Rejse med børn til Gran Canaria

Rejsereportage: Ørken og ø-lykke på Gran Canaria

Gran Canaria byder på både eventyr, afslapning – og en gigantisk sandkasse.

Sand, sand og atter fint og fløjlsblødt sand. De store, gyldne klitter bugter sig foran os og leder tankerne hen på Sahara, og vi står da også i en miniørken – bare med den fordel, at der er lækker strand og blåt hav på den ene side og ferieby og grønne palmer på den anden.

Faktaboks

FAMILIEN

MOR Sarah Galan, 37 år, Journalist

FAR Casper Kirkemoe, 34 år, driftskoordinator.

BARN Isabel, 2 år

Vi er taget på ‘ørkenvandring’ i Las Dunas, de imponerende sandklitter i den kanariske ferieby Maspalomas, og Isabel på to år løber begejstret rundt i det, der for hende er en gigantisk sandkasse.

Det er vores første ferie med en tumling, og Gran Canaria viser sig at være et glimrende sted til den hyggelige familieferie, vi har ønsket os.

Blandt andet har den spanske ø børnevenlig mad i lange baner. I supermarkedet køber vi spanske lækkerier, der passer til både store og små maver: lufttørret skinke, milde spanske oste, tortilla (omelet med kartofler) og empanadas (lækre brød med fyld). Når vi går ud og spiser, er tjenerne tydeligt børnevante, og de aer Isabels lyse hår, laver sjove ansigter, kommer med slikkepinde og kalder hende ‘guapa’, der betyder ‘smukke’.

Isabel vrider sig lidt genert, men nyder samtidig opmærksomheden. Vi bestiller ofte tapas, og hun hygger sig med at smage på de mange små retter. Især albondigas (spanske kødboller) og croquetas (kroketter af bechamelsauce med fyld) er sikre vindere hos hende.

LÆS OGSÅ: 6 små råd til rejser med små børn

Vi har lejet en bil, og næsten hver dag kører vi ud og udforsker området, finder nye restauranter, supermarkeder og – vigtigst af alt – legepladser. Selv om Isabel fra sin autostol har udsigt til både palmer, blåt hav og store, røde bjerge, er det gynger, vipper og klatrestativer, hun reagerer på med stor begejstring. Og der er heldigvis ikke langt mellem legepladserne.

De store hoteller har deres egne (og ofte også børneklubaktiviteter), men der er også masser af offentlige legepladser, som vi bruger flittigt de fleste formiddage. Det viser sig nemlig, at dagene fungerer bedst, når vi tilrettelægger dem efter Isabels vante rutiner: lege og opleve om formiddagen og så hjem til lejligheden i god tid til at få frokost og sove middagslur, inden eftermiddagen byder på en tur i børnepoolen eller i vores foldebadekar på terrassen.

Korte powernaps i bilen kan derimod ødelægge søvn- og energibalancen og resulterer et par gange i en meget lang aftenputning med skrig, skrål og tyndslidte nerver hos alle tre familiemedlemmer. Knap så hyggeligt.

En tur til lille Venedig

Faktaboks

1. Eftermiddagsbad på terrassen. Når den ikke står på børnepool, nyder Isabel at få kølet kroppen i foldudbadekarret.

2. Seværdigheder og eksotiske palmer go home. De mange legepladser med vipper, gynger og rusjebaner er det sikre hit for toårige Isabel.

3. Med mange nye oplevelser er det trygt med en hånd, man kender.

En af de gode legepladser finder vi i den lille, hyggelige havneby Puerto de Mogán, godt 20 km fra Maspalomas. Mange kalder byen ‘lille Venedig’, fordi en del af den består af små kanaler og broer. Det meste af byen er bilfri zone, og vi slentrer en tur i de rolige gader flankeret af smukke huse, et væld af rødlilla bougainvilleablomster og en afslappet stemning – på trods af de mange turister. Isabel slapper af i sin klapvogn, inden hun giver den gas på legepladsen, og efter at have prøvet både rutsjebane og gynger mindst 20 gange er hun klar til en forfriskning, så vi runder besøget af med en bananasplit.

