10 ting du gerne vil vide om sex under og efter graviditeten
Hvordan tackler du væske fra brysterne, galoperende hormoner og en stor mave i parforholdet? Og hvad sker der med sexlivet efter fødslen, hvor underlivet er så ømt, at du aldrig nogensinde kan forestille dig, at noget skal passere den vej igen? Få svaret på det og mange andre intime udfordringer, når klinisk sexolog Gabriela Rehfeld besvarer læsernes spørgsmål her.
Fra de to streger kommer til syne på testen, begynder forandringerne. Kvalmen og trætheden melder sin ankomst, så du orker måske ikke helt at have sex. Måske går din partner dig også på nerverne. Derfra vokser maven sig større, så det der med sex bliver også lidt besværligt lige pludseligt.
Og når I så går i gang, summer en frygt i baghovedet for at skade babyen i maven, imens det siver ud med væske fra brysterne. Ja, man kan undre sig over, hvorfor det hedder den søde ventetid. Bedre bliver det måske ikke en gang efter fødslen, hvor du kan føle dig fyldt op af at give alt, hvad du har, til dit barn, og du har følelsen af, at ingenting skal nærme sig dit ømme underliv lige forløbeligt.
Parforholdet ændrer sig måske allerede i graviditeten, og hvis ikke – så gør det det helt sikkert, efter jeres lille vidunder er kommet til verden. Men selv om I får nye roller, er det stadigvæk vigtigt at huske relationen til hinanden. Det kan lyde lettere, end det er, derfor har vi snakket med Gabriela Rehfeld, der er par- og psykoterapeut, klinisk sexolog og jordemoder ved Center for Familiedannelse, om de største udfordringer, når det kommer til sex og parforhold under graviditeten og efter fødslen.
Under graviditet
1. Jeg har slet ikke lige så meget lyst til sex, som jeg plejer og føler mig ikke så sexet. Er det normalt?
Mange oplever, at de ikke har lyst til sex i første trimester, fordi de har kvalme og er trætte. Derfor kan det være svært at finde overskuddet. Men hvis alt i graviditeten er helt normalt, er det helt OK at have sex med en baby i maven. Hvis man for eksempel er i risiko for at gå i tidlig fødsel, skal man dog ikke have sex. Men ellers kan man gøre, som man plejer.
Derudover sker der også en kropslig forandring under graviditeten, som kan påvirke sexlivet. Når man bliver gravid, kan brysterne blive større, og man kan få mørkere brystvorter. Der er også nogle, der oplever, at det begynder at sive lidt med råmælk fra brystvorterne.
Det er helt normalt, men det er også normalt at tænke ‘hey, hvad sker der for min krop’. Eller måske tænker ens partner det. Det kan tage tid at vænne sig til det. Der vil også være nogle, som oplever plukveer efter sex, fordi livmoderen trækker sig sammen, når man får en orgasme. Det er ganske ufarligt.
2. Min lyst har taget til, efter jeg er blevet gravid, og jeg har et kæmpe behov for sex. Er det normalt, og hvad kan det skyldes?
Det er helt normalt og kan have flere årsager. P-piller kan have en nedsættende effekt på sexlyst. Man kan derfor få en helt ny oplevelse af sig selv som seksuelt væsen, når man er stoppet på pillerne, og så bliver gravid. Der er også hele den hormonelle forandring, som en graviditet i sig selv forårsager.
Mange oplever det som en god følelse ikke at "gå imod naturen" ved at bruge prævention. Det kan også være oplevelsen af, at ens krop kan noget nyt og vildt, som gør, at man føler sig sexet; brysterne bliver større, og man oplever at være i kontrol i forhold til sin krop.
3. Hvilke stillinger fungerer bedst, når jeg er gravid? Jeg synes let, at det kan blive akavet.
Nogle føler sig lidt udfordret i forhold til stillinger, fordi det ikke er alle stillinger, som føles lige rare – især som maven bliver større. Derfor kan det være, at man skal gøre noget andet, end man plejer. Det kan være at have sex sidelæns, på alle fire eller hvor man står op, så der er plads til maven. At have nogen liggende oven på en mave, der i forvejen bliver stor, er ikke så rart. Det kan være, at man føler, at man ikke kan få vejret, eller at der er for meget pres på.
4. Hvad gør jeg, hvis min partner synes, at det er mærkeligt at have sex under graviditeten?
Der er nogle, som er bange for, at babyen bliver ramt under penetration, men det er altså ufarligt at have sex under graviditet. Dog er det en god mulighed for at tale om sex i parforholdet. Hvad er sex for mig? For dig? For os som par?
Hvis det handler om orgasmer, og den ene har mere lyst end den anden, så kan man måske ordne det selv. Hvis det handler om kontakt og intimitet, kan man gøre det på andre måder som at ligge nøgne sammen uden at have sex. Det er vigtigt at tale om, hvad sex skal gøre for én, og hvad man forventer af det. Man kan jo have sex og intimitet på mange måder.
5. Jeg er lidt hæmmet af, at jeg synes, at jeg lugter anderledes for neden som gravid. Hvad skyldes det, og hvad kan jeg gøre ved det?
Det skyldes ofte hormoner, at lugten fra vagina kan ændres. Bakterierne i skeden ændres, når man bliver gravid og ikke har sin cyklus. Mange oplever en ændret lugt, som en dårlig lugt, fordi man ikke synes, at man kan kende sig selv. Gå til læge/jordemoder og bliv undersøgt, det kan nemlig også være bakteriel vaginose eller lignende, som kan kræve en behandling.
6. Jeg kan godt blive bekymret for, hvad der kommer til at ske med vores sexliv efter fødslen. Hvordan håndterer jeg det bedst?
