Opskrifter: 5 børnefavoritter - på den sunde måde
Børn elsker at spise det samme igen og igen. Få inspiration til, hvordan du kan pifte fem børnefavoritter op, så de bliver lidt sundere og lækrere.
Sprøde fiskestænger med dampet spidskål, bagte kartofler og tzatziki
INGREDIENSER
Bagte kartofler: 1 bakke små kartofler, 600 g 2 spsk. olie salt og peber Fiskestykker: 500 g torskefilet eller anden fast hvid fisk 1 stort sammenpisket æg 150 g groft majsmel salt og peber
Tzatziki: Ca. 300 g drænet græsk yoghurt, alternativt skyr (for en mere fedtfattig version) ½ agurk, skrællet og udkernet 1 lille fed hvidløg salt og peber
SÅDAN GØR DU
Tænd ovnen på 200 grader, og hæld kartoflerne i et lille ildfast fad, dryp med olivenolie, og krydr med salt og peber. Bag kartoflerne i ca. 30 min., til de er møre og let gyldne i overfladen. Imens kartoflerne bager, laves resten. Riv agurken på den grove side af rivejernet, og bland den med yoghurt, hvidløg, salt og peber. Smag til. Skær torsken i stykker på ca. 3×5 cm, og dup dem tørre med køkkenrulle. Tilsæt ca. ½ tsk. fint salt og friskkværnet peber til majsmelet, og vend så torskestykkerne i først æg, dernæst majsmel. Bring en stor gryde vand med 1 tsk. salt i kog, del spidskålet i kvarte, og læg dem i gryden, når vandet spilkoger. Lad det koge i 5 min. uden låg. Imens steges fisken på en pande med 2-3 spsk. olie. Sørg for at varme olien godt op, inden fisken lægges på, så suger den ikke så meget fedtstof. Steg ca. 20 min. på hver side ved mellemhøj varme. Server de varme sprøde fiskebidder med dampet spidskål, kartofler og tzatziki til.
Minipizza – 3 forskellige
INGREDIENSER
Brød: 4 dl lunkent vand 1 spsk. salt 40 g gær 1 spsk. sukker 2 spsk. olie 700-800 g hvedemel eller 300 g fuldkornsmel og resten hvedemel
Tomatsauce: 1 dåse flåede eller hakkede tomater ½ tsk. salt 1 tsk. sukker tørret oregano efter smag
Topping 1: 300 g spinat på frys, optøet Ca. 150-200 g gedeost 1 pakke frisk mozzarella evt. frisk salvie
Topping 2: 1 squash i tynde skiver 2 kartofler i tynde skiver 100 g parmaskinke eller anden lufttørret skinke Topping 3: 100 g spicy pølse i skiver 1 rød snackpeber 1 pakke frisk mozzarella friske basilikumblade
SÅDAN GØR DU
Begynd med at lave brødet ved at røre gær, salt og sukker ud i vandet. Tilsæt melet, og ælt dejen, så længe du orker, gerne omkring ti min., til den er smidig, blank og elastisk. Sæt dejen til hævning under et fugtigt klæde, til den har opnået dobbelt størrelse, det tager 1-1½ time. Lav en hurtig tomatsauce ved at blende hakkede tomater med salt, lidt sukker og tørret oregano efter smag. Del dejen i 9 dele, og rul hver del ud til en lille pizza, ca. 15 cm i diameter. Spred et tyndt lag tomatsauce over alle pizzaerne, og læg topping på som vist på billedet. Dryp med lidt olivenolie, og bag dem på 225 grader på to bageplader med bagepapir. Server pizzaerne med ekstra olivenolie og evt. lidt presset hvidløg til at drysse ud over.
Pasta a la lady og vagabonden
Wraps med kebabkød, rød pesto og romainesalat, hertil tomatsalat
INGREDIENSER
1 spsk. olie 4-500 g oksekød i strimler 1 tsk. sød paprika 1 tsk. marsala-krydderiblanding saft fra ½ citron 2 spsk. soya 1 pakke fuldkornwraps 1 romaine-salathoved 1 glas rød pesto 1 bakke store tomater, 500 g 2 spsk. fintsnittet, bredbladet persille saft af ½ citron olivenolie salt og peber
SÅDAN GØR DU
Bland oksekødet med krydderier, soya, citronsaft og olie, og lad det trække smag i en halv time. Varm en pande op til høj varme, og svits kødet et par min. over høj varme. Det skal stege, ikke koge. Skær tomaterne i store både, bland med persillen, dryp med citronsaft og drys med havsalt. Pak wrapsene ind i sølvpapir, og varm dem i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 4 min. Smør rød pesto på wrapsene, dernæst et stykke romaine og så lidt kød. Rul dem stramt, og skær over i halve. Server med tomatsalaten.