Sådan styrker du babys motorik

Sådan styrker du babys motorik

Du har sikkert hørt, at det er vigtigt at styrke dit barns motorik. Men hvad er motorik egentlig, hvordan udvikles den, og hvorfor er det nødvendigt at ‘træne’ med babyer og små børn?

Spekulerer du på, om du mon stimulerer dit barn nok? Og stresser du indimellem over, om dit lille pus nu også når at sidde, kravle, gå og hoppe lige så hurtigt som andre små børn?

Fat mod! At styrke dit barns motorik handler ikke om at stimulere det hvert sekund af døgnet for at få det til at nå milepælene tidligst muligt.

Derimod handler det om at møde dit barn, hvor det er, opmuntre det til at bevæge sig og sørge for, at det har rig mulighed for at udfolde sig fysisk. Sådan lyder meldingen fra børnefysioterapeut Hannah Harboe.

Hvad er motorik?

Motorik betyder ‘fysisk handling med kroppen’. Det kan være alle mulige former for bevægelse – fra at dreje hovedet og vaske hænder til at sidde op og bevæge munden, når du spiser. I starten, hvor dit barn ikke har et sprog, er motorik den vigtigste måde, dit barn møder verden på, især inden det får verbalt sprog.

– Babyer og små børn kommunikerer mere med krop end med sprog, så motorik er utrolig vigtigt. Det er gennem motorikken, at dit barn lærer at begå sig socialt, siger Hannah Harboe.

Faktaboks

Sådan styrker du motorikken

Styrk koncentrationen

Afbryd dit barn så lidt som muligt! Lad det blive i sin leg eller det, som det koncentrerer sig om. På den måde træner du dit barn i at være opmærksomt, fokuseret og gentage den bevægelse, som det øver sig i.

Lad dit barn være selvhjulpent

At have en god motorik starter med at prøve selv. Naturligvis skal du ikke kræve for meget af dit barn, men mød det, hvor det er. Lad din baby selv gribe ud efter noget spændende frem for at give det legetøjet, støt din tumling i at gå op ad trappen selv, og lær dit børnehavebarn at komme i tøjet.

Leg og bevæg jer

Giv dit barn gode fysiske rammer for at udfolde sig. Leg med, og vær nærværende, så dit barn bliver glad for at bevæge sig. Ros, når dit pus kan noget nyt – uanset om det løfter hovedet, kravler eller slår en kolbøtte.

Motorikken er også med til at udvikle dit barn mentalt. I de første mange måneder lever dit barn i tæt forbindelse med dig, og først i otte-ni-måneders-alderen finder det ud af, at I er to forskellige personer.

– Det er gennem motorikken og hele sanseapparatet, at dit barn lærer, hvem det selv er. Hvor det selv stopper, og du begynder. Ved at tale, kramme og lege med dit barn – og ved at gå ind og ud ad rummet – lærer du barnet, hvordan verden hænger sammen, fortæller børnefysioterapeuten.

Dit barns motorik spiller altså en afgørende rolle for, hvordan det trives. En god motorik er nemlig nødvendig for, at dit barn kan bevæge sig uden problemer, kan udforske verden og har overskud til at lege og lære nye ting.

Træningen begynder

Gentagelse og ‘vil selv!’

Platfodethed
Hypermobilitet og hypotoni
Overspændte muskler
Problemer med at kapere mange sanseindtryk

Problem: Barnet har svært ved at forholde sig til mange sanseindtryk på én gang og ændrer derfor adfærd, når det er ude blandt mange mennesker.

Tegn: Nogle reagerer ved at blive inaktive og trække sig fra legen, mens andre bliver hyperaktive og uopmærksomme.

Behandling: Består i at træne barnet i trygge rammer, så det stille og roligt lærer at forholde sig til forskellige sanseindtryk på én gang.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn har motoriske vanskeligheder, så kontakt din sundhedsplejerske eller en børnefysioterapeut. Der er god hjælp at hente.

Kilde: Hannah Harboe, Boernefyssen.dk

LÆS OGSÅ: Derfor er god motorik så vigtigt for dit barn

LÆS OGSÅ: Motorik: Få en sund balance

LÆS OGSÅ: Tjek dit barns motorik