Gode råd til børns påklædning i vinterkulden

Vintertøj: Sådan klæder du dit barn varmt på om vinteren

Luffer eller strikvanter? Tophue eller elefanthue? Få gode råd til den rigtige påklædning, når dit barn skal udenfor i vinterkulden.

Temperaturerne sniger sig under frysepunktet, vinden er kold, og af og til – eller ret ofte – kommer der enten regn eller slud. Det danske vintervejr kan være en våd og kold affære, men derfor kan børnene sagtens både sove og lege udenfor. 

Dagplejer Anne-Mette Bak Navntoft er ude med ʻsine’ fem små børn så godt som hver dag. 

– Jeg mener, den friske luft er sund for børnene. Og det giver dem en naturlig træthed, når vi har været ude, fortæller Anne-Mette Bak Navntoft, der har været dagplejer i Viborg Kommune i 14 år. 

Derudover oplever hun, at det giver et lille afbræk til snotnæserne:

– Mange af børnene er nærmest kronisk snottede fra oktober til april, og det kan godt være hårdt for næserne, når jeg tørrer dem hele tiden. Når vi er ude, får næseløberiet en pause, siger hun.

Få styr på temperaturen

Faktaboks

VIDSTE DU

Først når børn er tre-fire år, kan de selv mærke, om de fryser.

Og hvad skal man så holde øje med, når børnene er ude? Det er vigtigt, at vi voksne holder øje med, om børnene bliver for kolde eller for varme, lyder det fra sundhedsplejerske Else Guldager fra sundhedsplejersken.dk. 

– For det første har spædbørn en stor hudoverflade i forhold til deres kropsvægt. For det andet bevæger de sig ikke altid så meget, når de for eksempel sover. Og for det tredje fungerer deres egen temperaturregulering ikke fuldstændigt, forklarer Else Guldager og tilføjer, at det først er, når børnene er tre-fire år, at de selv begynder at kunne mærke, når de fryser eller er for varme.  

Og mens mange lag tykt tøj er rigtigt den ene dag, er det ikke nødvendigvis rigtigt den næste. 

– Hvad skal dit barn lave, når han kommer ud? Forventer du masser af bevægelse og tumlen i sneen, så skal barnet ikke have alt for meget tøj på. Eller skal I på en tur, hvor den mindste skal sidde en del i klapvognen, så er lidt mere påklædning eller en varm dyne eller et tæppe en god ide, siger hun. 

De to eksperter guider her til den rette påklædning, når de små skal sove eller lege udenfor. 

LÆS OGSÅ: På med hue, baby!

LÆS OGSÅ: Børnesygdomme: Hjælp dit barn gennem vinteren

Faktaboks

KLAR TIL KULDEN

Lag-på-lag er et godt princip, der gør påklædningen fleksibel

Uld inderst til at holde barnet varmt og opsuge sveden

Bomuld som mellemlag

Ekstra lag uld, hvis det er meget koldt

Overtøjet yderst skal være vind- og vandtæt 

Påklædning til barnet der skal sove udenfor om vinteren

I Danmark har vi tradition for, at mange småbørn sover ude i barnevognen, også om vinteren. Og det kan de også sagtens – men vær opmærksom på, om barnevognen er tør, ren og varm. Mange børn vil have det varmt nok, når de sidder op i vognen med kalechen slået op som læ for vinden. 

Men glem ikke, at der også kan komme kold luft til barnet fra bunden og siderne af barnevognsliften. Det er derfor en god ide at fore den, for eksempel med et liggeunderlag, du klipper ud, så det kan ligge i bunden, eller med aviser, eventuelt også i siderne. Mange børn sover i voksiposer eller køreposer om vinteren, hvor der er varme. Så kan de fleste børn nøjes med en fleecetrøje eller en tyk striksweater med lidt uld i. 

Du kan også bruge en juniordyne, som er så stor, at den kan foldes ind under barnet og rundt om fødderne. 

Generelt er det ikke rart for børnene at skulle sove i en flyverdragt, da de er så stive, at barnet ikke kan bevæge sig i vognen. Brug i stedet en heldragt – gerne i uld, der er åndbart for barnet, så det er nemmere at komme af med varmen og regulere temperaturen. 

