Stress

Stress - sådan lærer du at rumme den

Selv om du bliver ramt af stress, kan du lære at takle det. Vi giver dig 7 gode råd.

Faktaboks

Birgitte Dam Jensen er uddannet kropsterapeut med speciale i chok og traume.

Har været fast tilknyttet konsulent ved Forsvaret i seks år, hvor hun har været med til at opbygge og udvikle Forsvarets uddannelse i ekstrem overlevelse med særlig fokus på gidseltagning.

Hun underviser og holder foredrag i erhvervsvirksomheder og er derudover personlig rådgiver indenfor personlig gennemslagskraft og stressrobusthed for flere politikere og personer i toppen af dansk erhvervsliv.

Læs mere på Institutforforandring.dk

Stress kan ramme alle. Kunsten er ikke at undgå stress, kunsten er at kunne rumme den, så den ikke gør dig syg, udmattet eller deprimeret.

Du kan lige så godt se det i øjnene først som sidst: stress er kommet for at blive!

Udmeldingen kommer fra Birgitte Dam Jensen, som har været med til at udvikle Forsvarets uddannelse i ekstrem overlevelse med særligt fokus på gidseltagning. Hun ved – om nogen – noget om, hvad stress gør ved kroppen, men hun ved heldigvis også, hvordan man kan lære at håndtere den stress, som vi alle bliver udsat for i større eller mindre grad.

Især hvis vi ud over et udfordrende job også har små børn, der kræver vores kærlighed og opmærksomhed hver dag, fra vi træder ind ad døren.

LÆS OGSÅ: Stresset? Få effektive antistresstips her

Vi skal lære at blive robuste overfor stress, mener stressekspertern. Stressrobusthed er en fysisk og psykisk evne til at kunne gennemgå stressede perioder, uden at blive nedslidt, syg, udmattet eller deprimeret. Og stressrobusthed er evnen til at komme sig hurtigt ovenpå stressede perioder.

Stressrobusthed er en evne vi fødes med

Tænker du for meget over tingene?Få overskud på 7 minutter

Hvad sker der, når du er stresset?

Få en hverdag uden stress

Kroppen i undtagelsestilstand

Når vi er stressede lukker alle de funktioner, som varetager vores sundhed og velvære, ned. Kroppen oplever det som en undtagelsestilstand, og tænker, nej, vi har ikke brug for fordøjelse lige nu. Fordøjelsen koster nemlig meget i energi, og der går flere timer, før vi har glæde af den, derfor stopper den. Det er en af grundene til, at vi tager på, når vi er stressede.

LÆS OGSÅ: Sådan får I en rolig eftermiddag – og aften

Immunforsvaret lukker også ned efter 20 minutter, og hvis det sker gang på gang eller i længere perioder, kan du opleve, at du bliver syg hver gang, du holder ferie og omsider giver kroppen lov til at slappe af. Kroppen lukker også af for kønshormoner og væksthormoner, og en sidste meget vigtig ting er, at stress også lukker for vores evne til at være i nærværende og empatisk kontakt med andre.

Din hjerne er simpelthen ikke i stand til at læse ansigtsudtryk, du lægger ikke mærke til noget, og du kan ikke skelne menneskestemmer fra baggrundsstøj. Disse mangler, kan give dig en følelse af ensomhed.

LÆS OGSÅ: 7 tip til en rolig morgen