Thomas Herman: ”Rod i køkkenet gør mig vanvittig”
Kokken og kogebogsforfatteren Thomas Herman elsker orden og får mere lyst til at lave mad, når der er styr på spisesagerne.
Hvorfor har du lavet en bog om hverdagsmad?
For mig har maden i køkkenet på restauranter været en hverdag, og jeg syntes, det kunne være meget sjovt, hvis læserne fik et indblik i, hvad vi spiser her. Alle de retter, anekdoter og tanker. I bogen bruger jeg meget tid på at forklare, hvordan jeg steger et stykke fisk på skindsiden eller hvordan jeg bager et stykke fisk i ovnen. Der skal være substans at hente for læseren og ikke bare er et par lynhurtige hverdagsopskrifter.
Hvad er god hverdagsmad?
Det er relativ hurtig mad, men det er også et varieret måltid, hvor man hele tiden tænker på forholdet mellem fisk, kød, kylling, salater og grøntsager.
Hvad er din yndlingsret?
Hvis jeg er virkelig presset på tid, så er det et glas soltørrede tomater i en blender, lidt stegt chorizo, parmesan og rucola vendt sammen i noget pasta. Det er en ret der tager tolv minutter at lave. Når du sætter pastaen over, er du færdig med det andet.
Hvad er det mærkeligste, du har spist?
Friteret grisetryne, det smager lidt af seje flæskesvær. Jeg kan godt forstå, det ikke er noget som florerer i dagligvarehandlen.
LÆS OGSÅ: Spis disse chokoladekager med god samvittighed
Hvad spiser du for lidt af?
Fisk, det gør jeg af den simple årsag, at hvis jeg køber fisk, så køber jeg det hos fiskehandleren eller en bestemt leverandør, og det er ikke altid jeg lige har tid til at komme derned.
Hvad er en dødssynd i et køkken?
At rode. Det bliver meget mere overskueligt at lave et måltid mad, hvis man rydder op og skaber sig et overblik. Så kan man lave mad på den halve tid og det giver lyst til at lave det. Der findes masser af dødssynder, men jeg kan blive fuldstændig vanvittig, hvis der roder for meget, når man laver mad.
Hvem skulle med til dit drømmemiddagsselskab?
Der findes så mange mennesker, jeg gerne vil have med, at det ville blive et alt for stort selskab. Bare indenfor kunstens verden, er der mange. Hvis jeg skulle lave noget på tomandshånd inden for gastronomiens verden, så skulle det være med den afdøde restauratør Fernand Point, der betragtes som faderen til det moderne franske køkken.
"Hermans aftensmad" er ude nu og kan købes til 250 kr. via Saxo.com
Bogen rummer de opskrifter som bliver spist bag kulissen i restauranten og tæller blandt meget andet opskriften på brændende kærlighed, hjemmesyltede rødbeder og burgere.
LÆS OGSÅ: Guide - Kvinde kend din vin