7. måned - Baby kan sidde med til bords

7. måned - Baby kan sidde med til bords

Hvis dit barn kan lide at sidde op med din hjælp, er det i orden at begynde at stable det op i en høj stol (eventuelt med puder).

I kan nu opleve det pragtfulde i at sidde til bords sammen ved måltiderne! Jeres barn er stort nok nu til at brokke sig, hvis det ikke bryder sig om det eller bliver træt af stillingen. I kan også tage den høje stol med ud i køkkenet, hvor jeres barn kan være godt beskæftiget ved at følge med i de huslige opgaver. 

Langt at falde: Selv om I har anskaffet en stol, der virker stabil, skal I være opmærksomme på faren for, at den alligevel kan vælte, hvis jeres barn sætter af fra bordet med fødderne. På et eller andet tidspunkt vil barnet også finde ud af selv at kravle ud af stolen, for pludselig at stå til et frit fald fra toppen. Forlad aldrig barnet, når det sidder i en høj stol!

Larm og farer: Der går nok ikke længe, fra I har introduceret den høje stol, til jeres barn begynder at banke hænderne og ting inden for rækkevidde ned i bordet. Det larmer rigtig dejligt, synes børn, og hjælper dem også med at lære om blandt andet deres egen muskelstyrke. Så tag det positivt. Men pas på ved bordet – alt inden for barnets rækkevidde vil på et eller andet tidspunkt komme i munden eller ryge på gulvet!

UGE 26:

At vende sig fra ryg til mave er hårdt arbejde og kræver gode mave- og rygmuskler.

Baby vil ofte vende sig ved, at prøve at nå legetøj, som ligger lidt uden for rækkevidde. Det er en god idé også at trille barnet lidt på en madras eller et tæppe. Det stimulerer barnet til selv at gøre det. Når jeres barn finder ud af at vende sig fra ryg til mave, vil det ofte blive glad for at ligge på maven – netop fordi det er noget, hun/han selv har gjort.

Nattesøvnen: Når barnet nærmer sig et halvt år, bør de lange søvnperioder ligge om natten og den meste vågentid om dagen. Selv om nogle er heldige med nattesøvnen, kan I dog ikke regne med, at jeres barn sover igennem endnu. Fra cirka seks måneder kan mange børn klare sig uden mad i fem-syv timer. Mavesækken er stor, så der er plads til mere, og den faste føde giver også barnet en længere mæthedsfølelse.

Sørg for, at jeres barn er mæt, inden I lægger det. Det er stadig okay at få bryst eller flaske en enkelt gang i løbet af natten, når man er seks måneder, men omkring ottemånedersalderen bør natmadning være helt slut. Hvis jeres barn fortsat vågner mange gange for at få mad, så prøv, om I kan springe bare ét af måltiderne over. Trøst barnet ved eventuelt at give sut eller sutteklud, lidt vand i en kop, eller put med barnet. Hvis barnet er meget lydfølsomt og bliver vækket af jeres lyde om natten, kan det være en god idé at flytte det til sit eget værelse, hvis I selv er klar til det.

UGE 27:

I seksmånedersalderen kan jeres barn tåle det meste, så kogt kød eller fisk moset i grøntsagsmosen er også på menukortet nu. Det giver en fin smag og gode proteiner. Dog skal du holde dig fra at servere rovfisk såsom tun – også på dåse. Jeres barn skal også være over et år, før det må få komælk.

Variér mellem grød lavet på glutenfri og glutenholdige korntyper. Langsomt kan der gives mere og mere gultenholdig grød.

Alle slags frugt og grøntsager er gode nu, også rå, men de skal stadig moses. Når I ikke lige har overskud til hjemmelavet mad, kan I nu finde et større udvalg af færdigretter på glas. Amning og flaske fylder stadig meget ernæringsmæssigt hos barnet. Husk i øvrigt at øve med koppen. 

Angst for fremmede: Jeres barn begynder formentlig at kunne skelne mellem kendte og ukendte personer. For at høre til de kendte skal man se barnet meget ofte. Nogle børn vil allerede nu få en periode, hvor de bliver bange for fremmede og altså også for mange nære familiemedlemmer. I denne periode kan det være ekstra klogt ikke straks at lade gæsterne holde jeres barn. Tag det med ro og lad i hvert fald lige jeres barn se de ”fremmede” an fra fars ellers mors arm først.

UGE 28:

Lad jeres barn sidde op i barnevognen, når I går tur. Sæt et par puder i ryggen, så det sidder godt. Jeres barn vil ofte blive utilfreds, hvis det skal ligge ned i barnevognen, når det er vågent. Det er jo sjovt at opleve blæst, regn, sol, huse, biler og hilse på alle de forbipasserende. Det er også sundt for barnets ryg at holde balancen, mens I rumler af sted. Hvis barnet falder i søvn under turen, er det en god idé at lægge det ned, så det kan hvile ryggen.

Sikkerhed i barnevognen: Jeres barn skal nu til at bruge sele i barnevognen. Både når I går tur, og når barnet sover i vognen. Fastgør altid selen i begge sider. Voksiposen har huller til at montere selen igennem.

babykalender

Godnatritualer: Det er en god idé at begynde med ritualer omkring sengetid, så der hver aften sker det samme. Det kunne være at få ren ble og nattøj på, at få børstet tænder, at få sunget en lille sang og at blive puttet det samme sted i en rigtig seng og ikke i sofaen eller kravlegården. Jeres barn kan godt lide, når de samme ting gentager sig. Det skaber tryghed.

Babykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.