Thomas Blachman: Dette er mit bedste råd til unge par
Vi fokuserer alt for meget på at leve op til perfekte idealer og glemmer nærværet i parforholdet, mener musiker Thomas Blachman. Det fortæller han blandt andet om i Vores Børns podcast, ”Når 2 bliver til 3”.
Han kender billedet alt for godt: Det unge par med to små børn, der går rundt med deres Christiania-cykel. De er lige blevet forældre, og de bruger meget energi på at skabe den perfekte familie, hvor alt ser godt ud udadtil. Thomas Blachman ser dem overalt i København, og selvom de prøver at fremstå harmoniske, oplever han ofte en ”voldsom energi” mellem moren og faren.
- De er hele tiden på kant. For det er sindssygt hårdt at gøre alt det, man skal, samtidig med at opretholde et pænt billede udadtil i fri konkurrence med hvem som helst. Det, jeg godt kan savne, er, at man bryder ud og gør hver ting på sin egen måde, siger musikeren i et afsnit af Vores Børns podcast ”Når 2 bliver til 3”. Her fortæller han om sin rolle som far og diskuterer udfordringer i det moderne familieliv med små børn.
Og Thomas Blachman er ikke en mand, der ser et problem uden også at se en løsning. Det tager mange ord og tanker at nå dertil, men alligevel kan hans løsning på netop dette problem – det store pres, som forældre lægger på sig selv – formuleres helt simpelt:
- Jeg synes, at folk skal knalde hele tiden. Det er i bund og grund dét, de skal gøre, konkluderer han.
Vi skal have mere nærvær
For ved at knalde mere, kommer vi tættere på hinanden, mener Thomas Blachman. Han oplever, at mange – særligt unge – par bliver distanceret fra, hvad der egentlig betyder noget, når de stifter familie, og derfor også glemmer nærværet med hinanden.
- Jeg ved ikke, hvad der sker med mennesker, men fanden tager ved folk lige pludselig, og så er der ikke noget, der er godt nok. Jeg kan godt savne, at man bare bryder ud og gør hver ting på sin egen måde. Uden at det skal postes, og uden at det skal blive til en måde at promote sig selv på, men at man bare tager nogle beslutninger, som rent faktisk hviler i sin egen autonomi og sine egne værdier, siger han.
For det er nemt at blive distanceret fra det vigtigste, når livet er fyldt med børn og hverdag og næsen nede i telefonen, mener Thomas Blachman. Og hvis vi glemmer at mærke efter i ræset efter at leve op til andres forventninger til os, risikerer vi, at kærligheden forsvinder.
- De skal mærke sig selv, mærke hinanden og mærke, hvorfor fanden fik de børn til at begynde med. De skal aldrig glemme det. For de ville gøre alt muligt meget mere kompliceret for sig selv og for barnet, hvis de gik fra hinanden. Hvis de elsker hinanden, skal de knalde hele tiden. For der er en forløsning i at blive set og hørt og rørt ved. Det er det nærvær, som smitter af i samtalen og i ens velbefindende og giver fuck-finger til resten af verden, for så har man noget godt kørende selv, og det er en grundlæggende lim, siger han.