”For mig er det mest skræmmende, at vi i 2022 stadig ikke taler om dette”
Anna Bogdanova, adfærds- og træningsspecialist, og Cecilie Vinde, stifter af Lavinde Copenhagen, som laver allergivenlige skønhedsprodukter, er på en fælles mission: Skønhed uden bivirkninger.
Med tiden er du blevet opmærksom på, at din krop har brug for sund og nærende mad for at fungere – og motionen, ja, den ved du også godt gavner kroppen. For det er et stort fokusområde helt fra du begynder til sundhedsplejerske i folkeskolen, men faktisk endnu før; allerede fra du bliver født.
Vores ører tudes fulde af, hvor meget grove grøntsager og 10.000 skridt om dagen sørger for at holde vores kroppe tiptop og funktionsdygtige. Men hvor meget tænker du – hvis du skal være helt ærlig – over, hvad du smører på huden af cremer og makeup?
Hvis det føles rart på huden, er alt vel godt, ikke?
Nej, mener Cecilie Vinde, stifter af Lavinde Copenhagen. Hun er blevet sat i stævne af adfærds- og træningsspecialist Anna Bogdanova til en virtuel snak om at holde øje med, hvilke skønhedsprodukter man bruger, for man behøver ikke at gå på kompromis med sin sundhed for at se skøn ud.
Talkshowet, Stærke sager, finder sted torsdag den 27. januar, klokken 19.00, og du kan få en forsmag på debatten her:
Har vi for meget fokus på skønhed – og for lidt fokus på helbred?
Cecilie: ”Vi fokuserer i hvert fald fra en ret tidlig alder på vores krop. Mange begynder at træne på den ene eller anden måde allerede som teenagere, fordi vi går op i, hvordan kroppen skal se ud – og vi begynder også at være mere obs. på, hvad vi indtager. Vi går i træningscenteret og lever af sunde salater og føler, at vi passer godt på kroppen.
Men så smører vi en masse skrald i ansigtet eller på huden. Vi tænker simpelthen alt for lidt på, hvad vi putter på kroppen i forhold til, hvad vi gør ved kroppen. Men der er meget større risiko for at udvikle allergi over for noget, som vi putter på huden end noget, som vi indtager.”
Anna: ”Der er også mange – inklusive den 22-årige mig, der fremskyndte en stresskollaps med kure og slankepiller – som tror, at det, de gør for skønhed, også giver dem mere sundhed. Det afsløres gennem vores retorik. Det er fx ikke sundt kun at leve af salat. Men et eller andet sted hen ad vejen tog vi de kulturelle forventninger og satte et sundhedsmærkat på."
Men hvordan ved vi, om det vi gør, er skadeligt for helbredet på sigt?
Anna: ”Én af udfordringerne er, at mange mangler grundlæggende viden om vores fysiologi. Vi søger den ene årsag og den rigtige løsning til den ene ting, vi oplever som et problem. Men der er aldrig kun én årsag, og der er derfor aldrig kun én løsning. Selv når man oplever at have et lokalt problem, vil man få mere gavn af en helhedsorienteret løsning, hvilket ofte vil løse flere problemer samtidigt, som man ikke engang anede hang sammen.
Vi er nødt til at lære at anerkende, at vi ikke kan sætte kroppen i et plus eller minus regnestykke, for hjernens opgave vil altid være at holde os i energibalance. Hvis vi bliver sat i energiunderskud, vil den derfor forsøge at udligne regnestykket – om det så er at dække overtrækket ved at tage af dine muskler og knogler eller at skrue ned for dit stofskifte eller op for din appetit.”
Cecilie: ”I forhold til skønhedsprodukter har vi kun certificeringer at gå efter, fordi der er bestemte retningslinjer for produktionen og ingredienser, som vi ikke må bruge. Men ud over det er der stort set ingen regler. Man kan sagtens kalde sine produkter allergivenlige, selvom de ikke er det – det er nemlig op til producenternes egen definition, og der er derfor ingen garanti for forbrugerne.
Det kan være meget svært med de mange forskellige certificeringer, men i forhold til vores helbred og risiko for allergi, er det vigtigste pejlemærke Den Blå Krans – en blåstempling fra Astma Allergi Danmark eller Asthma Allergy Nordic. Betegnelser som ‘naturlig’ og ‘økologisk’ kan sagtens være fine valg, men det er desværre ikke ensbetydende med, at det også er allergivenligt. Parfume er parfume, uanset om det er naturligt, økologisk eller syntetisk.”
Er det vigtigt at gå op i ingredienserne, når man ikke har allergi?
Cecilie: ”Jeg hører mange sige, at de ikke lider af allergi, så hvorfor skulle de gå op i, om deres plejeprodukter eller makeup er allergivenligt?
Men man skal tænke langsigtet på sit helbred. Vi har mange kvinder på 40+, som har puttet produkter med uønsket kemi på deres hud i årtier uden problemer, men pludselig oplever de at få allergi, eller at huden reagerer. Det kan nemlig godt ske; at et produkt, som du aldrig har haft problemer med, pludselig udløser allergi, og den eneste måde at forebygge det på, er ved at være opmærksom på, hvad du putter på din hud her og nu også.”
Anna: ”Jeg har også ret mange kunder, som er 40+, og som tidligere har kunnet holde vægten med træning hist og pist og lidt for lidt mad, men pludselig virker det bare ikke mere.
Jeg kan godt lide at sammenligne med makeup – for når man kontinuerligt bliver eksponeret for bestemte ting, vil kroppen nå et punkt, hvor den ikke længere kan kompensere for de allergifremkaldende ingredienser – eller kurene. Så jeg ville også ønske, at kvinder begynder at tænke mere over, hvad de kortsigtede sundhedsritualer gør ved deres krop."