Tal om det. Hvad er godt for jer, hvor tit har I brug for sex? Der er mange par, som ikke har talt om sex tidligere i forholdet, fordi det ikke har været nødvendigt. Men når man får børn, bliver der ofte mindre spontanitet og mere planlægning, så det er godt at kunne tale om det. Det kan man godt øve sig på inden.
For nogle er fødslen også noget, som gør dem nervøse for deres kommende sexliv, fordi det at føde er så voldsom en oplevelse. Det er heller ikke alle, der har forberedt sig på at se deres partner i en nøgen og ikke-seksuel situation, som en fødsel er. Det ser voldsomt ud, når en kvinde føder. Og den snak kan være vigtig for nogle at tage under graviditeten.
Efter fødslen
7. Hvornår må jeg have sex efter fødslen?
Man må have sex lige med det samme, hvis det er det, man vil. Men hvis man er en mand og en kvinde, der har et penetrerende samleje, skal man bruge kondom for at undgå infektion. Det er dog de færreste, der har lyst til sex lige efter, at de har født.
Der er en forestilling om, at når man har været til sin otte ugers undersøgelse, er man klar til at have sex igen. Det er helt fint, hvis man har lyst til at have sex der, men det er vigtigt at understrege, at man ikke behøver at have sex efter otte uger. Efter alt hvad kroppen har været igennem, skal man måske lige lære den at kende igen.
Det tager faktisk et helt år, før ens krop er nogenlunde sig selv igen efter en graviditet og en fødsel, så man behøver ikke at have stress over ikke at have lyst til sex. Hvis man ammer, så sørger man for et barns overlevelse, det er afhængigt af ens krop, og det er krævende. Så kan det godt være, man ikke har lyst til sex. Men bare fordi man ikke har lyst til sex, kan man godt have lyst til intimitet. Der er dog nogen, der ikke kan overskue at ligge nøgne med deres partner, fordi de ikke kan overskue, at det skal ende ud i sex. Og så lukker de helt af for intimitet.
8. Min partner er helt klar, men jeg er der bare ikke. Hvordan undgår jeg at såre min partner med min afvisning?
Man skal ikke gå på kompromis med lyst, det er der ingen, der bliver glade af. Så overskrider man grænser og underkender behov. Så der skal man igen tale om: Hvad er sex for dig? Ofte handler det om savn og bekræftelse. Man kan også lave nogle aftaler om, at hvis man ikke har lyst til sex, er det i orden at sige nej, uden at den anden tager det personligt. For man kan stadigvæk godt have brug for at blive holdt om. Hvis man er i et heteroseksuelt forhold, skal man også huske på, at der ikke ligger et krav om sex i at mærke en rejsning. Det er bare, fordi at han kan mærke dig.
Det er også vigtigt at anerkende, at det ikke altid er det store fyrværkeri at have sex efter en fødsel. Der kan være en baby, der vågner, og bryster, der sprøjter med mælk. Men sexlivet kommer tilbage. Og får man flere børn, tager det måske nogle år. Men det skal nok komme.
9. Vi har lidt svært ved at få gang i sexlivet igen efter fødslen - måske fordi jeg er lidt bange for det. Hvordan slipper jeg angsten?
Der er mange, som er bange for at have sex efter fødslen. Det er helt normalt. For mange føles det som første gang. Så længe man ammer, er ens slimhinder porøse, og måske skal man bruge glidecreme, fordi hormonerne gør, at man ikke bliver så våd. Gå stille frem, og mærk efter. Det kan også være, at man er fremmed over for sin krop, fordi man er bristet eller blevet klippet og syet, og det er helt OK. Kroppen er anderledes efter en fødsel, og det er rimeligt, hvis man ikke har lyst til sex. Det kan tage tid.
Hvis man ikke har energien til det, skal man tale om, at det er længe siden, at man har haft sex og tale om, at sexlivet ikke brager derudaf. Man skal også finde ud af, om man har lyst til at have lyst. Altså ’hvis jeg havde overskud, så ville jeg gerne, men jeg har ikke overskud’. Eller ’selv hvis jeg havde overskud, så ville jeg ikke have lyst’, og det kan jo være, fordi det måske handler om nogle andre ting.
Hvis man savner at have sex med sin partner, kan man sige, at man savner det, og at man savner at mærke sin partner tæt på. Men uden at man anklager den anden for ikke at have lyst eller at være for træt.
Man skal også se på, om man kan ændre lidt på rammerne for sex. Det er en dårlig idé at forvente at have sex, når man går i seng. Når man går i seng, er det jo, fordi at man er træt. Så man kan se på, hvornår man har mere tid, energi og overskud til at have sex. Man kan også vise, at man stadigvæk har lyst til den anden ved at give knus, kram og berøringer.
Det kan sagtens have seksuel karakter, uden at tøjet kommer af. Man kommer langt ved at vise, at man gerne vil den anden. Mange tænker på at komme tilbage til deres krop, som den var før, deres parforhold som det var før og deres sexliv, som det var før. Men man kommer ikke tilbage til sit gamle jeg, for livet er blevet anderledes, når man er blevet forældre.
10. Det gør ondt at have sex, efter jeg har født. Hvad kan det skyldes?
Alle der har født, burde se en speciel fysioterapeut, men sådan er det desværre ikke i Danmark. Hvis noget føles forkert, skal man gøre noget ved det. Og hvis det gør ondt at have sex, skal man gå til lægen. Slimhinderne kan være porøse og tørre, det kan afhjælpes med glidecreme. Det tager desuden tid at hele, men det kan også være, at man skal tjekkes igen eller måske sys om. Derfor er det en god ide at blive tjekket.