Mormors klassiske småkager

Mormors klassiske småkager

Vi har fundet mormors gamle opskrifter frem og byder julen velkommen med et fad af de mest populære småkager: pebernødder, klejner, vaniljekranse, håkonskager, jødekager, fedtebrød og brunkager.

KLEJNER

Det kræver lidt øvelse at rulle dejen ud og forme klejnerne. Men øvelse gør som bekendt mester, og her er der dej nok til, at du kan øve dig!

Tid: ca. 40 min. plus hviletid og tid til kogning (ca. 75 stk.)

125 g blødt smør

125 g sukker

3 æg

5 spsk. piskefløde

reven skal af 1 økologisk

citron

ca. 500 g hvedemel

2 tsk. bagepulver

palmin til kogning

1. Rør smør og sukker godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen. Tilsæt dernæst piskefløde og citronskal.

2. Bland hvedemel med bagepulver, og rør det i dejen. Ælt dejen godt sammen, til den er glat og smidig. Pak dejen i folie, og lad den hvile i køleskabet i ca. 1 time. Herefter er den lettere at rulle ud.

3. Rul dejen ud til ca. 3 mm’s tykkelse – uden mel.

4. Skær dejen i 3 cm brede strimler med en klejnespore. Skær strimlerne i snitter på skrå, ca. 7 cm lange. Skær et lille snit i midten, og træk halvdelen af dejen igennem. Vrid klejnerne let.

5. Varm palminen op ved svag varme til kogepunktet. Når det bobler omkring enden af en tændstik, er den klar til brug.

6. Kog klejnerne 4-6 stykker ad gangen, til de er gyldne. Tag klejnerne op med en hulske, og lad dem afdryppe på fedtsugende papir. Gentag, indtil alle klejnerne er kogte. Afkøl klejnerne, inden de kommes i en kagedåse.

KLIK VIDERE HER OG FIND ALLE OPSKRIFTERNE PÅ MORMORS KLASSISKE SMÅKAGER 

FRK. JENSENS FEDTEBRØD MED KOKOSMEL

Tid: ca. 15 min. plus bagetid (ca. 50 stk.)

200 g hvedemel

½ tsk. hjortetaksalt

200 g smør

100 g sukker

100 g kokosmel

Glasur:

150 g flormelis

citronsaft

kogende vand

1. Tænd ovnen på 200 grader.

2. Bland mel med hjortetaksalt, og smuldr smørret heri. Tilsæt sukker og kokosmel, og ælt dejen sammen.

3. Del dejen i 4 lige store dele. Rul dejstykkerne ud til stænger, og læg dem på en bageplade med bagepapir.

4. Bag stængerne i ca. 12 min., til de er gyldne.

5. Rør flormelis med citronsaft og vand til en glasur. Dekorer stængerne, mens de endnu er lune. Skær stængerne ud i snitter, og afkøl. Opbevar de afkølede snitter i en kagedåse.

JØDEKAGER

Tid: ca. 20 min. plus hvile- og bagetid

(ca. 80 stk.)

200 g smør

200 g sukker

1 æg

½ tsk. hjortetaksalt

250 g hvedemel

Topping:

1 spsk. kanel

2 spsk. sukker

20 g mandler, splitter eller flager

1 æg til pensling

1. Rør smørret blødt. Tilsæt sukker, og rør godt sammen. Pisk ægget i, så dejen bliver luftig.

2. Bland hjortetaksalt med mel, og ælt det i dejen. Ælt dejen sammen. Del den i 2 stykker, og form til 2 pølser (ca. 5 cm i diameter). Pak dejen i husholdningsfilm, og læg den i køleskabet 1 time.

3. Tænd ovnen på 200 grader.

4. Skær dejen ud i tynde skiver med en skarp kniv. Fordel kagerne på bageplader med bagepapir.

5. Bland kanel med sukker og hakkede mandler. 

6. Pensl kagerne med sammenpisket æg, og drys med kanelsukker og mandler. Bag kagerne i ca. 6 min. afhængig af tykkelse. Afkøl kagerne på en bagerist, før de kommes i en kagedåse.

VANILLEKRANSE

Tid: ca. 30 min. plus bagetid (ca. 50 stk.)

250 g hvedemel

50 g fint blendede smuttede mandler 

½ tsk. hjortetaksalt

korn af 1 stang vanilje

125 g sukker

175 g smør

1 æg

1. Bland mel med blendede mandler, hjortetaksalt, vaniljekorn og sukker. Smuldr smørret i blandingen, og saml dejen med ægget. Du kan evt. bruge en foodprocessor. Er dejen for klistret, tilsættes lidt mere mel.

