du kan også synge blidt eller sætte beroligende musik på. Hvis dit barn krummer sig sammen, som om hun har mavepine, kan et bad eller blid massage af maven nogle gange lindre.

Hold hovedet koldt, for hvis du bliver usikker og rådvild, kan barnet mærke det.

“De fleste nybagte forældre oplever, at det lille barn græder mere, end de havde forventet. Og det er svært, fordi vi bliver usikre. Men du er god nok, ingen undgår gråd. Hvis du ikke kan holde til mere, så lad en anden trøste barnet, mens du hviler dig. Det er bedre end at gå rundt med bankende hjerte og desperat stemme,” opfordrer Charlotte Clemmensen.

“Problemet med gråd sidst på dagen er også, at det er et tidspunkt, hvor vi er vant til at kunne slappe af og kaste os i sofaen. Med et lille barn må du i stedet forsøge at samle kræfter til aften.”

For meget?

Shyh! Var der nogen, der sagde kolik? Hvor er grænsen mellem lidt aftenpyller og kolik?

“Det er ikke normalt, hvis dit barn græder uafbrudt i to timer hver eftermiddag. Det er snarere sådan, at babyer græder omtrent to timer i alt fordelt på hele døgnet,” vurderer Charlotte Clemmensen. Cirka. Nogle lidt mere og nogle lidt mindre.

En anden rettesnor kan være, om det lykkes at berolige barnet på et tidspunkt, eller om gråden stopper ved, at barnet udmattet falder i søvn og måske endda vågner kort efter og græder desperat videre. Hvis det sidste er tilfældet, er der grund til at undersøge nærmere, hvad der plager den lille.

Du kan først og fremmest kontakte sundhedsplejersken. Fortæl så præcist som muligt, hvordan dit barn reagerer, spiser, sover og så videre, så sundhedsplejersken har mange informationer at hjælpe dig videre på. Hellere reagere, inden hele familien bliver ulykkelig over at stå magtesløs.

Den sunde gråd

Stille og roligt, efterhånden som dit barn vokser til, bliver gråden er sund reaktion på smerte og sorg. En mulighed for at komme af med vanskelige følelser. Det er sundt at græde, når man er ked af det. Det kunne vi voksne faktisk godt lære lidt af.