DRK besøger Afrika for at se nærmere på moden

Derfor er afrikansk mode den nye trend du skal kende

Afrikansk mode udråbes til at være den næste store tendens. Det skyldes specielt den økonomiske vækst på kontinentet, der har startet en kreativ bølger, som har fået vestlige trendsætteres øjne op for afrikansk design og mode.

Det gælder også modejournalist og tv-vært Chris Pedersen, som rejser til flere afrikanske lande i en ny programserie på DRK.

– Jeg vil beskrive den afrikanske mode som dynamisk, farverig og selvsikker. Men det er klart farverne, som jeg finder interessante. En af designerne jeg mødte på min rejse viste mig det hun kaldte 'a neutral', og det var en mønstret silke, som vi i Danmark ville betegne som værende vild.

LÆS OGSÅ: Denne uge lander H&M's Studio-kollektion

For kulturjournalist Lucia Odoom, der har afrikanske forældre, men er født og opvokset i Danmark, er afrikansk mode et tiltrængt alternativ til den vestlige modeverdens idealer. 

– Afrikansk mode indeholder en form for elegance, værdighed og minimalisme, hvor man fokuserer på, hvad der klæder kroppen. Jeg er virkelig træt af, at det bare bliver beskrevet som mønstre og stærke farver, når hvide mennesker skal definere den afrikanske mode. Det er en kæmpe kliché at tale om én afrikansk mode, der er mange forskellige. Jeg synes også det er ret interessant at se på den diasporadiske afrikanske mode, hvor folk, der stammer fra Afrika, men ikke bor på kontinentet, klæder sig efter deres afrikanske udseende. Man må gerne være sort og have en stor numse, og man behøver ikke at matche de hvide vesterlændinges modeverden.

Også Chris Pedersen ser masser af potentiale i afrikansk mode i en dansk kontekst. og mener sagtens, at man kan mikse den afrikanske mode ind i sin danske garderobe.

– Jamen kig på en designer som Christie Brown fra Accra (hovedstaden i Ghana red.), som har skabt tøj til Beyoncé og Alicia Keys. Hun bruger de traditionelle voksprint i skarpe silhuetter og mikser for eksempel en skulpturel, mønstret skjorte med cigaretbukser og stiletter, eller Lisa Folawiyu fra Lagos, som balancerer de mest voldsomme mønsterprint med meget skarpe linjer. Det handler om balancen.

LÆS OGSÅ: Normcore er blevet overhalet af en ny tendens, du skal kende

Det samme mener Lucia Odoom.

– Danmark er et meget nemt sted at kombinere flere stilarter. Vi kan godt lide behageligt tøj, og har en streetkultur med vores flade sneakers. Her kan man bruge noget af værdigheden fra afrikansk mode og f.eks. tilføre looket et chunky smykke. Jeg synes især det er interessant at se på de parisiske-afrikanske kvinder, der er klassisk klædt i ballerinasko og lange camel frakker, og så tilføjer de lige lidt ekstra glamour ved at tage en turban på hovedet og male deres læber røde. De ser på, hvad der klæder dem bedst. Hvis en kvinde med afrikansk baggrund har lidt mere volumen, går hun ikke bare i skinny jeans, hvor der ikke er plads til hendes booty, selvom alle andre gør det. Det er det, jeg synes er sjovt i mødet mellem Afrika og Vesten.

Mens Afrika har ry for at være fattigt og underudviklet i forhold til vestlige lande, oplevede Chris Pedersen, hvordan den økonomiske vækst også spillede ind på andre områder end bare moden. Især brugen af sociale medier overraskede tv-værten.

– I Ghana, Kenya og Senegal er folk aktive på så mange forskellige platforme. Meget mere end jeg er. Du ser mobiler overalt, og faktisk fandt vi mange af vores kilder ved at bruge Twitter; "Hey I'm a Danish journalist visiting #Accra to report on fashion and pop culture. Who should I meet?" Det virkede hver gang. Og det ville aldrig virke på samme måde i Europa.

