Tal pænt til dig selv, mor!

Tal pænt til dig selv, mor!

Hverdagen som mor kan føles hård, men du kan lette tilværelsen ved at justere måden, du omtaler og tænker om dig selv på. Brug disse syv tips til at overbevise dig selv om, at du er den mest fantastiske mor for dit barn – præcis som du er!

1 – Drop perfektionismen, mor

Perfektionisme er overflade, frygt og tegn på, at du har en masse regler, der skal være opfyldt, før du føler dig god nok. Når du ikke lever op til dine egne forventninger som mor, så slip din indre selvkritiker; tænk i stedet, at det er godt, du ikke er perfekt – for så ville dine børn lære, at de også skulle være det. Sig: ‘Jeg gør mit bedste, og det er okay.’

2 – Fokusér positivt

Det, du fokuserer på, vokser. I stedet for at koncentrere dig om dine fejl, så anerkend dig selv for at være en kærlig og omsorgsfuld mor. Sæt positive tillægsord på dig selv, og sig dem højt hver dag, f.eks.: ‘Jeg er nærværende, givende, empatisk, kreativ, stærk, konsekvent og pålidelig.’

Fyld dig selv med komplimenter – og tag med kyshånd imod andres. Roser din partner dig, så modsig ham ikke, men sig tak, og nyd det.

3 – Gå bag om utilfredsheden

Bliv bevidst om, hvad du er utilfreds med ved dig selv. Prøv at finde gaven i de træk, du sætter mindst pris på. Måske tænker du ‘jeg er alt for pylret’. Spørg dig selv: ‘Hvorfor har jeg valgt at være sådan?’

Svaret kunne være: ‘Fordi jeg elsker mine børn så højt og vil passe godt på dem!’ Når du forstår dit positive formål med at være, som du er, er det nemmere at acceptere de sider af dig selv. Eller give slip på dem, hvis det er det, du vil.

4 – Tal positivt om andre

Ros andre, og det kommer tilbage. Selvfølgelig kan du have brug for at udtrykke, hvis andre er mor på en måde, som ikke er i tråd med dine værdier. Men slip behovet for at kritisere. Kritik kommer ofte af frygt for selv at være alt det, vi kritiserer. Vær bevidst om, at alle mødre har gode intentioner og handler ud fra de ressourcer, de har. Når du accepterer et andet menneskes begrænsninger, accepterer du indirekte dine egne. Det gør dig mere glad for at være den mor, du er.

5 – Vær bevidst om dit mål, mor

Hvilket outcome ønsker du, når du taler med dit barn? Prøv – selv hvis du er på vej op på fjerde med barn og Netto-pose – at have dit ultimative formål for øje. Et formål, der gør dig glad og ikke bare mellemtilfreds.

I stedet for blot at ville have det til at glide, så spørg dig selv, om du kan sigte endnu højere, for eksempel: ‘Jeg vil nyde livet med mit barn – også på en møgdag.’  Prøv, når der er skrig og skrål, at holde op med at forvente andet af situationen end det, den er.

Sæt dig ned, træk vejret dybt, og sig: ‘Sikke en fest med sådan en selvstændig energibombe!’ Så udskyder du ikke lykken til ‘en dag, når jeg ikke er så stresset’, men gør i stedet i dag til en skøn dag.

6 – Meld klart ud

Vær autentisk, når du kommunikerer med dit barn. Ved at se dig sætte grænser lærer det selv at mærke sine grænser. Dit barn kan mærke, hvis du synger for det, selv om du ikke orker. Det, du giver uden overskud, har en pris, for eksempel i form af stress eller irritation.

I værste fald lærer du barnet, at det er okay at overskride sine egne grænser for andres skyld. Afslå positivt og med god samvittighed: ‘Jeg er træt lige nu, vi synger senere.’

7 – Stop de indre dramaer

Måske tænker du nogle gange: ‘Fik jeg håndteret den situation korrekt?’ ‘Gør jeg det godt nok?’ Når den slags tanker opstår, så husk, at i situationen gjorde du det bedste, du kunne med de forudsætninger, du havde. At du efterfølgende tænker over det, gør dig til et bevidst og samvittighedsfuldt menneske, der evaluerer og udvikler dig selv. Stop dramaerne i dit hoved, og husk dig selv på det.

Er du eksternt eller internt refererende?

Tænk på noget, du føler dig god til (dit job, at være mor, at lave mad). Okay Hvordan ved du, at du er god til det? Henter du dit svar i din omverden (‘det kan jeg mærke på mine børn’ eller ‘det siger min chef ’), er du sandsynligvis eksternt refererende.

Henter du dit svar i dig selv (‘det kan jeg bare mærke’ eller ‘det synes jeg virkelig selv’), er du internt refererende. Hvis du er eksternt refererende, så udfordr dig selv til at blive mere intern. På den måde undgår du, at andre menneskers tilfældige meninger om dig styrer dit humør og billede af dig.