LÆS OGSÅ: Rejse-reportage: Med mor alene i Andalusien

En stor del af Gran Canaria består af bjergområder, og her finder man hyggelige småbyer og flotte seværdigheder, hvis man sætter lidt tid af til køreturen og er ok med højder og hårnålesving.

Isabel er glad for at køre i bil og kan sidde længe og iagttage landskabet gennem ruden, og hendes far elsker at tage på tur og opleve noget nyt. Jeg har selv tendens til både køresyge og bekymring, men beslutter mig for at bide det i mig, for jeg vil gerne med på tur. Og det ER smukt og fascinerende at køre i bjergene – på veje, som er både gode og sikre.

Vi besøger bjerglandsbyen Santa Lucía de Tirajana, hvor vi spiser frokost med udsigt over den skovklædte bjergside inden det obligatoriske besøg på byens legeplads. Vi bestiller menú del día, som altid består af flere retter til en god pris, og får serveret typisk spansk suppe samt kød, der har simret længe med grønsager.

Det smager skønt, og vi slutter af med endnu en spansk dessertklassiker: flan, der er en karamelbudding, der også vækker stor lykke hos familiens yngste.

Kloster med korn

Vi tilbringer nogle dage ved kysten, hvor dagene ikke går med meget andet end legepladsture, hygge og leg ved poolen. Så er vi igen klar til et bjergeventyr.

Denne gang kører vi en times tid fra Maspalomas til Santa María de Guía på den nordlige del af øen. Her ligger den imponerende arkæologiske udgravning Cenobio de Valerón. Godt 300 siloer – små huler, som er boret ind i den bløde vulkanske klippe for over 800 år siden af guancherne, den oprindelige kanariske befolkning.

Faktaboks

Flyrejse

Mange flyselskaber, bl.a. Norwegian, har gode priser til Gran Canaria. To voksne og et barn kan flyve for ca. 3.500 kr. uden for skoleferierne. Det tager ca. 5,5 timer direkte fra København til Las Palmas.

LÆS OGSÅ: Vi tester: Rejseseng til dit barn

Siloerne ligner nærmest celler i en bikube, og man troede engang, at stedet var et kloster – deraf navnet Cenobio, der betyder netop det. Siden har mange historikere dog slået fast, at siloerne i stedet har været et fælles kornkammer for øens beboere.

Da vi ankommer til parkeringspladsen for foden af de mange trapper, der fører op til siloerne, ser vi en anden familie svinge en tumling op i en bæresele på sin mors ryg. Vi ser på hinanden og ønsker, at vi havde gjort det samme, men Isabel er af en anden mening.

Hun synes, at trapperne er fantastiske og insisterer på selv at gå op ad samtlige trin. Det er faktisk ret hyggeligt. Der er nemlig fine udkigsposter undervejs, hvor vi kan nyde udsigten over kløfter, bjerge og havet i baggrunden, og vi spotter flotte firben i krattet på vejen op – til stor begejstring for Isabel. Vi skiftes til at holde hende i hånden med et fast greb – og er klar til at bære hende, hvis hun bliver træt.

Da vi vender næsen hjemad efter 12 dage på Gran Canaria, føler vi os godt fyldt op på både hygge- og oplevelseskontoen, selv om vi faktisk ikke har nået en eneste af de børneaktiviteter, vi havde talt om hjemmefra.

Det føltes slet ikke nødvendigt, for med en toårig har legepladser og badeture været rigeligt – krydret med køreture i bjerge og til nabobyer. Så må vi besøge Gran Canarias dyreparker, vandland, forlystelsesparker og westernby en anden gang. 

LÆS OGSÅ: Sådan bliver flyrejsen en succes

LÆS OGSÅ: 5 børne-apps til rejsen eller ferien der ikke kræver internet

LÆS OGSÅ: Sådan får du en god flyrejse med børn