Sponsoreret indhold
Annonce: Hjælp dine børn til sunde tænder hele livet
Stressede morgener og modvillige børn gør, at vi for ofte ikke får prioriteret børstning af børnebisser. Det bør vi. Ifølge ledende tandlæger kan gode tandbørstevaner give dit barn sund mundhygiejne hele livet.
I en ny undersøgelse foretaget for Jordan erkender hver femte forælder, at de ikke altid liiiige får sørget for det med at børste børnenes bisser. Især er stressede morgener ofte skyld i, at tandbørstningen af de små bisser bliver gjort lidt for overfladisk.
Og de fleste af os har nok prøvet det. Vi er sent på den, og junior vrider og kæmper med sin lille krop for at undslippe tandbørsten, som var det ildelugtende ost. Her er det nemt at springe over, hvor gærdet er lavest, men så gør vi vores børn en kæmpe bjørnetjeneste, mener Søren Sehested, der arbejder som tandlæge hos Tandlægerne På Østerbro .
“Kan vi lære vores børn i en meget, meget tidlig alder, at de skal passe på deres tænder, så kan vi som forældre spare dem for både huller og tandlægeregninger resten af livet”.
En generel anbefaling er, at forældre allerede starter tandbørstningen, inden junior har fået sin første tand. Skabes der gode og sunde tandbørstningsritualer helt fra start, kan det betyde en sund mundhygiejne for dit barn resten af livet.
Men hvordan? Hvordan får vi vores børn til at ville børste tænder og gøre det ordentligt, så de sikrer sig sunde tænder hele livet?
0-2 år: Tandbørstning skal være rart og trygt
Tandbørstning: Bliv venner med tandbørsten3-5 år: Motivation, to minutters timeglas og leg
Tandbørstning: Syng dig til rene tænder6-9 år: Tandbørste, tandtråd og skrøbelig 6-års-tand
6-års-tanden er en blivende kindtand. Det er i gennemsnit den mest udsatte tand, vi har.
“Hvis du er heldig, så har du den resten af livet,” fortæller Søren Sehested. “Når den kommer op af slimhinden, så er den lidt lavere end resten af tandsættet. Det vil sige, at der kommer bakterier på tanden, der ikke bliver slidt væk, fordi den ikke er så meget i berøring med mad og væsker. Særligt i denne periode er det super vigtigt, at forældrene er opmærksomme på denne her tand,” understreger Søren Sehested.
“Man skal meget gerne børste 6-års-tanden med det, der hedder en solobørste, så man er helt sikker på at holde den ren. Det er også nødvendigt, at man begynder at bruge tandtråd i denne her alder. Men også gerne før”.
“Børn må gerne selv (børste tænder i 6-års-alderen,red.), men man skal bare huske, at det skal være en voksen, som sørger for at børste færdig. Man siger jo, at et barn først kan børste tænder, når de kan skrive deres eget navn med skråskrift,” forklarer Søren Sehested.
En udmelding der måske får nogle af os ‘voksne’ til at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt vi selv er myndige som tandbørsteansvarlige…
Men det er altså vigtigt, at vi hjælper til med tandbørstningen af de små bisser, også selvom du ikke er god til skråskrift. Især om natten, hvor Karius og Baktus ofte er på spil. Derimod kan I i større og større skala lade børnene børste selv om morgenen.
Hos Søren Sehested er der patienter, der først har haft en tandbørste i munden, da de blev konfirmeret. Hvis de ikke allerede mangler en masse tænder, så er deres tandstatus langt dårligere end de patienter, der er vokset op med en tandbørste i munden. Derfor mener Søren Sehested heller ikke, at man som forældre kan tillade sig at springe over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til deres børns tænder. Ikke blot for børnenes skyld i dag, men også for deres pengepung og mundhygiejne i fremtiden.
“For mange børn kan det at få boret et hul virke som en meget traumatisk oplevelse. Så som forældre skal man tænke på tandbørstning som en enormt stor gave, man giver sit barn. At I sørger for, at jeres barn har god mundhygiejne, er måske en af de største gaver, man som forældre faktisk kan give dem – både økonomisk og sundhedsmæssigt”.