Du kan stadig nå at møde Chris MacDonald i København

Du kan stadig nå at møde Chris MacDonald i København

Oplev Chris MacDonalds fantastisk inspirerende peptalk til ALT for damerne-løbet.Fællesskabet er alfa omega. Det ved Chris MacDonald om nogen. Vi har snakket med den altid entusiastiske coach og foredragsholder om, hvorfor fællesskabet kan holde os fra at miste pusten – både på livets og løberuternes bakker

Chris MacDonald har allerede holdt to velbesøgte, underholdende og inspirerende foredrag til ALT for damerne-løbene i Odense og i Aarhus - du kan stadig nå at opleve ham til ALT for damerne-løbet i København på søndag 7. juni. Læs mere og tilmeld dig her.

- Vi homo sapiens er i bund og grund latterlige, når vi er alene.

Så kontant lyder det fra én af Danmarks førende foredragsholdere og coaches. Udsagnet serveres dog med et skævt smil og den entusiastiske dansk-amerikanske accent, der kendetegner Chris MacDonald.

- Nej, jeg kan også bare godt lide det ord. La-tter-lige, siger han og ler en gang.

- Men det passer altså alligevel lidt, synes jeg. Jo mere vi kan skabe en verden, der er bygget op omkring fællesskabet, jo bedre er vi stillet som mennesker.

Fællesskabet synes også at være fællesnævneren i de projekter, som Chris MacDonald involverer sig i. I tv-programmet U-TURN undersøgte Chris MacDonald således, hvordan han ved at ændre på otte danskeres livsstil kunne reducere eller helt fjerne deres behov for medicin, mens han med 'By på Skrump' inspirerede en hel kommunes borgere til at leve et sundere liv - sammen.

Fællesskabsfaktoren er også motoren bag, at Chris MacDonald igen i år støtter op omkring ALT for damernes kvindeløb, hvor han vil gøre sit bedste for at sende os af sted på dette års løberuter.

- ALT for damernes kvindeløb er et fantastisk initiativ - både på dagen, hvor det hele løber af stablen men også i ugerne og månederne op til løbet. Det faktum, at det er veninder, kollegaer, mødre og døtre, der melder sig – sammen.

- Jeg har arbejdet med sund livsstil og motivation gennem rigtig mange år nu, og al min erfaring peger altså på, at fællesskabet er alfa omega, når vi skal motiveres og blive bedre.

Fællesskabet som den røde tråd

Chris MacDonald er faktisk overhovedet ikke i tvivl. Det er de sociale relationer, der afgør, hvor gode vi kan blive i nært sagt alle af livets facetter.

- Vi ved i dag, at mennesket instinktivt har lyst til fællesskab, fordi fællesskabet på én og samme tid giver os en følelse af velvære, alt imens det forpligter. Vi vil gerne leve op til andre menneskers forventninger.

Derfor synes fællesskabet også at løbe som en rød tråd gennem nært sagt alt, hvad motivationsguruen engagerer og involverer sig i.

- Ja, for det er den sociale kontekst, der gør livet værd at leve. Tænk på det sådan her: når vi om nogle år husker tilbage på ALT for damerens kvindeløb anno 2015, så husker vi jo ikke den bestemte tid, vi gennemførte løbet på, men vi husker de mennesker, vi gennemførte det sammen med, siger han og fortsætter:

- Mange tror, at motivationen handler om, at vi skal sætte mål og så opnå dem, men alt videnskab peger på, at det ikke er nok i sig selv. Det er fællesskabet, der som oftest er selve drivkraften.

... Get over it!

Succesen som træner, foredragsholder og coach skyldes nok flere ting. Men én af dem synes at være, at Chris MacDonald fremstår helt reel, når han snakker. Her er ingen hurtige smarte løsninger og TV-shops-garantier. Der synes til gengæld at være et reelt ønske om at puste vind i sejlende på de folk, der vil lytte. Og det er netop det, som fællesskabet kan, mener Chris MacDonald.


Ikke dermed sagt, at vi ikke kan miste pusten alligevel – både på kvindeløb og andre af livets små og store bakker. Så hvordan rejser man sig, når tingene ikke helt går, som man havde planlagt?

- Det handler om at have en åbenhed. At f.eks. sige til sig selv; "jeg kommer til det her løb, fordi jeg kan! Jeg skal ikke, men jeg får lov!" Og så huske på, at det er en oplevelse! Huske på, at man skal være til stede, at man skal lægge mærke til, hvad der forgår omkring én. Tænk eks. på at løb jo i realiteten er et kontrolleret fald. Det er da et mirakel - at vi kan gøre det!

- På engelsk har vi et udtryk, der hedder "Getting over yourself and your small goals" (At komme over dig selv og dine små mål, red.). Det kan lyde negativt, men i virkeligheden er det en positivt ladet sætning. Det handler om at se tingene i en lidt større kontekst. Himlen er blå, vi er ude i naturen, lungerne virker, hjertet virker og 99 procent af de ting, der forgår i kroppen lige nu, mens du løber, er du slet ikke involveret i. Og ja, så løber man måske 15 sekunder langsommere end dagen før, men altså.... Get over it, ik'!

Lettere sagt end gjort.

Ja.

Og det ved Chris MacDonald også godt. Det er noget, der skal trænes op, fortæller han, ligesom man træner op til et løb.

- Der er det olympiske motto, der hedder Faster, Higher, Stronger. Men der er faktisk også et andet olympisk motto, som lidt er blevet glemt. Det hedder "It's not about winning, It's about being part of something together" (Det handler ikke om at vinde, det handler om at være del af noget sammen, red.).

- Og det er det, som ALT for damernes kvindeløb gør så fantastisk. Her er der fokus på fællesskabet og miraklet i, at vi faktisk deltager – sammen!