Lene Espersen: ’Jeg blev kaldt ravnemor’

Lene Espersen: ’Jeg blev kaldt ravnemor’

Tre ministerposter, et formandskab og to små børn på samme tid.Få Lene Espersens personlige historie om at prioritere karrieren og samtidig insistere på at skabe trygge rammer for sin familie.

Faktaboks

  1. PLANLÆG

    Hav styr på logistikken, så du ikke stresser unødigt. Planlæg indkøb, og lav en menu for hele ugen. Overvej barnepige og rengøring. Det får hverdagen til at fungere.

  2. DEL PLIGTERNE

    Husk, at dit barn har både en mor og en far. Stil krav til din samlever om at bidrage – til de huslige pligter og ikke mindst til at være der for jeres børn.

  3. HUSK HINANDEN

    Find tid til at være alene med din mand. En kæresteweekend eller blot en dag uden børn til at fokusere 100 procent på hinanden er vigtigt, hvis ægteskabet skal holde i en hektisk hverdag uden megen plads til romantik.

En novemberdag i 2001, hvor frosten bider i ruderne i et lille hus i Ugelbølle på Djursland, sætter den konservative politiker Lene Espersen og hendes ægtefælle, Danny Feltmann Espersen, sig ved bordet i køkkenet.

Lene Espersen kan få kaffekoppen til at balancere på maven, for hun er højgravid – og har adskillige grunde til at være lykkelig: De Konservative spås et glimrende valg, og som fødslen er folketingsvalget nært forestående.

Det ligger i kortene, at 36-årige Lene Espersen får en ministerpost, hvis blå blok vinder.

Hun har termin i december. Ikke den bedste timing, det ved hun. Lene Espersen ønsker sig brændende en ministertjans, men hun vil også være den bedste mor for sin søn. Kan de to roller forenes?

Det er det, de vordende forældre vender og drejer i køkkenet i Ugelbølle.

– Det ville være useriøst at takke ja til at blive minister og så gå på barsel i et år to uger efter, fortæller Lene Espersen.

– Men hverken min mand eller jeg ville ende i en situation, hvor vi ikke følte, at vi varetog forældreopgaven godt nok.

De ved, hvor skrøbeligt forældreskabet kan være. Et år tidligere ventede Lene Espersen parrets første barn og var mere end halvvejs i graviditeten, da hun blev utilpas. Hun havde svangerskabsforgiftning, og på Skejby Sygehus kom babyen – en lille pige – til verden ved kejsersnit.

Men hun stod ikke til at redde. Nu venter de deres andet barn.

Nybagt ravnemor

Siden da har hun fået endnu en sønsom efter seks ugers barsel vender tilbage hun håndterer mor-rollen på

Livsværdierne udfordres

Alligevel nages justitsministeren. Posten er ikke et 8-16-job, og der er langt fra Christiansborg til Ugelbølle, hvor Marcus efter den første spæde tid opholder sig mest. Flere dage om ugen når hun ikke hjem, og når hun gør, er det, efter at han sover.

– Jeg så ham aldrig, for jeg tog hjemmefra kvart i seks om morgenen. Så jeg sagde til min mand: ‘Det er ikke holdbart. Jeg kan ikke have sat et barn i verden for kun at se det i weekenden.’ Det var ikke i overensstemmelse med mine værdier, fortæller Lene Espersen.

Danny Feltmann får derfor en stilling med base på Sjælland, de sælger huset og flytter til Birkerød, og Lene Espersens faster hjælper med pasning. Marcus bliver afleveret 7.30, og Lene henter ham igen 17.30. Hun vil også sin familie.

Selv om Lene Espersen bliver kaldt ravnemor, fungerer den nye model så godt for familien, at Marcus bliver storebror til Robert 20 måneder gammel, og de genbruger metoden: Far holder barsel, mor tager Robert med på job, og svigermor, mor og faster hjælper til.

Sådan glider familiens liv i flere år. Både Danny og Lene har travlt med karrieren, men prioriterer familien, så snart de har fri.

– Men siden mine børn har kunnet tale, har de sagt ‘læg telefonen fra dig!’. De følte, at jeg hele tiden arbejdede. Det er stadig et godt råd: Læg telefonen væk, eller sluk den, når man hygger sig.

Læs hele interviewet med Lene Espersen i januarnummeret af Vores Børn.

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Vi tester paraplyklapvogn

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: 10 bud på en god barndom