Lola Jensen guider: 10 ”uperfekte” ting dit barn vil elske dig for

Lola Jensen guider: 10 ”uperfekte” ting dit barn vil elske dig for

Vi vil gøre det så godt og så rigtigt som mødre, men nogle gange er det de ting, der på overfladen virker knap så perfekte, dem, der gør vores børn (og os selv) allermest glade.

Vi ved alle sammen godt, at det ikke er meningen, vi skal være perfekte mødre. Alligevel kender de fleste af os godt til at have ret faste idéer om, hvordan børnene skal sidde ved bordet, hvordan de bør opføre sig i supermarkedet, og hvordan vores dagligstue meget gerne ikke skal ligne, at et legetøjsmonster har kastet op ud over det hele. Men sådan er virkeligheden sjældent, og hurra for det! For det er nemlig tit, når vi på overfladen er mindst perfekte, at vores børn synes, det er dejligst at være sammen med os. Derfor bør vi give os selv lidt mere line og sænke barren for, hvad det vil sige at være en god mor, mener Lola Jensen, familievejleder og forfatter.

"Jeg oplever, at mødre næsten ikke kan være i moderskabet eller graviditeten for bare perfektionisme og usikkerhed, og det synes jeg, er synd. Sænk nu barren, venner! Mindre kan også gøre det. Det er som om, at nogle mødre i dag tror, at de skal være 180 procent perfekte. Vi andre lå altså og svømmede rundt på 70 procent, og ved I hvad – det gik altså rigtig fint", siger Lola Jensen.

Her er ti uperfekte ting, både børn og forældre vil elske ifølge Lola Jensen:

1. Sæt jer ned og glo med armene om hinanden.

"Det kan godt være, at køkkenet sejler, men opvasken løber ingen vegne. Det kan også godt være, at dit hår er uglet, men dit barn er garanteret ligeglad. Vi viser, med vores handlinger, hvordan vi prioriterer, og ved at øve sig i at være i nuet – uden mentalt at komme til at planlægge, hvad man så skal om lidt – viser vi barnet, at det er vigtigt."

2. Vær sød ved dig selv

"Måske kigger du dig i spejlet og synes, at årene med småbørn har fremskyndet aldringen, eller at dine lår er lige lovligt tykke, men prøv ikke tale dårligt om dig selv foran dine børn. Forældres opfattelse af deres udseende har stor betydning for, hvordan børn ser deres egne kroppe. Hvis vi taler om, at vi bliver nødt til at se anderledes ud, så lærer vi børnene, at kroppen kan være forkert. Det kan godt være, at du gerne vil tabe dig, men tal pænt om dig selv. Både for din egen skyld, men også for at lære dine børn, at deres små kroppe er helt rigtige, som de er."

3. Rum dit barns brok

"Det er ikke en kritik af dig som mor, når dit barn ikke vil med hjem fra børnehave, bliver sur og proklamerer, at du altså kommer alt for tidligt. I stedet for at gå ind i at retfærdiggøre, hvorfor du kommer, og ”Nu havde vi jo aftalt…”, så vend det til noget positivt og sig: ”Hvor er det dejligt, du er så glad for at gå i børnehave og har sådan en god dag hernede.” Det er fløjtende ligegyldigt, hvem der lytter. Det er okay, at dit barn synes, det er øv, og det er også okay at udtrykke det."

4. Omfavn lidt kaos og rod

"Det er måske nok ikke som livet på Instagram eller som i boligmagasinerne, men dit barn vil elske, at det får lov til at have gang i en god LEGO-leg, som ikke behøver at blive ryddet væk Eller at få lov til at have en hule i en hel uge henne i hjørnet af stuen. Det ser ikke perfekt ud, men det er noget nær perfekt i dit barns optik."

5. Træk på skuldrene over andre mennesker

"Det er ganske vidst ubelejligt, at det er lige nede ved Kasse To i supermarkedet, at dit barn får et sammenbrud over et nej i ren træthed og sult, eller at det er midt i flyvemaskinens meget lille kabine på hjem fra Mallorca, at dit lille pus bliver bange og synes, der er langt hjem og stikker i gråd. Men i stedet for at blive svedt over, hvad andre tænker, så vend den 180 grader. Spørg dig selv: ”Hvem skal jeg være til gavn for lige nu? Er det dem på rækken foran, eller mit barn?” Flovhed forstærker kun barnets reaktion. Dit barn vil falde meget hurtigere til ro og føle sig rummet og hjulpet, når man formår at være i det sammen med barnet."

