Påskeliljer i haven: Sådan dyrker du dem – inde og ude
Når påskeliljerne springer ud med sin gule farve, mærker vi for alvor forårets komme. Men hvornår skal du sætte løgene i jorden? Hvordan har påskeliljer det med frost? Og hvordan vækker du sovende påskeliljer bedst? Læs med her.
Påsken har mange traditioner – også når det kommer til blomster.
Og der er ingen tvivl om, at påskeliljen er påskeblomsten nummer ét. Den er let at genkende med sine seks gule kronblade, og mange af os ser den som et sikkert forårstegn.
Påskeliljer tilhører slægten Narcissus med et væld af forskellige sorter og smukke planter at vælge imellem, for eksempel krinolinenarcis, orkidénarcisser og iberisk narcis. Der findes også hvide påskeliljer (Mount hood).
Den mest kendte er dog den gule påskelilje, Narcissus pseudonarcissus.
Er du vild med den gule forårsbebuder, kan du herunder blive klogere på den flerårige løgplante – om du vil dyrke påskeliljer og pinseliljer i have, mini påskeliljer i potter i stuen eller samle snitblomster i en smuk buket.
Vi har nemlig samlet gode tips fra haveeksperterne i ugebladene Hjemmet og Hendes Verden - og fundet svar på de mest almindelige spørgsmål om blomsten med den gule farve.
Bliv klogere i vores guide til påskeliljer:
Hvornår kan man sætte påskeliljer? Svar: Tidligt på efteråret
Løgene til den gule påskelilje, Narcissus pseudonarcissus, skal helst lægges i det tidlige efterår i havens bede, så rødderne kan nå at etablere sig i den lune jord inden vinteren. Dine blomsterløg skal optimalt set lægges fra september til november. Når du vil plante påskeliljer selv, skal det nemlig gøres inden, at kulden og frosten sætter ind.
Hvordan sætter du påskeliljer?
Læg løgene i 10-15 centimeters dybde (tommelfingerreglen er en dybde svarende til tre gange løgets højde) med cirka ti centimeters afstand mellem hinanden, og dæk løgene til.
Både påskeliljer og pinseliljer gror godt i en almindelig næringsholdig og veldrænet jord, og de tåler fuld sol og halvskygge.
Gå efter store løg, og lad altid løvet stå efter blomstring, til det er visnet ned, så løget kan suge næring fra det til næste sæson (læs mere herom længere nede).
Hvornår blomstrer påskeliljer?
Gule påskeliljer blomstrer typisk ved påsketid i marts-april, og pinseliljen, Narcissus poeticus, blomstrer i maj. Begge trives i sol og halvskygge i veldrænet muldjord, og det samme gælder generelt for narcisser.
Kan påskeliljer tåle frost?
Påskeliljer kan godt holde til kolde temperaturer, og dermed ligge i jorden vinteren over, hvis de er sat i en lunere jord, inden frosten sætter ind. Når der er tale om direkte frostgrader, kan de overleve, hvis der er tale om moderate mængder.
Hvor meget frost kan påskeliljer tåle?
Den gule forårsbebuder kan kun tåle frost i begrænsede mængder. Hvis de er begyndt at blomstre og får nattefrost, skal planten muligvis starte forfra, men kan i nogle tilfælde godt nå at komme igen.
Kan man plante påskeliljer i foråret?
Der er forskel på løgplanter, og påskeliljer hører til i kategorien af forårsblomstrende løg og knolde, som også tæller fx vintergækker, krokus, erantis, tulipaner og hyacinter. Denne type løgplante plantes om efteråret i lun jord, altså fra august og i månederne frem - og senest i december (hvis der er tale om en mild vinter og frostfri jord).
Om foråret lægger man derimod sommerblomstrende løg og knolde, det kan eksempelvis være dahlia, georginerne og gladiolus. Disse begynder at blomstre fra juni, og indtil frosten kommer.
Har du ikke nået at sætte dine egne løgvækster med påskeliljer i jorden i efteråret, kan man købe allerede udgroede påskeliljer og have dem i fx potter.
Hvordan holder man gule påskeliljer?
Når planten blomstrer, skal den vandes ofte. De behøver ikke tilskud af gødning for gro. Men når den visner og er afblomstret, er det vigtigt, at den står i et tørt og lunt miljø.
Påskeliljer er en sund løgvækst, der villigt kommer igen år efter år, hvis blot du giver bladene lov til at visne helt ned. Når dine løg er færdige med at blomstre, så klip blomsterne af – men lad de mange grønne blade blive, så de kan visne. Det sikrer, at løgene har energi til næste års blomstring. Påskeliljer skal plantes om hvert 5. år, og det gør du ved, at sideløgene tages fra.
