tech neck

Medierne lyver for dig om dette skønhedsproblem

Få sandheden om "skønhedsproblemet", som bliver pisket op af flere internationale magasiner.

Din mobiltelefon gør dig syg. Den beskyldning har du hørt før. Men har du også hørt, at mobilen giver dig dobbelthage og får din hals til at ældes før tid? Der findes øvelser, der kan holde din hud ung og rynkefri, men skal man tro internationale livsstilsmedier, kommer du til at skulle gentage dem mange gange, hvis du vil holde huden glat og samtidig er storforbruger af din smartphone.

Efter signede får du nemlig løs hud og rynker på halsen og under hagen af at kigge for meget på din mobiltelefon, fordi du bliver nødt til at bøje hovedet imens for at se skærmen. 'Tech neck' kaldes fænomenet, som bl.a. amerikansk Elle og australsk Marie Claire har skrevet om.

- Vi bruger omkring 411 minutter om dagen på at se på skærme – det er meget tid med din hage trukket ind og dit hoved tiltet i en vinkel på 45º. Det kommer uundgåeligt til at koste sin pris, det forårsager svækkelse omkring halsen og dybe hudfolder, udtalte ansigtsbehandler Sarah Chapman i en artikel i webmagasinet The Edit i december sidste år efterfulgt af en guide til, hvordan du kan komme problemet til livs med makeup, cremer og kirurgi.

Samme måned skrev Elle.com på deres website en artikel om problemet:

- Inden for de sidste år har plastikkirurger set en stigning i folk, der gerne vil af med deres tech neck.

Gammelt problem - nyt navn

- Begrebet 'tech neck' ser jeg nu mest som en skæv og sjov vinkling på et allerede defineret skønhedsproblem, siger skønhedsekspert og blogger på Ilovebeauty.dk Charlotte Torpegaard til ALTfordamerne.dk.

- Man opfinder tit sådan nogle sjove fænomener for at være nytænkende. Der er kommet meget mere fokus på netop kæbelinien og halsen. Det er lige som i modebranchen, hvor der er fokus på nye områder hele tiden, og så kalder man det et eller andet, siger hun og bekræfter, at der kommer flere og flere produkter, der skal opstramme hals og kæbe, men siger også, at der ikke er noget nyt i, at skønhedsmærkerne tilbyder cremer, der kan netop det.

- Selve skønhedsproblemet med kæbelinie og hals har eksisteret altid. Både Helena Rubinstein og Elizabeth Arden gik begge langt mere op i 'løft' af dette område end i rynker, siger Torpegaard.

At problemet får ekstra meget tid i livsstilsmagasinernes spotlys lige nu, kan ifølge hende skyldes, at vi har fået nok af at høre om produkter, der skal glatte rynkerne i ansigtet ud.

- Måske handler det om, at der har været så eminent et rynkefokus, at vi trænger til at kigge på noget andet. Og så handler det måske om, at der er færre og færre, der har rynker, fordi der har været så meget fokus. Vi ved godt, vi skal beskytte huden. Hvor skal man så sætte ind? Skønhedsbranchen skal jo af med deres produkter et eller andet sted, siger skønhedseksperten.

Helt ude i hampen

At huden på halsen vitterligt skulle blive løsere og mere rynket af, at du bøjer hovedet for at se skærmen på din telefon, er usandsynligt, mener samtlige af de plastikkirurger, ALTfordamerne.dk har snakket med.

- For det første har jeg ikke hørt om det, og for det andet lyder det helt ude i hampen. Jeg har aldrig hørt om det hverken blandt mine kolleger nationalt og eller internationalt. Vi har mange, der kommer og siger, de har for løs hud på halsen, men jeg har aldrig hørt nogen af dem tilskrive det, at det skulle være pga. mobiltelefoni, siger Andreas Printzlau, der er skønhedskirurg og formand for Dansk Selskab for Kosmetisk Kirurgi.

- Det, der normalt giver løs hud på halsen, er aldring og rygning sammen med arvelig disposition: At man har en familiær tendens til at få løs hud på halsen, fortæller han.

Heller ikke Benedikte Thuesen, der er speciallæge i plastikkirurgi, oplever, at patienter kontakter hende for at komme af med deres 'tech neck'. Rent fysisk giver det ikke mening, at huden skulle blive slap og rynket af, at du ofte tilter hovedet, fortæller hun.

- Du strækker jo ikke i huden. Hvis du gik og kiggede op ad hele tiden, så strak du huden, det gør du jo ikke ved at gøre kigge ned på din mobiltelefon. Rent biologisk og fysiologisk kan jeg ikke se, det skulle betyde noget andet end, at du måske ikke retter dig ordentligt op bagefter, og så ser det ud som om, du har en dobbelthage.

Her er det egentlige problem

Du behøver altså ikke at være bekymret for, at dit mobilforbrug giver hverken kalkunhals eller dobbelthage. Til gengæld lader det til, at det, vi før troede, var et skønhedsproblem, er et sundhedsproblem. Googler du 'tech neck' dukker der ikke kun artikler om skønhed op. Langt de fleste af de 95 mio. resultater, ALTfordamerne.dk fik, da vi forsøgte, handler slet ikke om rynker på halsen, men om smerter i nakken. For mens nogle mener, vi får løs hud på halsen, mener andre vi overbelaster rygsøjle og nakke, når vi bruger for mange timer i selskab med mobilen.

- Hvis du forestiller dig, du er bygget til, at tyngdekraften rammer dig midt oven i hovedet, hvilket gør at rygsøjlen bærer din vægt, og når du så begynder at bevæge dig uden for den lodlinje, og dit hoved er en lille smule foroverbøjet, så vil tyngdekraften ramme dig bag på hovedet. Det vil stille nogle andre krav til muskulaturen i nakken. Den skal være mere aktiv for at holde hovedet fra at lade tyngdekraften tage over, og derfor vil den være mere belastet, forklarer fysioterapeut Rim El Sammaa-Aru, der desuden har en mastergrad i aktiv livsstil.

Arbejde foran en computer eller timer med en bog i hånden, bringer vores hoved i samme tiltede position og skaber samme effekt. Og det er der i virkeligheden ikke noget nyt i, for bøger har vi læst i mange år, og det betyder ifølge fysioterapeuten ikke, at du skal lægge mobilen helt fra dig.

- Det er ikke et problem i sig selv, men det er at problem, hvis det er sådan, du sidder det meste af din tid. Hvis du ikke er ude og bevæge dig og ikke kommer ud af den her fastlåste stilling, som du kan sidde i, når du fordyber dig i et spil eller en chat på telefonen, så er det et problem.

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du hudens alderstegn

LÆS OGSÅ: Derfor siger stjernerne nej til plastikkirurgi

LÆS OGSÅ: Bliv strammet op på den lette måde