Skolestart

Skolestart: Sådan lærer du dit barn at sidde stille og lytte efter

Ny undersøgelse viser, at flere forældre er nervøse for, om deres børn kan koncentrere sig, når de starter i skole. Få ekspertens råd til at gøre dit barn læringsparat.

Forventningsfulde forældre sender i denne uge deres børn afsted med pakkede penalhuse og spændte maver til første skoledag. Men måske bekymrer du dig over, hvordan det skal gå guldklumpen, når han eller hun forlader legepladsen og i stedet skal sætte sig – meget stille – på skolebænken?

I så fald er du ikke alene.

En ny undersøgelse af skolestart i et børne- og forældreperspektiv fra Rambøll og Egmont Fonden viser nemlig, at flere forældre er bekymrede for, om deres børn er læringsparate nok til skolelivet. Mens 25 procent svarer, at de er nervøse for, om deres børn kan koncentrere sig i timerne, er 23 procent også nervøse for, om deres børn mon kan sidde stille og lytte efter.

Skiftet fra børnehave til skolelivet er da også en temmelig stor omvæltning i de små menneskers hverdag, der før har været fyldt med leg, ballade og venner.

Det fortæller Anne Klebak, rådgivningsleder ved Forældrerådgivningen hos organisationen Skole og Forældre. Hun anbefaler derfor, at du holder øje med dit barns opførsel både derhjemme og i sociale relationer, hvis du er i tvivl om, hvordan det mon klarer pligterne på skolebænken.

– Det er altid en vurdering af ens barn, og om det er interesseret i de ting, der har med skolen at gøre. Om han eller hun er opsøgende i forhold til sociale relationer, og hvordan det reagerer på det uvante. De vil jo møde masser af nye ting, når de starter i skole, så hvordan dit barn forholder sig til det svære, kan pege i retning af, om det er klar til at tage skiftet fra børnehave til skole, siger hun til ALT.dk.

Hold f.eks. øje med, om dit barn forstår, at der nu vil være andre, som sætter dagsordenen dagens program, og om han eller hun har lyst til at udforske nye og spændende ting.

– Barnet skal gerne have en vis gå-på-mod og en selvstændighed i forhold til at kunne sige "det lyder spændende, jeg prøver mig frem, selvom jeg ikke lige ved, hvad jeg skal gøre”. Hvis de hele tiden trækker sig tilbage til de voksne og er usikre, kan det være værd at se nærmere på, forklarer Anne Klebak og tilføjer, at det samme kan være gældende, hvis dit barn hele tiden shopper fra aktivitet til aktivitet eller hurtigt ryger i konflikt.

Børn lærer i ryk

Er du forælder til et usikkert, rastløst eller flakkende barn, er der dog ingen grund til at fylde hovedet med alt for mange bekymringer, fastslår rådgivningslederen.

For langt de fleste børn vil det nemlig stilne af hen ad vejen, og derfor kan du fint tage det med ophøjet ro, hvis dit barn hellere vil lege end lære.

– Det er vigtigt at sige, at alle børn lærer i ryk, på forskellige måder og har forskellige interesser. Så forældrene skal også lige trække vejret. Der vil altid være nogen, som kan læse eller regne med decimaler, og det kan være, at dit barn bare ikke synes, at bogstaver er super interessante lige nu. Men så kan de noget andet, og det er helt fint, siger hun og understreger, at du kan kontakte læreren, hvis du alligevel er nervøs for, at dit barn ikke trives.

Forskellige perspektiver

Mens flere forældre er nervøse for deres børns skoleparathed, forholder det sig helt anderledes hos børnene selv. De har nemlig ingen kvaler, når det kommer til at skulle vurdere egne evner, viser undersøgelsen.

Således har hele 73 procent svaret, at de tror, at de kan sidde stille og høre efter, hvad læreren siger. 83 procent er også overbevist om, at de er klar til at starte i skole.

Og det er der en helt særlig grund til, mener Anne Klebak.