Løgvækster står typisk tæt sammen i en potte, men du kan sagtens dele dem og plante dem med større afstand. Læg dem i en dybde svarende til to en halv gange deres egen højde. Den første blomstring kommer det følgende forår.
Hvorfor blomstre mine påskeliljer ikke?
Begynder blomstringen at udeblive, kan det skyldes mangel på næring, hvilket du løser ved at gøde efter blomstring, men det kan også være, at løgene efterhånden står så tæt, at du bør plante om.
Sidste mulighed er den såkaldte narcisflue – det kan du undersøge ved at grave løget op, skære løget igennem og se, om der er larver i det. Du gør livet vanskeligere for den lille terrorist ved at lægge ekstra jord ved de nedvisnende påskeliljer.
Hvordan holder jeg bedste påskeliljer i indenfor?
Som potteplante findes påskeliljer både i almindelig størrelse og i miniatureudgave. De løgvækster, der dyrkes indenfor tidligt på året, er egentlig haveplanter, der naturligt blomstrer i løbet af foråret. Planterne er drevet frem i væksthuse, og når de kommer ind i din lune bolig, går udviklingen stærkt.
Vil du have dem til at holde længe, så placer dem køligt om natten. Løgvæksterne trives lyst, dog ikke i direkte sol, og skal vandes regelmæssigt – men sørg for, at de ikke sopper i vand, for så kan løgene rådne.
Hvordan vækker man sovende påskeliljer?
Har du ikke mulighed for at indsamle en buket med smukke blomster i din egen have, kan påskeliljer også købes som snitblomster. Gartnerierne plukker hvert forår bundter, så vi kan købe den gule forårsbebuder, før de er blomstret.
Det er let at "vække" påskeliljerne. De såkaldte sovende påskeliljer i bundter venter blot på at få klippet et lille stykke af stænglerne og på at komme i vand, så blomsterne kan folde sig ud.
Hvis du køber påskeliljer, som er pakket ind, så følg disse trin: Snit eller klip enden af stilkene, så der kommer et "friskt" snit, og lad påskeliljerne stå i koldt vand med cellofan omkring i et par timer, før du fjerner cellofanen og fylder op med nyt, koldt vand.
Du kan forlænge holdbarheden på alle typer af afklippede påskeliljer ved at klippe et skævt snit på stænglen, før du sætter blomsterne i en vase.
De smukke påskeliljer kan du blande med grene fra haven, og så får du den fineste buket. De tager sig fx flot ud i en vase sammen med gæslinger eller andre forårsgrene.
Er påskeliljer giftige?
Ja, påskeliljer er giftige. Hvis vi mennesker får safter fra planten, særligt fra løget, på huden kan det fremkalde hudirritation, og hvis vi spiser løgene, kan det føre til diarre og opkast. For hunde kan det være direkte livstruende at spise løget. Normalt vil dyr dog som udgangspunkt kaste op, hvis de har spist dele fra påskeliljer, sæligt løget.
Løget indeholder det giftige stof lycorcine, som kan påvirke hjertet og nervesystemet, og oxalsyre, der er yderst smertefuldt at få i sår. Det anbefales derfor, at du bruger havehandsker, når du håndterer løgene.
Hvordan har planten fået navnet Narcissus?
Navnet kommer fra den græske mytologi. Det er nemlig myten om Narcissus, der forelskede sig i sit eget spejlbillede, der har lagt botanisk navn til én af vores smukkeste forårsbebudende løgplanter, nemlig påskeliljen – samt alle dens fætre og kusiner.
Narcissernes navn rækker altså flere tusinde år tilbage i tiden, men hvilken af slægtens cirka 40 arter, der lagde blomst til navnet, vides ikke. Det kunne være den duftende pinselilje Narcissus poeticus, men Narcissus tazetta og Narcissus jonquilla og apodanthus er også i spil, når der gættes på ophavsplanten, som ifølge sagnet har hvide blade og gul midte.
Hvor mange sorter af Narcissus findes der?
De flerårige løgplanter hører til amaryllisfamilien og stammer fra Sydeuropa, Nordafrika og Mellemøsten. Variationen er stor, for ud over arterne findes der omkring 27.000 registrerede hybrider – så mange, at de opdeles i grupper ud fra blomsternes udseende. Fælles for dem er blomstens opbygning med en krans af kronblade og en bikrone i midten.