7 simple pastaretter
Mandag: Gnocchi bagt med taleggio og gremolata
500 g gnocchi
200 g tallegio (italiensk cremet rødskimmelost)
1 lille bdt bredbladet persille
2 fed hvidløg
Revet citronskal fra ½ citron
200 g groft brød
Kog gnocchierne al dente som anvist på emballagen og læg dem i et ildfast fad, evt. fire ildfaste portionsskåle.
Skær osten i skiver og læg dem ovenpå. Gratinér i ovnen ved 225 grader i ca. 10 min. til osten er smeltet og gylden.
Hak persille, hvidløg og citronskal fint og drys det hen over lige inden servering.
Tid: 20 min
Tirsdag: Stegt laks med spinat, pasta, tomat og basilikum
3-4 personer:
1 rødløg
1 fed hvidløg
100 g baby spinat
1½-2 spsk kapers
salt og peber
200 g blommetomater eller cherrytomater
500 g laks skåret i 4 portionsstykker
400-500 g pasta, papadelle eller tagliatelle
1 bundt basilikum
citron
Del rødløget og skær det i både. Kom olie på en pande og steg løgene ved svag varme, til de bliver møre. Tilsæt hvidløg, spinat og steg fortsat 1-2 min. og krydr med kapers, salt og peber. Halvér tomaterne og vend dem sammen med løg og spinat. Hæld derefter blandingen over i en skål.
Steg laksestykkerne på panden med lidt olivenolie 6-7 min. afhængig af højden på fiskestykket, krydr med salt og peber.
Kog pastaen i en gryde med rigeligt vand og salt. Hæld det i en sigte og lad det afdryppe – vend det sammen med blandingen af løg, spinat, tomatfyldet. Anret pastaretten med grønt, stegt laks og drys med rigeligt plukket basilikum. Servér f.eks. en tallerken med citron skåret i både for at krydre pasta og fisk med lidt frisk citrussmag.
Onsdag: Pasta med svampe
Ingredienser
Til fire personer
300 g rørformet pasta, f.eks. rigatoni
1 finthakket løg
2 fed finthakket hvidløg
2 tsk olivenolie
200 g svampe, f.eks. kantarel, karljohan, markchampignon
salt, peber
lidt stødt estragon
½ dl grøntbouillon, evt. hvidvin eller tør vermouth
1 bakke babyspinat
25 g revet pecorin-ost
200 g filonebrød.
Sådan gør du
Kog, afdryp og hold pastaen varm.
Sautér løg og hvidløg i en stor sauterepande, bland svampene ved og svits dem ved rask varm og under omrøring. Drys salt, peber og estragon på, tilsæt evt. en lille smule bouillon eller vin, vend spinat og pasta med svampene og servér omgående med reven ost og brød.
Torsdag: Pasta med rejer og kammuslinger
Ingredienser
Til fire personer
400 g spiral spaghetti
12 kammuslinger
20 store rejer
1 courgette i skiver
4 spsk olivenolie
1 finthakket skalotteløg
2 finthakkede fed hvidløg
10 finthakkede mynteblade
3 hakkede stilke estragon.
Sådan gør du
Kog spaghettien i letsaltet vand 10-11 minutter.
Sautér imens kammuslinger, rejer og courgette i olie 3-4 minutter, tilsæt løg og hvidløg og rist yderligere 5 minutter, inden krydderurterne vendes i. Smag til med salt og peber. Vend saucen med spaghettien og servér straks – evt. med en grøn salat.
Fredag: Pasta med radicchio, svampe og ricotta
Tilberedningstid: 20 min.
400 g tørret pasta f.eks. penne
300 g svampe f.eks. portobello
1/2 dl olivenolie
250 g groftrevet radicchiosalat
1 bæger ricotta, 250 g
salt, peber
1 bdt frisk basilikum.
300 g groft brød.
Kog pastaen al dente, som anvist på emballagen i rigeligt letsaltet vand. Rens svampene og skær dem i mindre stykker.
Steg svampene møre i olivenolie ved god varme, ca. 5 min.
Tilsæt pasta og radicchio, og varm det godt igennem.
Vend halvdelen af ricottaen i, og krydr med salt og peber.
Drys med basilikum, og fordel i tallerkener.
Kom resten af ricottaen på toppen, og servér med brød.
Lørdag: Pasta Quick'n'Bacon
300 g pasta
2-3 snittede skalotteløg
2 knuste fed hvidløg
2 tsk olivenolie
300 g snittede svampe, f.eks. portobello eller markchampignoner
salt, friskkværnet peber
lidt frisk eller tørret estragon
1 dl fløde 9%
1 bdt dild eller andet kryddergrønt.
100 g tørsaltet ristet bacon i skiver
300 g foccacia- eller ciabattabrød.
Sådan gør du
Kog pastaen efter anvisningen på pakningen, afdryp og hold den varm.
Rist skalotte-og hvidløg et par minutter i varm olie i en stor sauterepande. Bland svampene ved og rist dem gyldne ved rask varme, drys salt, peber og lidt estragon på. Bland fyldet med den varme pasta.
Kog panden af med fløde, vend derefter fløden med pastaen og dild og servér med den sprøde bacon samt brød.
Søndag: Pasta carbonara
Tilberedningstid: 25-30 min.
3 skiver økobacon i tern
2 fed finthakket hvidløg
2 tsk olivenolie
300 g spaghetti
2 æg
50 g reven parmesanost
friskkværnet peber.
4 ciabattaboller.
Rist baconterningerne sprøde med hvidløgene – brug en stor sauterepande, som senere kan rumme pastaen.
Kog, afdryp og bland pastaen med bacon og hvidløg.
Pisk æggene med 2/3 af osten og bland hurtigt og omhyggeligt æggemassen med den varme pasta. Lad samtidig panden stå ved meget lav varme, således æggemassen får en perfekt cremet konsistens.
Kværn masser af sort peber over retten, drys med den resterende ost og server med brød.
Både bacon og ost salter en del i sig selv, så vær sparsom med saltet
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 simple pastaretter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
GRØNSAGER:
1 courgette
2 hvidløg
4 skalotteløg
1 rødløg
1 citron
2 bakke babyspinat
200 g blommetomater eller cherrytomater
800 g svampe f.eks. portobello eller markchampigno
1 bdt dild eller andet kryddergrønt
1 lille bdt bredbladet persille
1 bundt basilikum
250 g groftrevet radicchiosalat
1 bdt frisk basilikum.
KØD/FISK/FJERKRÆ:
500 g laks
12 kammuslinger
20 store rejer
MEJERI:
200 g tallegio (italiensk cremet rødskimmelost)
25 g revet pecorin-ost
1 bæger ricotta, 250 g
50 g reven parmesanost
1/4 fløde 9%
2 æg
DIVERSE:
500 g gnocchi
400 g spiral spaghetti
400-500 g pasta, papadelle eller tagliatelle
300 g rørformet pasta, f.eks. rigatoni
400 g tørret pasta f.eks. penne
300 g pasta
300 g spaghetti
1½-2 spsk kapers
Stødt estragon
Grøntbouillon, evt. hvidvin eller tør vermouth
100 g tørsaltet bacon
3 skiver økobacon i tern
300 g foccacia- eller ciabattabrød
4 ciabattaboller.
500 g groft brød
200 g filonebrød
Olivenolie