Mærk på barnets bryst eller ryg, om han er for kold. Hvis han er fugtig og klam, har han det for varmt. 

Hvis det blæser meget, så sørg for at stille barnevognen i læ. Tjek temperaturen på din baby ved at mærke under tøjet på brystet eller på ryggen. Barnet må hverken være kold eller klam.

LÆS OGSÅ: Baby i kulden: Dyne eller voksipose?

LÆS OGSÅ: 7 veje til sunde vinterbørn

At sidde og lege kræver ordentlig påklædning

Når barnet bliver omkring et år, kan han godt komme med ud at lege, selv om han kun kravler rundt. Nogle er måske begyndt at gå, men de stavrende skridt er ikke altid nemme i den stive flyverdragt, så mange ender med at sidde på jorden. Og den kan være ret kold, så efter et stykke tid vil barnet også blive kold gennem flyverdragten. Hvis I er taget i skoven, kan du måske starte med at lade den lille sidde lidt i barnevognen og kigge på legetøj, mens storesøster leger i skovkanten. Når mindstemanden så kommer ned på jorden, så hold øje med, om han sidder helt stille, eller om han kravler eller stavrer rundt. Hvis han bevæger sig, kan han være der længere – men hvis han sidder helt stille, skal han måske kun sidde på den kolde jord i 10-15 minutter. Mærk uden på flyverdragten – hvis den føles kold, så sæt barnet tilbage i vognen. De små har ofte futter på, og hvis fødderne er kolde, efter I har været ude, så giv barnet et par uldsokker på. Når vejret er så mildt, at flyverdragten ikke er nødvendig, er det en god ide at bruge regntøj, da det holder fugten fra fliserne eller græsplænen ude, når han sidder der. Hold ørerne varme med en elefanthue, og giv barnet vanter på, for ellers bliver fingrene helt kolde. Brug kun de helt tykke luffer, når det er rigtig koldt frostvejr, eller hvis barnet sidder i vognen, mens I går en tur. Med de tykke luffer på har barnet svært ved at få fat om legetøjet, og så piller han dem af. Køb en håndfuld billige strikluffer, som er lidt tyndere, så de små kan gribe om legetøjet. Når striklufferne så bliver våde, så skift til et tørt par. LÆS OGSÅ: Vælg de rigtige vinterstøvler – Her er 9 gode bud

Udendørsleg kan vare i timevis med det rigtige vintertøj

Når de større børn løber og leger, kan de let få en time eller længere til at gå, selv om det er koldt udenfor. Vær opmærksom på chillfaktoren – en kold vind kan få det til at føles meget koldere, end termometeret lige viser. 

En flyverdragt er smart, fordi den ikke skiller, når børnene bukker sig, selv om den kan være mere besværlig at få på. Hvis børnene bruger todelt overtøj, kan du sørge for at købe nogle overtræksbukser med seler, så barnet ikke skiller på ryggen. 

Hvis børnene i den alder begynder at klage over, at uldundertøjet eller uldhuen kradser, så brug eventuelt et lag bomuld inderst. 

Snore kan være farlige – hvis man er rigtig uheldig, kan halstørklæder eller snore i hætten vikle sig rundt om barnets hals, og han risikerer at blive kvalt. 

Tjek, om fødderne er lune, når I har været ude at lege – og giv eventuelt barnet nogle uldsokker på, hvis fødderne bliver kolde, når I er ude. 

Hvis du bruger en tophue, kan du opleve, at øreflipperne stikker ud, og at der er en trekant, hvor der er åbent mellem halsen og jakken. Så er en elefanthue bedre, og den skal gerne sidde tæt, så den ikke gaber i siden, når barnet bevæger sig. Vær opmærksom på, at den ikke strammer. Du kan også bruge en halsedisse til at dække ved halsen. 

Frostvejr kan godt være hård for børnenes hud. For at undgå ru hud og frostsprængte kinder kan du bruge en fedtcreme uden vand (70 % fedt). Smør kinderne og eventuelt også læberne, umiddelbart inden barnet skal ud. Hvis du bruger en creme med vand, kan du smøre huden senest 15 minutter, inden I går ud. Så har huden opsuget vandet. 

LÆS OGSÅ: Klar, parat, vinter: Uldundertøj

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige flyverdragt – her er 12 tjekkede af slagsen