Planter i soveværelset

Sådan overlever dine planter i ferien

Det er rigtigt ærgerligt at komme hjem fra ferien og finde sine grønne planter uden blade eller visnet til ukendelighed. Men selvom du skal på flere ugers ferie, kan du faktisk godt holde liv i dine planter. Få nemme tips til, hvordan dine planter overlever ferien.

Selvom du ikke er så heldig at have et familiemedlem eller en venlig nabo, der kan vande dine planter, mens du er på ferie, er der ingen grund til at fortvivle. Faktisk findes der en række nemme tips til, hvordan dine planter kan holde sig friske og grønne, mens du er bortrejst.

7 nemme tips til pasning af dine potteplanter

1. Flyt planterne

De fleste planter tørrer nemt ud, hvis de står i en sydvest vendt vindueskarm eller i direkte sollys hele dagen. Sørg derfor for at flytte dine planter til et mere skyggefuldt sted, hvor de kræver mindre vand. Placer dem fx i en vindueskarm, der vender mod nord, og hvor der er mindre sol eller flyt dem ud i badeværelset, hvor der ofte er mørkere og køligere. Stil gerne dine planter tæt sammen – det giver skygge og holder på fugtigheden.

2. Pak planterne ind i avispapir

Inden du tager på ferie, så sørg for at vande dine planter grundigt og læg herefter vådt avispapir ovenpå på jorden hele vejen rundt om planten. Derved holder du længere på fugtigheden og undgår, at jorden tørrer hurtigt ud.

3. Giv planterne et fodbad

Læg noget tykt stof, fiberdug eller gamle aviser i bunden af en stor balje, i badekarret eller i vasken – husk at sætte proppen i forinden. Hæld derpå vand over, indtil aviserne eller stoffet er helt gennemvædet. Stil herefter planterne ovenpå det fugtige underlag, så de kan suge vandet langsomt til sig.

4. Lav et nemt vandingssystem

Du kan nemt og billigt lave dit helt eget vandingssystem, så dine planter kan blive løbende vandet, mens du er på ferie. Fyld en plastikflaske med vand, vend den om og stik den ned i jorden, så bunden vender opad og den øverste del af flaskehalsen er dækket af jord. Bind evt. flasken fast til plantens stængel eller en plantepind, så den ikke vælter. I stedet for en flaske kan du også benytte en stor tragt.

5. Læg en svamp i urtepotten

Hvis dine planter står i urtepotteskjulere og ikke i underskåle, kan du placere et stykke oasis eller en svamp i urtepotteskjuleren under planten. Hæld herefter vand i urtepotteskjuleren, så svampen eller oasis er dækket. På den måde kan du have meget vand ved planten uden at drukne den, og planten kan suge vand, når den har brug for det.

6. Nip planten for blomster

Pluk knopper, blomster og evt. modne frugter af dine planter. På den måde undgår du, at planten bruger alt for meget energi og vand på at vedligeholde dem og har kraft til at sætte nye blomster, når du kommer hjem.

7. Lav en byttehandel med naboen

En løsning kan også være, at du allierer dig med dine naboer. Måske skal de ud at rejse på et andet tidspunkt og har brug for at få vandet haven, tømt postkassen eller passet katten? Har du en have, kan du måske også lokke med, at de må spise, hvad de vil, fra haven. Jordbærrene holder alligevel ikke, til du kommer hjem.

7 planter til dig, der mangler grønne fingre

Nogle planter kræver masser af vand og pleje, mens andre kan klare sig op til en hel måned uden vand. Faktisk findes der et væld af planter, der oven i købet sætter stor pris på at udtørre let mellem vandingerne, og som alligevel leverer flotte blomster og frodige blade.

Her får 7 bud på nemme og nøjsomme stueplanter med gode chancer for overlevelse – også selvom du ikke har de grønneste fingre.

1. Monstera

Denne tropiske plante, der også kaldes Adams ribben, har den skønneste retro-stemning over sig og er blevet en af de mest populære stueplanter. Planten, der vokser hurtigt, er kendt for sine kraftige fingerlignende blade og er både dekorativ og meget nem at holde. Som tommelfingerregel skal planten vandes én gang om ugen og kan godt lide at tørre ud mellem vandingerne

2. Kaktusser

Der findes et hav af forskellige kaktus men fælles for dem er, at de er utroligt hårdføre og hverken kræver meget pasning eller vanding. De fleste kaktus elsker sol, lys og varme, så placer gerne din kaktus på den mest solrige spot. Kaktussen behøver kun vand ca. en gang om måneden og har det bedst, hvis de får lov til at tørre helt ud mellem hver vanding.

3. Hjerteranke

Hjerteranken er dekorativ med sine fine hjerteformede blade. Planten er en hængeplante og kræver plads til at vokse ud over kanten. Hjerteranken skal tørre ud mellem vandingerne og dør ikke, hvis du glemmer at vande den en enkelt gang. Hjerteranken elsker lys og vil gerne kravle rundt i nærheden af vindueskarmen. 

4. Orkide

Orkideer findes i et væld af farver og former, og selvom de ser sarte ud, er de faktisk nemme at passe, så længe du bare vander dem rigtigt. Orkideer må aldrig stå med fødderne i vand. Vand højst en gang om ugen ved at sænke hele potten ned i vand, der har stuetemperatur. Løft herefter potten op og lad vandet løbe fra, før du sætter den tilbage i skjuleren. Stil dine orkideer lyst men aldrig i direkte sollys.

5. Pilea

Denne grønne plante med tallerkenagtige blade er svær at slå ihjel. Den vokser og formerer sig som ukrudt. Planten elsker lys, dog ikke direkte sollys, og da den vender sig efter lyset, skal du huske at vende og dreje din Pilea i ny og næ. Hvis den hænger lidt med bladene, skal du bare give den lidt vand, så retter den sig ud igen, men undgå overvande den.

6. Svigermors skarpe tunge

Denne hårdføre plante er en gammel klassiker, som har fået en renæssance. Den vokser normalt i tørt ørkenklima og er utroligt nem at holde og svær at slå ihjel. Planten elsker lys og tåler direkte sollys. Den skal kun vandes sjældent, men i underskålen, og holder af at tørre ud mellem vandingerne.

7. Violinfigen

Denne plante har fået sit navn, fordi plantens blade får samme karakter som figenblade. Violinfigen bliver typisk 2-3 meter høj, hvorfor den egner sig godt til store rum. Stil den fx i et hjørne, hvor der er plads til, at den kan vokse og brede sig. Planten har bedst af at stå i indirekte lys og har kun behov for plejning i form at vand en gang om ugen. 

Beskyt også de hårdføre planter mod solen

Jo større bladmasse en plante har, jo mere vand har den brug for. Men jo grovere bladene på planten er, jo mere tørketolerant er den.

De fleste ved nok, at kaktusser, oliventræer og andre planter fra varmere himmelstrøg er hårdføre og nøjsomme stueplanter, men selvom de kan holde sig længe uden vand, skal de dog stadig beskyttes fra direkte sollys, for at de ikke bliver forbrændt og tørrer ud.

Kilder: Bolius, Samvirke, Plantorama, Haveselskabet