Storesøskende får lov at bestemme babys navn
Det er en kendis-tendens og noget, vi allerede ser herhjemme: At storebror eller storesøster får lov at vælge familiens nye babys navn.
Der spirer nyt liv i maven, og snart vil alle spørge: Hvad skal babyen hedde? En trend er at lade storesøster eller storebror bestemme, hvad det lille barns navn skal være.
Hos kendisserne har man på det seneste oplevet, at de større søskende har valgt navnet til den nye baby i familien, og det var for eksempel Spice Girl’en Mel B.s datter, der foreslog navnet Madison.
Også herhjemme ser man, at de store søskende bliver inddraget i navnevalget.
”Det er meget aktuelt. Der er lige en dreng i min søns børnehave, som har fået en lillebror, og hvor han er ind over. Børn er i et bredt omfang med til at bestemme i familien. Jeg oplever, at man som forældre har en idé om og rigtig gerne vil have, at det giver børnene et godt søskendebånd,” siger familievejleder og pædagog Stine Lemming.
Hun mener, at det kan give børnene en følelse af, at der er brug for dem i verden, give dem identitet og lære dem at have en holdning, men forældre skal ikke skal overlade hele beslutningen om et navn til børnene.
”Som udgangspunkt er det fint, at børn lærer at brainstorme, og man kaster bolde op, for det kunne jo være, at en ældre søskende have en idé til et navn, der klinger fint. Men det er vigtigt som forældre at sige, at ‘nu er vi på idébrættet’. Man kan sagtens inddrage børnene, men de voksne skal tage styringen,” siger Stine Lemming.
Styrmand og Prinsesse
Her er de mest sjældne babynavne i 2016Et vigtigt valg
Ifølge Stine Lemming er det vigtigt at tænke på, hvad det betyder at overlade et så vigtigt valg som lillebror eller lillesøsters navn til et barn.
”Hvad nu hvis lillebror vokser op og hader det navn – hvordan skal de så tackle det? Har man gjort sig de overvejelser, at valget har konsekvenser i fremtiden? Jeg kunne ønske, at forældre stopper op og tænker over, om det er et bevidst valg, at den store søskende skal bestemme navnet, så man ikke bare overlader ansvaret, fordi man tror, det er moderne, det rigtige, eller fordi andre gør det. Det er ikke sundt at have for meget ansvar,” siger familievejlederen.
Hun mener, at man sagtens kan styrke båndet mellem søskende på andre måder, for eksempel ved at lade de større søskende være med til at vælge puslebord.