Gæstekokken laver skønne rodfrugtsupper

Gæstekokken laver skønne rodfrugtsupper

Opskrift på: Kartoffelsuppe med knoldselleri

4 personer

Ingredienser

275 g løg

4 fed hvidløg

olie til stegning

350 g kartofler

1 tsk allehånde

1 tsk vanilje

1 tsk kardemomme

1 tsk paprika

1 knsp kanel

3 laurbærblade

400 g knoldselleri

2 spsk salt

1,5 spsk peber

1 spsk hvidvinseddike

1 spsk æbleeddike

2 dl fløde

150 g smør

Sådan gør du

Snit løg og hvidløg og sautér det i olie (der skal være nok til, at det dækker hele bunden). Steg, til det har fået en let brunlig farve. Kog kartoflerne og kom efter 10 minutter den skrællede knoldselleri i vandet. Tilsæt så krydderier og laurbærblade. Sørg for, at begge er skåret i mindre stykker, da de så er nemmere at blende. Kog til de er bløde nok til, at du kan stikke en gaffel igennem og hæld vandet fra (men gem det til at spæde suppen op med, hvis den bliver for tyk). Blend og smag til med salt og peber. Til sidst tilsættes og blendes hvidvinseddike og æbleeddiken med i små mængder ad gangen. Hvis suppen mangler syre, så smag til med eddike eller citron. Til sidst tilsættes fløde og smøren. Mængden af vand, eddiker og krydderier tilsættes efter smag.

Se også græstekokkens opskrift på Gæstekokken laver sommersupper.

Få mere inspiration til lækker mad på »altfordamerne.dk.

Nøgleord til disse opskrifter: suppe, supper, rodfrugt, rodfrugtsuppe, knoldselleri, jordskokker, opskrift.

Opskrift på: Jordskokkesuppe med gorgonzola

4 personer

Ingredienser

300 g løg

4 fed hvidløg

olie

250 g kartoffel

1 spsk krydderier

1 tsk allehånde

1 tsk vanilje

1 tsk kardemomme

1 tsk paprika

1 knsp kanel

3 laurbærblade

450 g jordskok

2 spsk salt

2 spsk peber

250 g gorgonzola

2 dl fløde

125 g smør

2 spsk citron

Sådan gør du

Snit løg og hvidløg og sautér det i olie. Kog kartoflerne og tilsæt krydderier og laurbærblade. Efter 10 minutter tilsættes de skrællede jordskokker. Kog til de er bløde nok til, at du kan stikke en gaffel igennem og hæld vandet fra (men gem det til at spæde suppen op med, hvis den bliver for tyk). Smag til med salt og peber. Hvis suppen mangler syre, smag til med eddike eller citron. Til sidst tilsættes gorgonzolaen, fløde og smøren. Mængden af vand, gorgonzola og flere krydderier tilsættes efter smag.