Ide til madpakke

Lækre opskrifter til nem madpakke, dit barn kan være med til

Mangler du ideer til madpakker, der ikke kommer retur med indholdet intakt, så tag dine børn med i køkkenet. Kostvejleder Lene Hansson giver ideer til madpakken.

Der er ikke noget i vejen med rugbrød og leverpostej. Slet ikke. Nogle børn har det bare med at skrabe pålægget af og efterlade brødet krøllet sammen i madkassen.

Andre børn er de fødte gourmeter og elsker muslinger og sushi, men ikke nødvendigvis makrelmadder i madpakken. Til gengæld er rigtig mange børn vilde med at lave mad, så løsningen er at lade dem være med og selv bestemme, hvordan madkassen skal komponeres.

– Børn skal selv være med til at lave deres madpakke, for så siger de ikke nej til den. Det er pludselig deres egen kreation, siger Lene Hansson, kostvejleder, tv-vært og forfatter til adskillige bøger om sund kost og livsstil.

Lad børnene eksperimentere i køkkenet

Derfor skal junior hjælpe til

Lad de små dufte til maden

Madpakke 1: Veggie wrap

To tortillapandekager

Fyld af:

1 håndfuld babyspinat

1 gulerod

6 sukkerærter

1 avocado

2 spsk oliventapenade

Dressing:

2 spsk cremefraiche 9 %

1 spsk tomatsauce

1 tsk kryddersalt

1 tsk krydderpeber

Sådan gør du:

Bland alle ingredienser til dressingen, og fordel den over pandekagerne med en ske indtil en centimeter fra kanten. Læg spinatblade på. Skræl guleroden, og skær den i meget tynde stænger. Skær sukkerærter og avocadokødet i fine skiver. Fordel fyldet på pandekagerne, og slut af med en klat oliventapenade øverst. Rul pandekagerne sammen, skær dem eventuelt i mindre skiver, og sæt en tandstik igennem.

Tip: Avocado kan sagtens holde et par timer i madkassen, hvis du presser lidt citronsaft på stykkerne.

Madpakke 2: Kalkundeller med gulerodssalat 

Ingredienser:

50 g hakket kalkunkød

½ løg

1 fed hvidløg

1 tsk kryddersalt

4 spsk hakkede friske urter (f.eks. rosmarin og persille)

1 spsk olivenolie2 gulerødder

½ løg

1 håndfuld solsikkekerner

1 tsk kryddersalt

2 spsk olivenolie

Sådan gør du:

Hak løget fint, og pres hvidløget. Bland begge dele med kalkunkød, kryddersalt og finthakkede urter. Form farsen til deller, og steg dem i olivenolie på en pande, til de er gyldne. Skræl gulerødderne, og riv dem og løget. Bland med de øvrige ingredienser.

Madpakke 3: Fiskefrikadeller med urter

Ingredienser:

1 skalotteløg

300 g hakket fiskekød

2 spsk kapers

1 tsk kryddersalt

1 tsk krydderpeber

2 spsk solsikkekerner

1 fed hvidløg

1 tsk revet ingefær

½ tsk karry

1 spsk cremefraiche 9 %

2 spsk hakket persille

2 spsk palmeolie

Sådan gør du:

Hak løget fint, og bland det i kødet sammen med kapers, salt, peber og kerner. Pres hvidløget, og kom det i farsen sammen med ingefæren. Tilsæt karry, cremefraiche og persille. Rør godt rundt, og form farsen til små frikadeller. Steg frikadellerne to-tre minutter på hver side. Servér med stænger af peberfrugt, radiser og små tomater til.

Madpakke 4: Grov hjemmelavet paste med grønt

Ingredienser:

1 spsk palmeolie

100 g kogt frisk fuldkornspasta

1 gulerod

2 spsk hakket persille

2 spsk hakket purløg

5 centimeter agurk

Dressing:

1 spsk olivenolie

½ tsk kryddersalt

Saft af ½ citron

Sådan gør du:

Varm en pande op, og rist pastaen et par minutter ved høj varme. Skræl guleroden, og riv den. Kom krydderurter og gulerod på panden, og rist et par minutter sammen med pastaen. Hak agurken fint. Tag panden af varmen, og vend agurken i blandingen. Bland alle ingredienser til dressingen, og hæld den i en lille beholder med låg. Hæld dressingen over pastaen ved servering.

Tilbehør: Evt. en grovbolle.

Madpakke 5: Smørrebrød eller grovbolle

Skiver af rugbrød eller grovbolle

Kogt kartoffel og karse

Kiwi og banan

Alternativer:

Tomat og agurk med frisk basilikum

Avocado med citronsaft og salt

Hold et stabilt blodsukker:

Dit barn har brug for at holde blodsukkeret nogenlunde stabilt gennem dagen. Derfor er det rigtig skidt, hvis madpakken ikke bliver spist, fordi det giver et hul i maven. Børnenes trang til sødt bliver forstærket, og ulvetimen bliver hæslig. Sørg for fiberrig kost, det vil sige kornprodukter eller grønsager hver dag til frokost.