Pizza

Oksespyd og thaipizza

Thaidage Både indkøb og madlavning kan nås inden for et par timer, og så er der oven i købet mad til to dage. Nyd de nemme, sommerlige thai-inspirerede hverdagsretter om aftenen på terrassen.

Indkøbsliste:

Kød:

1 kg mørt oksekød

Diverse:

1 glas peanutbutter

1 lille dåse kokosmælk

1 rulle færdig pizzadej

1 stor dåse tomatpuré (140 g)

Grønt:

3 limefrugter

1 stykke frisk ingefær

250 g jordbær

6 røde snackpebre

1 agurk

750 g små nye kartofler

1 bundt frisk koriander

Basislager:

Sojasauce

Honning

Sesamolie

Risvinseddike

Flagesalt

Sesamfrø

Sukker

peber

Okse-satay med sesamkartofler og jordbærsalat

Til denne ret skal der tilberedes flere ting, og eftersom kødet skal marineres, og kartoflerne steges, tager det rundt regnet 1 time, før der er mad på bordet. Heldigvis gemmes flere af resterne til næste dag, hvor tilberedningen til gengæld er minimal.

Tid: ca. 1 time

(4 pers.)

1 kg mørt oksekød

6 træspyd

salt og peber

Marinade:

6 spsk. sojasauce

6 spsk. honning

3 spsk. sesamolie

3 spsk. risvinseddike

saft af 3 limefrugter

2 spsk. fintrevet ingefær

Sesamkartofler:

750 g små nye kartofler

1 spsk. sesamolie

1 spsk. sesamfrø

flagesalt

Jordbærsalat:

6 røde snackpebre

250 g jordbær

1 agurk

3 spsk. marinade

Peanutdip:

100 g peanutbutter

1 dl kokosmælk

3 spsk. marinade

lidt sojasauce efter smag

1.

Skær oksekødet i tern. Rør ingredienserne til marinaden sammen, tag 9 spsk. fra, og stil til side. Mariner kødet i den resterende marinade i ca. ½ time. Læg træspyddene i vand. Imens tilberedes kartoflerne.

2.

Skyl kartoflerne, og dup dem tørre. Vend kartoflerne med sesamolie, sesamfrø og flagesalt. Kom kartoflerne i en bradepande med bagepapir, og bag dem gyldne og sprøde i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 20 minutter. Imens tilberedes salaten.

3.

Gør peberfrugterne i stand, og skær dem i fine strimler. Tag ca. en tredjedel fra, som du vender med 1 spsk. marinade, og stiller i køleskab til næste dag.

4.

Gør jordbærrene i stand, og skær dem i kvarte. Halver agurken på langs, og skrab kernerne ud med en teske. Skær agurken i tynde skiver. Vend jordbær, agurk og de resterende peberfrugter sammen med 3 spsk. marinade, og lad det marinere i ca. ½ time. Imens tilberedes dippen, og kødet steges.

5.

Rør peanutbutter, kokosmælk og 3 spsk. marinade sammen til en jævn konsistens. Smag peanutdippen til med sojasauce.

6.

Hæld marinaden fra kødet, dup træspyddene tørre, og sæt kødet på dem. Dup kødet tørt med køkkenrulle, og krydr med salt og peber. Steg spyddene på grillen eller på en meget varm grillpande i 1-2 minutter på hver side, afhængigt af størrelsen og hvor gennemstegt man ønsker kødet.

7.

Tag to kødspyd, ca. 8 kartofler og de resterende 2 spsk. marinade fra, og stil i køleskab til brug næste dag. Server resten af spyddene med kartofler, jordbærsalat og peanutdip.

Tip

Vil du stege kartoflerne på grillen, så pak dem ind i sølvfolie forinden.

Tip

Gem evt. en rest peanutdip, og server den til pizzaen den næste dag.

Thai-pizza

Selvom pizza stammer fra Italien, kan den sagtens smage thailandsk. Pizzaen er super nem at lave. Vi brugte en færdigkøbt pizzabund og toppede med kød, kartofler og peberfrugter fra dagen før.

Tilberedningstid: ca. 30 minutter

(4 pers.)

1 rulle færdig pizzadej

1 stor dåse tomatpuré (140 g)

2 spsk. marinade fra dagen før

1 spsk. sukker

sojasauce

2 oksespyd fra dagen før

ca. 8 sesamkartofler fra dagen før

marinerede peberfrugter fra dagen før

1 bundt frisk koriander

Tilbehør: Eventuelt en rest peanutdip fra dagen før.

1.

Rør tomatpuré med marinade og sukker, og smag til med lidt sojasauce.

2.

Fold pizzadejen ud på en bageplade, og lad den hvile i ca. 10 minutter.

3.

Fordel tomatsauce på pizzabunden, og top med marinerede peberfrugter, oksekød fra spyd og halverede sesamkartofler. Bag pizzaen i forvarmet ovn ved 200 grader i 15-20 minutter.

4.

Server pizzaen med masser af frisk koriander og eventuelt peanutdip fra dagen før.