Eksperten forklarer: "Hvad er det bedste råd til at undgå slidt hår?"
Hvor ofte skal du vaske håret? Hvordan skal du vaske det? Og hvilke produkter er det egentlig bedst at holde sig fra? Læs her, hvad eksperterne anbefaler.
Hvordan skal håret vaskes?
"Det er vigtigt, at du renser og vasker din hovedbund grundigt. Du må gerne lige komme ned og tage lidt ved, uden at det gør ondt selvfølgelig. Hårlængderne bliver derefter lidt sekundære, for shampooen skyller ud i håret efterfølgende, og så behøver du ikke stå og massere det alt for meget ind i spidserne." (LS)
Hvor ofte skal det vaskes?
"Hvis dit hår og din hovedbund er velfungerende, og du f.eks. ikke har en alt for stor olieproduktion fra talgkirtlerne i hovedbundens hårsække, så kan du vaske håret to-tre gange om ugen, men for de fleste vil det være det bedste at vaske håret hver anden dag som minimum. Hvis man bruger de rigtige produkter til håret, er det ikke skadeligt at vaske det tit, da det bidrager til mere optimal hårvækst." (LS)
Er der nogle ingredienser i shampoo og balsam, jeg skal holde mig fra?
"Du skal passe på med at bruge produkter med for meget silikone, for aggressive sulfater og specifikke parfumestoffer. For meget silikone kan i værste fald medføre hårtab, fordi hovedbunden ikke kan ånde, mens nogle sulfater kan være så affedtende for hovedbunden, at det giver problemer med den naturlige balance. De 26 parfumestoffer, som EU advarer imod, er stærkt allergifremkaldende, og dem bør du derfor også holde dig fra at bruge for ofte." (AS)
Har du et tip til, hvordan jeg som forbruger kan orientere sig i de mange indholdsstoffer?
"Det vigtigste tip er at gå efter et Svanemærket produkt. De er ikke nødvendigvis naturlige, men du kan være 100 % sikker på, at der ikke er nogle problematiske stoffer i. Desuden anbefaler jeg, at du altid læser ingredienslisten på produktet for at se, hvad det indeholder." (AS)
Kan specialshampoo, -balsam eller -hårkur kurere ødelagt hår?
"Det kan ikke kurere det, medmindre det åbner hårstrået og tilfører fugt tilbage ind i håret. Mange hårkure lægger typisk blot en hinde uden på håret og tilfører glans, som gør, at håret føles mere blødt, men det er ikke en dybdegående genoprettelse. Man skal derfor kigge efter produkter, som tilfører fugt." (LS)
Hårkur og balsam – hvad kan de hver især?
"Det hjælper ikke at bruge hårkur i stedet for balsam, for en kur er som regel lavet af protein, som skal ind og lægge sig i vores hårfibre, og det gør de først efter 10-15 minutter og endnu bedre, hvis man sætter varme på, enten med føntørrer, en spahætte eller et varmt håndklæde rundt om. En balsam er en øjeblikkelig blødgøring og lukning af håret, og det er rigtig godt for, at vi ikke har åbenstående hårstrå i håret, som vi ødelægger med børsten, når vi redder igennem." (AS)
Hvad er fordele og ulemper ved produkter med kemi?
"Kemien bruges for at opnå et quickfix. Produkter, som f.eks. har til formål at gøre håret tykkere, indeholder ofte nogle mikrofibre, som ikke fylder noget, når de er våde, men fylder meget, når de tørrer. Håret føles måske lidt fyldigere, men problemet er, at mikrofibrene kommer i kontakt med huden og hovedbunden, hvor de kan skabe gener som irritation og betændelse i hårsækkene. I nogle tilfælde kan det resultere i arvæv i de inficerede hårsække og forhindre fremtidig hårvækst." (LS)
Hvad er fordele og ulemper ved vegansk shampoo?
"Vegansk shampoo er fint, hvis ikke man blot skriver det på sit produkt for at green-washe det. Vegansk betyder kun én ting, og det er, at der ikke er nogle indholdsstoffer i, som kommer fra dyr. Mange forbrugere tror desværre, at et vegansk produkt er lig med sundt. Men det har intet med sundhed at gøre." (AS)
Tørshampoo – er det godt eller skidt?