6. Vær dig selv

"Er det virkelig dig, at de sofapuderne i ti forskellige nuancer af beige skal stå snorlige og uden en fold? Ønsker du virkelig at bage alle småkagerne til fødselsdagen selv? Vi behøver ikke være som de andre, eller som tendenserne dikterer. Selvom det ikke handler om børnene, så ser de, at vi laver os om, eller at man knap nok må løbe forbi sofaen, uden mor straks kommer og retter på puderne. Og mest af alt ser de, at du ikke slapper af og nyder at være til. Dine børn er ligeglade med alle de her ting – de vil hellere bare have en glad og tilstedeværende mor. Og hvis du dybest set også selv er ligeglad med tingene, så brug energien på noget andet."

7. Find glæde i det, der lykkes

"Der er så mange ting, der ikke bliver, som man forestiller sig. Det gælder i livet, men især børnefamilielivet. Men både for dig selv og dit barn har det betydning, om du fokuserer på det, der lykkes, eller det, der ikke gør. Vi lærer jo børnene, hvordan verden skal anskues, og det ér alt andet lige lettere at være til, når man kan sætte pris på de gode ting, der sker. Man kan ikke med den ene hånd sige til børnene, at alt ikke behøves at lykkes i første forsøg, eller at mindre end perfekt også kan gøre det, når vi slet ikke efterlever det selv."

8. Sæt barren lavere

"Har det virkelig først været en god dag, når du har nået alt på listen, eller når I kom på den tur, du havde forestillet jer, I skulle? Nogle gange arter dagen sig ikke, som vi forestiller os. Nogle gange vil barnet pludselig ikke med i svømmehallen eller på museum, men hellere bare lege en eller anden fed leg, det er i gang med. Og det er okay. Barnet vil elske, at du tager lidt lettere på det og kan synes, at sådan en dag er også en god dag. Vi gør samtidig hinanden som mødre en tjeneste ved at turde at sætte barren for succes lavere. Det behøver ikke altid at være et projekt."

9. Tro på, at du ved bedst

"Hvis alle de andre børn går til noget, kan forældre godt blive grebet af en frygt for at gå glip af noget på sit barns vegne. Også selvom man egentligt inde i sig selv har vurderet, at barnet ikke var klar eller havde bedre af at gå til gymnastik end til miniput-fodbold. Pludselig kan man blive bange for at misse barnets potentiale. Tænk nu, hvis barnet har det, der skal til for at blive den næste Michael Laudrup, og så lod man være med at melde det til fodbold?! Og de andre børn går faktisk egentligt også til to ting, så det bør I måske også? I dag skal man det hele. Men hvorfor? Hvis du som forælder vurderer, at dit barn har bedre af noget andet, så stol på det, og vid, at hvis dit barn har et stort potentiale og appetit på fodbold, så skal I nok nå at få gang i den fodbold."

10. Drop perfektionismen

"Nogle mødre frygter i dag, at det vil gå ud over deres børn på sigt, hvis de ikke er perfekte mødre. Derfor laver de hjemmelavet mos, fordi det skulle være bedst, og de kommer til alle 12 gange mor- og babygymnastik, også de gange, hvor de ikke har sovet hele natten, eller morgenen har sejlet i gylp og gråd – for tænk nu, hvis de går glip af noget vigtig motorisk viden. De gør det helt sikkert ud af kærlighed og et kæmpestort ønske om at gøre det bedste for barnet, men også lidt i en ubevidst jagt på den rigtige signalværdi. Men nogle gange kan meget mindre end perfekt gøre det. Nogle gange er ro bedre end babygymnastik, eller leg på gulvet alene med mor derhjemme meget sjovere end leg blandt 12 andre mødre og babyer. Nogle gange kan det være de bedste beslutninger at lade være. At springe over. Eller at springe over hvor gærdet er lavest."

Kilde: Lola Jensen

Om eksperten

Lola Jensen, 61, har vejledt danske familier i 33 år og har skrevet adskillige bøger om børn og familieliv, senest ”Må vi så få ro!”. Her vejleder hun familier i at finde vej til mere ro og nærvær en travl hverdag.

Hun har også app'en "Lola Jensen". Her imødekommer hun mange forældres spørgsmål og usikkerheder med små videoer og tips og tricks – blandt andet om at bruge positive tilkendegivelser på spejlet til sig selv som mor.