Oksespyd og thaipizza
Thaidage Både indkøb og madlavning kan nås inden for et par timer, og så er der oven i købet mad til to dage. Nyd de nemme, sommerlige thai-inspirerede hverdagsretter om aftenen på terrassen.
Indkøbsliste:
Kød:
1 kg mørt oksekød
Diverse:
1 glas peanutbutter
1 lille dåse kokosmælk
1 rulle færdig pizzadej
1 stor dåse tomatpuré (140 g)
Grønt:
3 limefrugter
1 stykke frisk ingefær
250 g jordbær
6 røde snackpebre
1 agurk
750 g små nye kartofler
1 bundt frisk koriander
Basislager:
Sojasauce
Honning
Sesamolie
Risvinseddike
Flagesalt
Sesamfrø
Sukker
peber
Okse-satay med sesamkartofler og jordbærsalat
Til denne ret skal der tilberedes flere ting, og eftersom kødet skal marineres, og kartoflerne steges, tager det rundt regnet 1 time, før der er mad på bordet. Heldigvis gemmes flere af resterne til næste dag, hvor tilberedningen til gengæld er minimal.
Tid: ca. 1 time
(4 pers.)
1 kg mørt oksekød
6 træspyd
salt og peber
Marinade:
6 spsk. sojasauce
6 spsk. honning
3 spsk. sesamolie
3 spsk. risvinseddike
saft af 3 limefrugter
2 spsk. fintrevet ingefær
Sesamkartofler:
750 g små nye kartofler
1 spsk. sesamolie
1 spsk. sesamfrø
flagesalt
Jordbærsalat:
6 røde snackpebre
250 g jordbær
1 agurk
3 spsk. marinade
Peanutdip:
100 g peanutbutter
1 dl kokosmælk
3 spsk. marinade
lidt sojasauce efter smag
1.
Skær oksekødet i tern. Rør ingredienserne til marinaden sammen, tag 9 spsk. fra, og stil til side. Mariner kødet i den resterende marinade i ca. ½ time. Læg træspyddene i vand. Imens tilberedes kartoflerne.
2.
Skyl kartoflerne, og dup dem tørre. Vend kartoflerne med sesamolie, sesamfrø og flagesalt. Kom kartoflerne i en bradepande med bagepapir, og bag dem gyldne og sprøde i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 20 minutter. Imens tilberedes salaten.
3.
Gør peberfrugterne i stand, og skær dem i fine strimler. Tag ca. en tredjedel fra, som du vender med 1 spsk. marinade, og stiller i køleskab til næste dag.
4.
Gør jordbærrene i stand, og skær dem i kvarte. Halver agurken på langs, og skrab kernerne ud med en teske. Skær agurken i tynde skiver. Vend jordbær, agurk og de resterende peberfrugter sammen med 3 spsk. marinade, og lad det marinere i ca. ½ time. Imens tilberedes dippen, og kødet steges.
5.
Rør peanutbutter, kokosmælk og 3 spsk. marinade sammen til en jævn konsistens. Smag peanutdippen til med sojasauce.
6.
Hæld marinaden fra kødet, dup træspyddene tørre, og sæt kødet på dem. Dup kødet tørt med køkkenrulle, og krydr med salt og peber. Steg spyddene på grillen eller på en meget varm grillpande i 1-2 minutter på hver side, afhængigt af størrelsen og hvor gennemstegt man ønsker kødet.
7.
Tag to kødspyd, ca. 8 kartofler og de resterende 2 spsk. marinade fra, og stil i køleskab til brug næste dag. Server resten af spyddene med kartofler, jordbærsalat og peanutdip.
Tip
Vil du stege kartoflerne på grillen, så pak dem ind i sølvfolie forinden.
Tip
Gem evt. en rest peanutdip, og server den til pizzaen den næste dag.
Thai-pizza
Selvom pizza stammer fra Italien, kan den sagtens smage thailandsk. Pizzaen er super nem at lave. Vi brugte en færdigkøbt pizzabund og toppede med kød, kartofler og peberfrugter fra dagen før.
Tilberedningstid: ca. 30 minutter
(4 pers.)
1 rulle færdig pizzadej
1 stor dåse tomatpuré (140 g)
2 spsk. marinade fra dagen før
1 spsk. sukker
sojasauce
2 oksespyd fra dagen før
ca. 8 sesamkartofler fra dagen før
marinerede peberfrugter fra dagen før
1 bundt frisk koriander
Tilbehør: Eventuelt en rest peanutdip fra dagen før.
1.
Rør tomatpuré med marinade og sukker, og smag til med lidt sojasauce.
2.
Fold pizzadejen ud på en bageplade, og lad den hvile i ca. 10 minutter.
3.
Fordel tomatsauce på pizzabunden, og top med marinerede peberfrugter, oksekød fra spyd og halverede sesamkartofler. Bag pizzaen i forvarmet ovn ved 200 grader i 15-20 minutter.
4.
Server pizzaen med masser af frisk koriander og eventuelt peanutdip fra dagen før.