Krusmølle i tre generationer

For 42 år siden købte familien den store grund – nu skaber tre generationer jul på Krusmølle

Julen på Krusmølle begynder allerede i oktober, men de tre generationer i familien Loff bliver aldrig trætte af højtiden. Tværtimod. De nyder at byde indenfor på deres julemarked, og juledag får den fuld gas med familiens egen julefrokost for 50 personer.

En nisse ligger med lukkede øjne på et leje af halm.

Maven sænker og hæver sig i en fredfyldt søvn, mens de første gæster begynder at strømme til julemarkedet på Krusmølle lidt uden for Aabenraa en formiddag i december.

Nina Loff, 60, kigger ned til nissen og siger:

"Er han ikke sød? Når jeg finder ham frem hvert år til jul, bliver jeg altid lidt forelsket. Jeg får lyst til at give ham et lille "mutte", siger hun med et grin. Og skulle man ikke være helt sikker i det sønderjyske sprog, kan vi fortælle, at "mutte" betyder kys."

I baggrunden sørger Ninas datter Cathrine for, at en busfuld gæster får en varm modtagelse og de informationer, de har brug for til at sætte gang i oplevelsen af julemarkedet, som fylder ikke færre end 2000 kvadratmeter. Her kan man købe alt, hvad julehjertet begærer, spise frokost i den gamle grisestald eller kigge på rensdyrene Rudolf og Springer, som går og hygger sig i deres indhegning.

Ninas svigermor og Cathrines farmor, Gerda Loff, retter på tallerkenerne i restauranten og tjekker, at de fine dekorationer med gran og hyacinter står snorlige. Selv om hun er fyldt 85 år, er hun en kæmpe stor del af Krusmølle.

"Du kan ikke lade være," siger Nina med et smil til Gerda, der nikker og straks fortæller, at hun elsker at møde de mange glade mennesker på stedet. Og så elsker hun julen ligesom resten af familien:

"Vi er nogle rigtige julemennesker. Jeg har læst, at folk, der elsker julen, er glade. Det passer godt på os," siger hun.

På bordet er der julekløben – en slags franskbrød med rosiner og krydderier – og på et højt stativ hviler sprøde nybagte brunkager, mens brændeovnene sender varmende stråler ud.

Gæster i entréen

Nina, Gerda og Cathrine har budt indenfor i Ninas stue for at fortælle historien om Krusmølle og om det tætte samarbejde mellem de tre generationer.

Det var Gerda, som sammen med sin afdøde mand købte jorden og bygningerne på stedet for 42 år siden.

Krusmølle1.jpg
Frokosten kan man spise i den gamle grisestald.

"Sommerlande med forlystelser var meget populære på den tid. Og jeg tænkte: Kan vi måske lave et vinterland og have noget med julen her? Jeg inviterede en flok veninder, bagte boller til dem og lavede en konkurrence om at dække det flotteste julebord. Det blev modtaget meget godt," siger hun med en mild underdrivelse.

Nina blev hurtigt hvirvlet ind i Krusmølle – og svigermor Gerda tog hende med på dekoratør-kursus, så de begge kunne dygtiggøre sig inden for genren. I 1988 overtog Nina og Henrik stedet og flyttede ind i hovedbygningen. Nina husker, hvordan hun i begyndelsen syntes, det var lige overvældende nok med gæster, der skulle igennem hendes og Henriks entré for at komme til juleudstillingen.

"Jeg er en hyggefis og elsker julen, men det der var lige stramt nok," siger hun og griner højt. Siden er indgangen flyttet, og Nina og Henrik bor i dag i aftægtsboligen, mens 33-årige Cathrine og hendes forlovede, Christian, bor i hovedhuset sammen med deres to små børn.

Italiensk familie

"Vi er lidt som sådan en italiensk familie. Altså vi er meget tætte. Hver morgen året rundt er vi fire generationer, der spiser morgenmad sammen," fortæller Nina.

Krusmølle har udviklet sig hastigt over årene med flere spisesteder, julebutik på det gamle loft og masser af hyggelige kroge. For familien begynder juleforberedelserne allerede i september, hvor de gør klar til en ny sæson. Og i januar og februar tager Nina og Cathrine på messer for at finde nye varer til julebutikken. Mange har spurgt dem gennem årene, om de dog aldrig bliver trætte af alt det juleri.

Krusmølle2.jpg
Den store æbleskivepande bliver betjent af Cathrines kæreste, Christian, som også arbejder på fuld tid i firmaet Krusmølle.

"Jeg har nok fået det spørgsmål en million gange, og hver gang svarer jeg, at det gør vi ikke. Vi synes, det er er rigtig sjovt at se folks glæde. Mange er jo også kommet her som børn, og nu vender de tilbage med deres egne børn. Det gør mig ydmyg og rørt," siger Nina, mens Cathrine supplerer:

"Jeg elsker julemad og juletraditioner. Og når vi lukker ned her den 23. december, skal jeg ud i skoven og finde årets juletræ sammen med mine brødre. Sådan har vi altid gjort, og det er så hyggeligt," siger hun.

I Kravlenissens tegn

I løbet af december er der ikke tid til bage julekager sammen eller nørkle med juleklip. Til gengæld får julehyggen fuld skrue den 24. december med gåsesteg, julemand og vild dans om træet. Og den 25. december har hele familien – en flok på ikke færre end 50 personer – en stående invitation om at komme til julefest på Krusmølle.

Krusmølle3.jpg
Rensdyrene sætter julestemningen i vejret på Krusmølle. De lyder navnene Rudolf og Springer.

Og så er familien Loff blev udvidet med sin helt egen lille nisse -– lille Karl, som blev født den 23. december 2021. Han er søn af Cathrine, som også har Alma på fire år.

"Karl er født i kravlenissens tegn. Det passer godt til ham," som Gerda siger med et smil, inden hun og Cathrine og Nina rejser sig for at tage hul på resten af dagens mange jule-gøremål.