Spiselige svampe i Danmark

Stor svampeguide: Disse svampe må du plukke og spise - og dem her skal du holde sig fra

Svampe skyder lige nu frem i skovenes skyggefulde områder, så hvis du har mod på det, er det med at tage en kurv under armen og drage af sted.

Efteråret er svampenes fest, og de pibler frem fra især skovens bund - og du har derfor rig mulighed for selv at gå på jagt efter svampe. 

Læs med her og bliv klogere på de mest almindelige spisesvampe i Danmark, men også deres dobbeltgængere, for pas på. Spiser du de forkerte svampe, så kan det nemlig have langt alvorligere følger end maveonde.

"De farligste svampe, som fx grøn fluesvamp, er livsfarlige og kan skade organerne. I de mildere tilfælde slipper man med opkast og diarré. De såkaldte dobbeltgængersvampe gør svampebestemmelse til en svær kunst, da det kan være ganske få kendetegn, som adskiller en giftig svamp fra en spisesvamp," siger kontorchef Henrik Dammand fra Fødevarestyrelsen til Foreningen til Svampekundskabens Fremme. 

"Spis kun de svampe, du kender 100 procent, og som du med sikkerhed ved, at anerkendte spisesvampe. Tag et billede af de svampe, du vil tilberede, og få hjælp hos Giftlinjen til at identificere svampen, hvis du senere får symptomer på forgiftning. Og når du har tilberedt dine svampe, så start med at spise en lille portion. Hvis den viser sig at være giftig, så har du begrænset skaden."

God svampejagt!

Almindelig kantarel

kantareller.jpg

FORVEKSLINGSMULIGHEDER:Kan forveksles med orange kantarel, som kan forårsage fordøjelsesproblemer og derfor IKKE anbefales som spisesvamp. 

SÆSON: Midt juni til november med højsæson i august.

 

Markchampignon

markchampignon.jpg

FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med agerchampignon eller havechampignon, som dog også kan spises.

SÆSON: August til sidst i oktober.

Karljohan eller spiselig rørhat

Karljohan.jpg

Karljohanner kan genkendes på deres runde top og hvide, tykke stok. Det er en rørhat, dvs., at hattens underside består af en masse små rør eller porer. Den kan blive helt op til 25 cm i diameter, men de unge eksemplarer er de bedste. På ældre svampe anbefales det at skære de mørke porer af. Velegnet til tørring.

FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med galderørhat, som har lyserøde rør og smager grimt, men ikke er giftig.

SÆSON: August-november med højsæson i september og oktober

Sort trompetsvamp

sort trompetsvamp.jpg

FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan ikke forveksles med andre, men det kan være svært at se, om den er for gammel eller rådden. Gå uden om de slaskede eller ildelugtende.

SÆSON: September-november med højsæson i oktober.

Brunstokket rørhat

Boletus badius, Imleria badia or bay bolete mushroom .jpg

FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med andre rørhatte, som dog også er spiselige, men ikke lige så lækre.

SÆSON: August til sidst i oktober.

Artiklen er oprindeligt fra 2020, men er blevet opdateret i september 2022. 

7 gode råd om svampejagt

1. Spis kun svampe du kender, er du det mindste i tvivl, så lad dem være.

2. Spis kun godkendte spisesvampe.

3. Brug kun friske svampe til madlavning

4. Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.

5. Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.

6. Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.

7. Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.

Kilde: På svampejagt i Rold Skov