"Tørshampoo er et godt eksempel på et produkt, som skader. Det er vigtigt at huske på, at tørshampoo ikke har noget med shampoo at gøre. Det er nærmere et skadeligt stylingprodukt, da det binder sig til fedtstofferne på hovedbunden og til døde hudceller, og i kontakt med hovedbunden kan det skabe kløe, rødme og betændelsestilstand. I rigtig mange tilfælde kan betændelse i hårsækken danne arvæv og resultere i, at der ikke længere vokser hår ud." (LS)
Hvilke stylingprodukter er særligt skadelige eller gode for håret?
"Meget få stylingprodukter er sunde at få i kontakt med huden. Spørg derfor dig selv: ”Har jeg lyst til at sprøjte produktet i ansigtet?”. Det er en god rettesnor. Omvendt kan stylingprodukter baseret på olielignende ingredienser være gode for de yderste ødelagte hårspidser, som alligevel er døde. Det kan beskytte dem og forlænge levetiden, så de ikke knækker." (LS)
LÆS OGSÅ: "Jeg prøvede med alle mulige produkter, der giver fylde, men det gav ikke nok"
Hvordan kan vind og vejr påvirke håret?
"Vind og vejr har markant indflydelse på hårets kvalitet. Koldt vintervejr er meget tørt, og i kombination med vind og regn kan det udtørre håret. Der skal derfor mere fugt til i disse perioder for at bevare det samme udseende. Desuden kan det være en fordel at holde igen med hårvasken i tørt vejr." (LS)
Virker alternative behandlinger med f.eks. citron og kokosolie?
"Citron er noget af det allermest allergene, så det skal du ikke bruge. Hvis du laver dine egne produkter, skal du være virkelig varsom. Roser, kamille, citrus, rosmarin og lavendel indeholder alle de 26 parfumestoffer, som du skal styre udenom, hvis du vil undgå allergi. Kokosolie er fint at bruge, men molekylerne i kokosolien er så store, at det ikke kan trænge ind i hverken hårfibre eller hovedbund. Man kan i stedet bruge avokadoolie, kaktusolie, jojobaolie eller abrikoskerneolie. Deres molekyler har alle en størrelse, som ligger tættere på hårets fibre." (AS)
Hvilken frisure er mest hensigtsmæssig for håret?
"En frisure, hvor man trækker så lidt i håret som muligt. Undgå stramme fletninger, hestehaler og hårbånd, som sidder det samme sted igen og igen. Hvis du sætter det op, så sørg for ikke at sætte det alt for stramt. Hiv elastikken en halv til en hel centimeter tilbage, når du har sat håret, så der ikke trækkes for meget i det." (LS)
Hvor meget spiller kost og motion ind på sundt hår?
"Affaldsstoffer og giftstoffer, som forbliver i kroppen og ikke renses ud, kan afgjort have en direkte indflydelse på helbredet og sekundært på håret. Man skal derfor, for det meste, gå efter ubehandlet kost og sørge for at drikke nok vand. Vand er nemlig med til at rense affaldsstofferne i kroppen ud. Man kan desuden optimere betingelserne for bedre hårvækst ved at dyrke motion på et moderat niveau, da det kan reducere nogle af de stresshormoner, som indirekte kan have indflydelse på hårudtynding. Overtræning kan stresse kroppen og være med til at skade hårsækkene." (LS)
LÆS OGSÅ: Her er 9 håropsætninger, du nemt kan kaste dig over
Hvad er det bedste råd til at undgå slidt hår?
"Undgå varme og føntørring. Det ødelægger håret. Hvis du føntørrer alligevel, så sæt den på kold eller lunken styrke, men husk, at det ikke kun er varmen men også den elektriske, tørre luft, der skader håret. Sæt heller ikke håret op alt for tit, lad det hellere falde naturligt. Og hvis du sætter det op, så sæt det ikke for stramt, og sørg for at håret er helt tørt, før du sætter det op, da fugtigt hår kan bidrage til hovedbundssvamp." (LS)
"Brug en god shampoo og balsam i det daglige, gerne naturlige produkter, og tænk over, hvilken børste du bruger. Børster med svinehår er rigtig gode til at frisere håret med. Alternativt er gummi- eller plastikbørster også rigtig gode og bløde for håret. Og bliv klippet jævnligt! Hvis dit hår først begynder at spalte, så spalter det bare opad. Og hvis det først er spaltet, så bliver det aldrig længere." (AS)