Strikdesigner Plummum: ”Jeg lærte at strikke en nat, hvor jeg havde de vildeste plukveer”
Signe Kamper Kankelborgs første strikkeprojekt var en kyse fuld af fejl, alligevel er den blandt favoritterne, for den blev til den nat, hendes datter kom til verden. Helt fra begyndelsen har Youtube været Signes læremester, nu lever hun af at strikke under navnet Plummum. Få strikdesignerens bedste tips til selv at komme i gang.
Hvordan fandt du vej til strikkens verden?
"Plummum startede egentlig som en såkaldt mommy-blog under min første barsel, hvor det at blive mor fyldte stort set alt i livet. Men da jeg tre år senere stiftede bekendtskab med strikkeriet – en måned før min yngste datter kom til verden – blev Plummum et mere eller mindre rendyrket strikke- og kreaunivers. Det byggede sig lige så stille op, og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg kunne møde ligesindede skabergale mennesker derinde på kryds af by- og landegrænser."
"Jeg begyndte at strikke for små seks år siden, da jeg var højgravid og i redebygger-mode. Jeg havde fået et godt øje til de norske strikkere, der lavede det vildeste babytøj. Små, lækre rompers, heldragter, cardigans og kyser med fine, enkle snit, som så helt vidunderlige ud på babyerne. Det besluttede jeg mig for at lære. Jeg tændte derfor for Youtube en nat, hvor plukveerne var så vilde, at jeg ikke kunne sove. Dér lå jeg så og så videoer om, hvordan man slår op og strikker ret og vrang.
En måned senere og midt om natten – da de rigtige veer startede – sad jeg i vores sofa og strikkede en fin, lille kyse fyldt med mønster og fejl. Men den vil jeg gemme altid, fordi kysen ligesom minder mig om min strikkebegyndelse, som samtidig var begyndelsen på min yngstes datters liv. Siden har jeg strikket stort set HVER dag. Og kun blogs og Youtube var mine læremestre."
Hvad dækker navnet Plummum over?
"Min ældste datter hedder Mirabelle, som også er navnet på en blommetype. Derfor kom min daværende blog til at hedde Plummum, som derefter blot har hængt ved. Jeg har tidligere flere gange overvejet at ændre navnet til noget mere strikkerelateret, og fordi navnet jo netop stammer fra en tid, hvor jeg knap nok havde stiftet bekendtskab med strikkeriet endnu. Men det ville være en svær rebranding-proces, så nu får Plummum lov at blive, og egentlig kan jeg også godt lide, at Plummum stikker lidt ud på navnefronten."
Hvordan kommer man som nybeynder bedst i gang med at strikke?
"I dag er der kommet så mange fantastiske Youtube-videoer på nærmest alle tænkelige teknikker. Lige fra det helt simple basic til det avancerede. Så man skal blot springe ud i det og vælge et projekt, der ikke er for kedeligt. For mig handler strik om motivation. Altså, jeg har altid et endemål. Noget jeg vil opnå og noget, jeg arbejder henimod. Det ville for eksempel kede mig til døde at strikke en grydelap, og derfor var mit eget første projekt en del mere avanceret, end hvad man normalt bliver anbefalet at starte med, men jeg VILLE strikke den babyvest i falsk patent, og derfor lykkedes det også."
"Det er også vigtigt at prioritere ordentligt udstyr helt fra starten. Det gør en verden til forskel for din komfortfølelse og strikkeoplevelse og giver et mere glat og jævnt resultat. Personligt startede jeg med min kære farmors 40 år gamle udstyr, og jeg anede jo ikke dengang, at der var så stor forskel på strikkeudstyr. Da jeg en måned senere købte nyt udstyr, åbnede der sig igen en helt ny verden for mig.
Wauw, hvor gled det hele pludselig meget nemmere, og hvor kunne jeg få fart på mine pinde. Så køb dig et par lækre rundstrikkepinde og noget godt garn – f.eks. et lækkert merinogarn, som er en meget begyndervenlig garntype. Ingen af delene koster en bondegård. Derudover skal du hverken strikke på for stor eller lille en pind.
Start med en pind på cirka 5 mm. Mange førstegangsstrikkere tror fejlagtigt, at de skal op på en kæmpe pind, fordi de på den måde får hurtige resultater. Men sandheden er, at de helt store pinde (fra pind 7-8 mm og op) ikke nødvendigvis er specielt lette at strikke med og hurtigt kan give spændinger i hænderne. Strik er ikke en elitedisciplin, som jeg selv troede, før jeg selv blev strikker. Det kan faktisk læres relativt hurtigt."
Hvorfor valgte du at gøre strik til din levevej?
"I starten handlede det om, at jeg gerne ville have mere ro og tid til at være mor for mine piger uden konstant dårlig samvittighed. Både min mand og jeg havde travle jobs, som ikke var just børnevenlige altid. Vi arbejdede i kommunikationsbranchen og især meget på pressedelen. Her er du tilgængelig hele tiden, der er korte og hurtige deadlines og ofte meget lange dage på kontoret.
Det var svært at få ligningen til at gå op på hjemmefronten – især da vi fik barn nummer to. Det var bare for en periode, at jeg gik selvstændigt, sagde jeg til mig selv. Men pludselig begyndte mit selvstændige liv at blomstre. I dag fylder min strikkevirksomhed rigtig meget, og det samme gør en lille ny virksomhed, jeg er ved at etablere. Pludselig føler jeg mig meget iværksætter-agtig."
"I dag lever jeg både som strikdesigner og som ejer og medstifter af et content marketing bureau, så det er bestemt ikke, fordi jeg ikke har travlt. Men den kæmpestore forskel for mig ligger i, at når du er din egen chef, så kan du faktisk hente dit barn kl. 15 fra institution uden den der dårlige samvittighed over for din arbejdsgiver. Jeg tænder ofte min computer igen, når begge piger er puttet om aftenen, så dér kan jeg indhente en masse på arbejdsmailen.
Og det er den frihed til at disponere over egen tid, der føles som et voldsomt stort privilegium. Er pigerne syge en morgen, så falder hele verden heller ikke sammen, som jeg desværre lidt følte, den kunne gøre, dengang jeg ikke var min egen chef. Nu kan vi tage den mere med ro. Og bevares, jeg har også travle dage med møder ude i byen, men jeg planlægger selv min tid."
Hvordan vil du beskrive din strikkestil?
"Min strikkestil og mine designs er relativt enkle i udtrykket, men der sniger sig altid et feminint touch ind, uden at min stil på nogen måde bliver ladylike. Den er mere feminin og laid back på én og samme tid. Mine strikkeopskrifter er moderate i sværhedsgrad. Jeg gør dog en dyd ud af at formidle opskriften så elegant og enkelt som muligt i sprog og stil."
Hvor strikker du?
"Jeg strikker alle steder, men mest om aftenen foran en Netflix-serie, men så kræver det, at jeg er kommet til et punkt i mit strikkeprojekt, hvor jeg kan ’køre’ derudaf uden for mange tanker om konstruktioner og tilhørende beregninger. Op til udgivelser af strikkeopskrifter strikker jeg også foran computeren. Der er altid lige en lille detalje, der skal tjekkes på et ærme, en ribkant, der skal ændres eller lignende. Men ja, ellers strikker jeg stort set alle steder, hvor der kan sniges strik ind: I bilen på passagersædet, i skolegården, når jeg har gymnastiktjansen med en af mine piger, eller foran badekarret, mens pigerne tager et langt bad."