– Jeg tror, at en del af forklaringen er, at vi som voksne har været igennem både succesoplevelser og udfordringer, og at vi derfor har et langt mere fremadrettet blik på børnenes skolegang. At det skal gå dem godt, og at de kan tjene penge, så de har alt det, som fylder i vores hverdag. Og der er børn slet ikke. De er meget mere her og nu, siger hun.

Er du i tvivl om dit barns skoleparathed, giver Anne Klebak dig her 5 gode råd til, hvordan du lærer dit barn at sidde stille og koncentrere sig.

1. Tal med børnehaven

Begynd altid hos børnehaven, hvis du er i tvivl om dit barns trivsel - og gerne så tidligt som muligt, anbefaler Anne Klebak. Her kan du i fællesskab med ledelsen og pædagogerne sørge for at træne dit barns fokus og koncentration.

I børnehaven kan det være gennem små projekter, mens I derhjemme kan lade barnet være med i små hverdagsgøremål som f.eks. madlavningen. Barnet skal ikke have ansvaret, men øv det i at fastholde koncentrationen ved f.eks. at sige ”nu gør vi det her, og når du er færdig, kan du få lov at lege.”

Husk dog, at der kan være stor forskel på det barn, du ser derhjemme, og det barn, der bliver sendt i institution. Det kan børnehaven hjælpe dig med.

2. Vær i dialog med dit barn

Et vigtigt og godt tegn på skoleparathed er, at dit barn kan udtrykke sig klart og præcist. Både i forhold til hvad de vil og ikke vil, men også i forhold til at kunne indgå i en dialog, forklarer Anne Klebak.

Sørg derfor for at tale så meget som muligt med dit barn, så du hjælper det med at forstå de forskellige vekselvirkninger, der er i dialogen. Forklar på et rimeligt niveau – ikke alt for abstrakt – hvad du tænker, og lad dem forklare sig tilbage, f.eks. i en konflikt, hvor I begge får lov at give jeres perspektiv.

Hvis du selv bruger kommunikationen som et aktivt værktøj i dine samtaler, vil dine børn også lære at kunne udtrykke sig og indgå i en dialog.

3. Giv plads og bak dem op

Måske kommer det fra tid til anden bag på dig, hvor meget dit barn egentlig kan. Nogle børn er nemlig langt mere modne og selvstændige, end forældrene måske lige er klar over, og derfor er det vigtigt, at du husker at give dem plads og bakke dem op, anbefaler Anne Klebak.

Hvis dit barn f.eks. siger, at han selv kan, så lad ham gøre det selv. Spilder han mælk ud over det hele i forsøget, så hjælp ham med at tørre det op og lad ham prøve igen. De lærer af at overvurdere deres egne evner. Og hvis de undervurderer dem, så støt dem i, at de selv kan.

Hjælp dem til hele tiden at tage ét skridt mere – når først de starter i skole, skal de nemlig klare rigtig meget selv.  

4. Hjælp dem med sociale relationer

Noget af det mest afgørende for en succesfuld skolestart er, at dit barn har det godt socialt, forklarer Anne Klebak.  

Hun anbefaler derfor, at du hjælper dit barn godt på vej socialt ved at lade det lege på kryds og tværs med de nye klassekammerater. Dit barn skal trods alt bruge næsten lige så meget tid med dem som med sin familie de næste 9-10 år.

Støt dem op om de små relationer, der viser sig i løbet af de næste par uger, og giv dem tid og plads til at prøve forskellige relationer af. Har barnet det godt socialt, vil det også være langt mere læringsparat.

5. Giv banet nysgerrighed og mod på livet

Der er masser af læring i det nære og tætte. Anne Klebak anbefaler derfor, at du stimulerer dit barns koncentration ved at have fokus på de helt små detaljer i hverdagen. Det kan f.eks. være ved en gåtur, hvor I samler kryb, eller gennem praktiske gøremål i hjemmet. Lær dem at stille spørgsmål til ting og at søge viden og undre sig.

- Vi voksne er blevet så vant til alting, at vi ikke længere ser alle de mange små detaljer, som børn lægger mærke til. Så tag deres briller på og se tingene fra deres vinkel. Så er der faktisk mange små, sjove ting, som man kan gribe, og som også har en læringsdimension med, som I kan tale om, siger Anne Klebak.