Mathilde Norholt: "Fuck skammen over kvindekroppen"
Da Mathilde Norholt var yngre, gik hun i en periode udelukkende med langærmede bluser og lange bukser, da hun var skamfuld over sin mørke kropsbehåring. I dag er hun ikke bange for ”at lade skægget stå”.
”Fuck skammen over kvindekroppen.”
Sådan siger skuespiller Mathilde Norholt kontant i ALT BEAUTY, som du får i et tillæg til denne uges ALT for damerne.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Hun synes, at det er interessant, hvordan vores kropsbehåring er blevet en politisk ting gennem de sidste 50 år. Kvinders kropsbehåring, vel at mærke …
”Jeg kan huske, hvordan jeg som præpubbe talte med min mor om, hvad man gjorde. Eller hvad man burde gøre. Hun er jo fra en tid, hvor det kun var hardcore feminister, der lod busken under armene stå,” fortæller skuespilleren, som er særligt kendt for sine roller i tv-serierne Lykke og 2900 Happiness.
”Da jeg var teenager i slutningen af 90’erne, var det jo det klammeste med hår på kroppen for kvinder. Og eftersom jeg har mørkt hår og lys hud, måtte jeg fjerne det, jeg havde. I en periode voksede jeg manisk ben og arme og var enormt skamfuld i forhold til min kropsbehåring. Før jeg lærte at vokse selv, gik jeg i perioder kun i langærmede bluser og lange bukser.”
Lader ”skægget stå”
I dag får benene en tur med skraberen, før hun hopper i noget kort, men ellers er Mathilde Norholt blevet meget mere loose med kroppens mørke hår, og lader det gerne stå både på og under armene.
”For nogle år siden var jeg med til at lave fotobogen ”100 great danes”, hvor min kollega Sara Hjort havde valgt at lade ”skægget stå” under armene, og det var enormt stærkt og smukt. Siden har jeg været meget on and off med mit eget personlige valg af armhulehår. I virkeligheden er det jo ikke spor anderledes end, når mine venner med skæg nogle gange har glatte kinder eller fuldt fiskerskæg. Men når vi kvinder viser os, som vi er, bliver det stigmatiseret som ulækkert. Det er jo naturligt og bør være et personligt valg,” siger hun.
”Det skal slutte med den patriarkalske tankemåde. Og vi må starte med os selv. Damen i spejlet. Og sikke en spændende samtale, jeg får med min mor nu…”
Læs hele interviewet med Mathilde Norholt her.