2. Tænd ovnen på 200 grader.

3. Kør dejen igennem en kødhakker med stjerneform, og saml dem til kranse på ca. 5 cm i diameter. Alternativt kan dejen trilles og formes til kranse. Fordel kransene på bageplader med bagepapir.

4. Bag kagerne i ovnen i ca. 7 min. Afkøl vaniljekransene på en bagerist, før de kommes i en kagedåse.



BRUNKAGER

Tid: ca. 20 min. plus hvile- og bagetid  (ca. 200 stk.)

100 g smør

250 g mørk sirup

125 g brun farin

1½ tsk. potaske

1 tsk. vand

½ spsk. stødt nellike

½ spsk. stødt kanel

2 tsk. stødt ingefær

50 g finthakkede smuttede mandler

skal af 1 ubehandlet appelsin

ca. 400 g hvedemel

1. Kom smør, sirup og brun farin i en gryde, og varm op til kogepunktet.

2. Udrør potaske i vand. Tag gryden af varmen, og rør potaske i.

3. Bland mel med nellike, kanel, ingefær og finthakkede mandler. Rør fintrevet appelsinskal og mel i dejen, til den er blank.

4. Rul dejen ud til 4 pølser med en diameter på ca. 5 cm, og pak dem i husholdningsfilm. Læg dejen i køleskabet i min. 3 timer, eller endnu bedre til næste dag.

5. Tænd ovnen på 175 grader.

6. Tag dejen ud af køleskabet. Skær dejen ud i tynde skiver med en meget skarp kniv. Fordel kagerne på bageplader beklædt med bagepapir, og bag kagerne i ca. 5 min., til de er lysebrune. Afkøl kagerne på en bagerist, før de kommes i en kagedåse.

PEBERNØDDER A LA LAGKAGEHUSET

Tid: ca. 20 min. plus bagetid  (ca. 250 stk.)

250 g smør

250 g sukker

1 dl piskefløde

500 g hvedemel

1 tsk. stødt ingefær

1 tsk. stødt kanel

1 tsk. hvid peber

1 tsk. kardemomme

1 tsk. bagepulver

1 tsk. natron

1. Tænd ovnen på 200 grader.

2. Pisk smør og sukker med en elpisker til en ensartet cremet masse. Tilsæt fløde, og pisk ved laveste hastighed.

3. Bland hvedemel med krydderier, bagepulver og natron, og rør i dejen, til den er nogenlunde fast. Ælt dejen sammen med hænderne.

4. Del dejen i mindre stykker. Tril dejstykkerne til pølser på tykkelse med en lillefinger.

5. Skær dejen i små stykker på ca. 1 cm. Tryk nogle af dem let flade i toppen, og tril andre. Sæt pebernødderne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i 7-8 min., til de er gyldne. Afkøl pebernødderne, før de kommes i en kagedåse. 

Pebernødderne bliver bløde, hvis de er pakket ind i cellofan i flere dage. Pak derfor først pebernødderne i cellofanposer, lige før de skal gives væk.

HÅKONSKAGER

Tid: ca. 15 min. plus bagetid (ca. 60 stk. )

200 g blødt smør

90 g flormelis

75 g marcipan

270 g hvedemel

1 tsk. vaniljesukker

2 æg

100 g mørkt rørsukker

Dag 1:

1. Rør smør og flormelis luftigt, og vend med revet marcipan. Tilsæt mel og vaniljesukker, og saml dejen hurtigt.

2. Del dejen i 4 stykker, og rul

stykkerne til pølser på ca. 3 cm i diameter.

3. Pak dejrullerne i husholdningsfilm, og læg dem i køleskabet til næste dag.

Dag 2:

1. Tænd ovnen på 175 grader.

2. Pisk æggene sammen i en stor dyb skål, hvor der er plads til dejrullerne. Hæld rørsukker ud på en stor tallerken.

3. Vend først rullerne i sammenpisket æg og dernæst i sukker.

4. Skær forsigtigt rullerne ud i ca. 5 mm tykke skiver, og fordel dem på bageplader med bagepapir. Læg dem ikke for tæt, da de flyder lidt ud under bagningen. Bag kagerne i ca. 12 min, og afkøl på en bagerist.