Sådan gør du flytning bedst for dit barn
En flytning er stressende for alle mennesker. Men for mindre børn kan det være ekstra hårdt, når alt, de kender, forsvinder fra deres univers. Det siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, der har idéer til, hvordan vi gør flytningen så smertefri som muligt for de små.
Når familien skal flytte, er det som regel en praktisk opgave af de større, man tager fat på. Hvor får man fat i flyttekasser? Hvem af vennerne kan vi lokke til at hjælpe? Skal sofaen ud før fjernsynet? Hvor ligger Netto i den nye by?
Der er mange spørgsmål, og midt i alt det praktiske kan man nemt overse, at der er nogle børn, som – i de fleste tilfælde – helst ville have, at alt blev ved det gamle.
LÆS OGSÅ: Min datter har valgt at flytte fra mig – og det er sejt!
– Børn er jo afhængige af de vante ting omkring sig og af, at omgivelserne er forudsigelige og genkendelige, siger psykolog Margrethe Brun Hansen, som har arbejdet med børn og familier i 25 år.
Lille krise
Lad børn være børn i en skilsmisseHvordan flytter vi bedst?Sæt billeder på
Vi skal flytte, lille skat!Flere ændringer
Idealsituationen omkring flytning er, at familien flytter inden for samme lokalområde. Så kan børnene nemlig blive i deres institution. Men det er ifølge tal fra Danmarks Statistik kun cirka 60 procent af alle flytninger, der er inden for samme kommunegrænse. Der er altså masser af tilfælde, hvor flytningen er over større afstande, og hvor børnene derfor må skifte institution.
– Det er klart, at børnene i de tilfælde bliver dobbelt ramte, fordi de så oven i flytningen skal til at finde sig til rette i en ny børnegruppe, siger Margrethe Brun Hansen.
– Her vil jeg foreslå, at man gør nogenlunde det samme som dengang, barnet startede i institution for første gang. Det vil sige, at man giver sig god tid til indkøringen, besøger vuggestuen eller børnehaven sammen den første uge, lader barnet være der et par timer selv den næste uge og så videre. Det allerbedste vil simpelthen være at tage ferie alle sammen i forbindelse med flytningen. Og kan begge forældre ikke tage fri, fordi den ene måske skal starte nyt job, så prøv at planlægge det, så den anden i hvert fald har godt med tid til at få familien ind i den nye hverdag.
Tid og planlægning gør sig også gældende, hvis der er en skilsmisse ind over flytningen. Margrethe Brun Hansen opfordrer forældre, der skal gå fra hinanden, til at vente med at fortælle barnet om det, indtil detaljerne for den nye tilværelse er på plads. Også når det gælder det nye sted, som en af forældrene typisk skal flytte hen til.
LÆS OGSÅ: “Vi flyttede 16 gange, og jeg gik på fem forskellige skoler”
Med udgangspunkt i den klassiske situation, hvor barnet bliver hos mor, og far flytter ud, siger hun:
– Det er uhyre vigtigt, at børn ser, hvor far skal bo, og at han kommer til at bo godt der. At han har en seng, en hovedpude, en kaffemaskine. De bekymrer sig meget over sådanne helt konkrete ting, og vi kan hjælpe dem ved at vise, at der er styr på det, og at far har det varmt og godt det nye sted. Husk også at vise, at der er plads til barnet, at ’dér skal din seng stå’ og ’i dét skab skal dit tøj hænge’. Samtidig er det vigtigt at præcisere for barnet, hvor det bor fast. Det giver orden i hovedet på barnet at vide præcist, hvor det selv og dets nærmeste bor, og ikke mindst hvordan der ser ud begge steder.
Selvom det kan være svært for børn at flytte til en ny bolig, er det ikke kun negativt, understreger Margrethe Brun Hansen.
– Hvis vi griber det fornuftigt an, kan en flytning blive en spændende, fælles oplevelse for hele familien. En oplevelse, hvor man har delt en masse tanker og følelser omkring det at bo, og hvor man på den måde er kommet tættere på hinanden, slutter hun.
LÆS OGSÅ: Når dit barn skal skifte skole
LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige vuggestue
LÆS OGSÅ: 5 råd: Sådan kører du den nye barnepige ind