I Europa taler man ikke om en samlet europæisk mode, da der jo er mange lande med hver deres traditioner og strømninger, og om det egentlig giver mening at tale om en samlet afrikansk mode er ligeledes et spørgsmål, der har været oppe at vende mange gange under produktionen af DRKs serie. Chris Pedersen forklarer dog den lidt generaliserende term således:

– På det ene plan kan man ikke bare kalde det én samlet afrikansk mode. Fordi det jo netop er mange, mange forskellige lande, med forskellige religioner og sprogområder. Men min oplevelse har alligevel været, at mange af de unge kreative forholder sig til dem selv som værende deres nation, men også en del af Afrika. Tv-serien 'An African City' er et godt eksempel. Den handler om Accra i Ghana konkret, men på et større plan handler den om den oplevelse mange unge kvinder i de afrikanske lande har af at være fra Afrika. At der ikke findes historie om de unge veluddannede kvinder i de afrikanske storbyer, som de kan identificerer sig med, både som værende fra Ghana og som værende fra Afrika.

LÆS OGSÅ: VIDEO: Du får fornyet respekt for Angelina Jolie, når du ser hendes præstation på teaterskole som 25-årig

Journalist Lucia Odoom mener heller ikke, at man kan tale om en samlet afrikansk mode, da der er mange måder at være afrikaner på. Ikke mindst fordi Afrika er et stort kontinent med mange regionale forskelle. Hun fremhæver også, at man følger nogle andre tendenser på selve kontinentet end man gør, hvis man har afrikanske rødder og bor i USA eller Europa.

Lucia Odoom er meget inspireret af nigerianske Oroma Elewa, som hun kalder de sorte pigers Alexa Chung. Oroma Elewa kom til USA som 2-årig og har siden stiftet modemagasinet Pop'Africana, der har en meget postmoderne kunstnerisk popart-tilgang til afrikansk mode. Her ser man ingen afro-frisurer, men i stedet enkle minimalistiske billeder af afrikanske kvinder. Også blogger Amy Sall, der har forældre fra Senegal men er opvokset i USA, inspirerer Lucia Odoom. Hun fortæller, at Amy Sall har en afrikansk elegance, som minder om den måde, folk så ud på i 60'ernes Vestafrika. Begge kvinder er et godt eksempel på den diasporadiske afrikanske mode.

For @fossil

Et billede slået op af OROMA ELEWA (@oroma_elewa) den 25. Aug 2015 kl. 3:45 PDT

Designeren Grace Wales Bonner, der laver ekstremt androgynt tøj, får Lucia Odooms modehjerte til at banke lidt hurtigere.

– Jeg er helt besat af hende. Hun har selv en afrikansk baggrund, og bruger kun sorte mænd, der er feminine at se på i sine kollektioner. Tøjet er også ret feminint og bliver derfor mere unisex, selvom det oprindeligt er tøj til mænd. Vestafrikanske mænd bevæger sig anderledes end danske mænd, og de danser mere feminint. Mange har også en slank silhuet, og jeg synes det er ret fedt, at det er den slags mænd Grace Wales Bonner bruger som modeller og inspiration til sine kollektioner.

Vil du gerne vide mere om afrikansk mode? Chris Pedersen holder foredrag om ny afrikansk mode på kunstmuseet Louisiana onsdag d. 9. september kl. 19.30. Arrangementet er gratis for museets gæster, men tilmelding tilrådes. Du kan booke plads her. Adressen er Gammel Strandvej 13, 3050 Humlebæk.

Programserien "Afrika er det nye sort" får premiere på DRK torsdag d. 1. oktober.

LÆS OGSÅ: Husker du Christinas dating-idé på Facebook? Det bar frugt!

LÆS OGSÅ: "Når folk bliver forargede over mine vovede billeder, lægger jeg et topløst billede op"

LÆS OGSÅ: "Stresser det mig at være 29 år og single? Ja - ad helvedes til"