Er der noget, vi bør være særligt opmærksomme på i vores skønheds- og træningsritualer?
Cecilie: ”For mig er det mest skræmmende, at vi i 2022 stadig ikke taler om tungmetaller. Der er masser af opmærksomhed på parfume i forhold til allergi, og det er vi selvfølgelig glade for, men tungmetaller hører vi intet om.
Jeg kendte heller ikke selv til udfordringen med tungmetaller, før vi startede Lavinde Copenhagen, men nu hører vi gang på gang om kvinder, der kun bruger parfumefri produkter, og de reagerer alligevel på dem. Det skyldes ofte, at de reagerer på niveauet af tungmetaller – særligt nikkel, kobber og krom.
Det bekræfter mig i, hvor vigtigt det er, at vi bliver ved med at udvikle produkter, der lever op til Astma Allergi Danmarks krav til niveauerne af tungmetaller. Det er ikke nok at være økologisk, naturlig eller parfumefri – der kan stadig være en masse allergifremkaldende stoffer i.”
Anna: ”Det er også vigtigt at være opmærksom på, at mange fitnessprodukter som fx shakes og proteinpulver kan indeholde tungmetaller. Der er fx meget risprotein, som ikke bliver renset op for tungsten, som er et tungmetal, der endnu ikke er lavet grænseværdier for, selvom indåndingen af det er ekstremt skadeligt.
Det skal vi altså tale mere om, for forskning viser, at der er sammenhæng mellem hormonforstyrrende stoffer som fx tungmetaller og vores BMI og fedtlagringsmekanismer. De kan blokere nogle af receptorerne for vores hormoner, så vi kan opleve hormonelle forstyrrelser.”
Men hvor sikker kan man være på at forebygge allergi ved at købe allergivenligt?
Cecilie: ”Man kan selvfølgelig aldrig vide sig helt sikker, men for os er Astma Allergi Danmark den ultimative sikring. De er en patientforening og har derfor et stort ansvar, når de certificerer produkter. De skal desuden med helt ned på råvarebasis – de vil vide, hvor den enkelte ingrediens kommer fra, før de kan godkende et produkt, mens det hos nogle andre certificeringer kan være nok blot at se ingredienslisten. Det synes jeg siger meget om deres niveau.”
Anna: ”Det er også vigtigt at sikre sig allergivenligheden i produktet, for man kan også ramme ind i cocktaileffekten: at man ikke ved, hvad den udløsende faktor er, når flere ting bliver mixet sammen.
Der er sket en stigning af kvinder med autoimmune sygdomme det seneste årti, som ikke kan forklares alene med genetik. Derfor er man begyndt at se på flere miljømæssige faktorer, som kan gøre, at vores immunforsvar bliver trigget så meget og så ofte, at det begynder at angribe de dele af kroppen, som minder om de forstyrrende stoffer, den ellers forsøger at gardere os imod.”
Hvordan plejer vi vores hud og krop uden bivirkninger ifølge jer?
Cecilie: ”Begynd med at rydde lidt ud i dine produkter, og tænk over at fylde mere på, som er allergivenligt. Du behøver ikke at udskifte alt, men der er en del steder, hvor du sagtens kan skære parfumen fra.
Øjenområdet er fx et område, som mange oplever problemer med. Jeg har selv haft øjne, som løb lidt i vand, når jeg brugte en almindelig mascara, og huden her er sart, så det er godt at gå ekstra op i de produkter, du bruger her. Det samme med læberne, hvor det jo ofte også ender inde i munden. Personligt tænker jeg også over at undgå parfume i de produkter, hvor det ikke giver mening – hvorfor skal en lipgloss fx smage af vanilje? Man kan sagtens vænne lugtesansen til, at alt ikke behøver at dufte kraftigt, og at en neutral duft jo også er en duft.”
Anna: ”Det handler om at reducere beslutningstrætheden, for det nytter ikke at sige, at man skal skifte hele skønhedshylden ud her og nu. Eller lægge al sin kost og træning om fra den ene dag til den anden.
Jeg vil hellere sige, at hvis du gør tre vigtige ting, vil der helt automatisk ske en kaskade af andre gode ting, så du ikke skal tænke så meget over de andre beslutninger i løbet af dagen. Hvis man fx styrketræner fem minutter om dagen, kan man tåle meget mere. Det er ikke lang nok tid eller hårdt nok til at undertrykke immunforsvaret, og det er ikke så stor en stressfaktor, at det kan trigge autoimmune sygdomme.
Så dosering er altså vigtigt - og det samme gælder på skønhedsområdet. Hvis du elsker dufte, så læg lidt afstand mellem de gange, du bruger det, så du ikke eksponeres for ofte for det.”
Et kig ind i krystalkuglen – kommer der mere fokus på skønhed uden bivirkninger i 2022?
Cecilie: ”Der er sket meget, siden vi etablerede Lavinde Copenhagen for fem år siden. Vi taler om at undgå produkter med parfume, og det er et stort skridt, så jeg tror på, at det nok skal komme med andre allergifremkaldende ingredienser også. Det er bare så vigtigt, at vi taler om det, og at vi giver vores viden videre til andre.
Vi ser i øvrigt, at en stor del af vores kunder ikke er allergikere, men de kan bare godt lide, at vores produkter også er allergivenlige – det er da et tydeligt tegn på, at det er noget, som flere og flere går op i, og heldigvis for det.”
Anna: "Det håber jeg!"