Se de 10 største sundhedstrends indenfor kost og motion i 2018
Tang, kunstigt kød og en slukket mobil. Det er blot noget af det, som det kommende år vil byde på, hvis man skal tro sundhedseksperter og trendguruer. Se med her og få et bud på de 10 største sundhedstrends indenfor kost og motion i 2018.
1. ALT MED MÅDE
Hvor det tidligere har handlet om at leve sundere ved at dyrke motion og tilpasse indtaget af mad og drikke efter forskellige kure eller kostmodeller, ses en begyndende modreaktion, hvor man forholder sig lidt mere afslappet til det hele. I stedet for at tælle kalorier, kilometer på løbebåndet og antal mavebøjninger vil fokus i højere grad være på at leve et liv i balance med tid til afslapning og familieliv. Samtidig vil nydelse og livskvalitet få mere plads.
2. BURGER UDEN KØD
Ja, det ligner måske en burger og smager også som en, men bøffen er lavet af proteiner, smagsstoffer og fedtstoffer fra planter som f.eks. hvede, kokosnøddeolie og kartofler. Der bliver flere og flere munde at mætte, hvorfor der skal produceres mere for færre ressourcer. Det betyder bl.a., at vi kommer til at spise mindre kød, ligesom kødet vil blive erstattet af forskellige former for vegetariske køderstatninger som kylligefilet baseret på hvede- og ærteprotein og soyabønnefars.
3. ”FRI FOR”
En anden trend som bliver større i 2018 er "fri for". Den kommer i forlængelse af flere trends, som har eksisteret de seneste år, nemlig gennemsigtighed og sundhed. Vi bliver mere og mere kritiske som forbrugere og vil gerne vide, hvad der er i vores fødevarer. Og som en konsekvens af al den viden om sundhed, som vi hele tiden udsættes for, begynder vi at danne vores egen, individuelle opfattelse af, hvad der er sundt. Vi ønsker i højere grad at vide og selv bestemme, hvad der er i de fødevarer, vi indtager. Det gælder f.eks. fødevarer som laktosefri-mælk og glutenfri fødevarer, der vil vinde frem.
4. IN AT VÆRE OFF
At gå offline vil få større og større statusværdi, og som en følge heraf, vil der dukke flere offline-sysler op, der skal adsprede os, når vi slukker mobilen. Brætspil, malebøger, klippe- klistreprojekter, strikketøj, kurser i meditativ madlavning, gammeldags bøger trykt på papir. Ja, selv rengøring bliver relanceret som meditativ offline-teknik. Det handler om, at vi får hænderne fulde og udfordret kroppen og hjernen med andet end at trykke på taster og swipe på mobilen.
5. FERMENTEREDE GRØNTSAGER
Sauerkraut, Kimchi (fermenteret kinakål) og Kombucha (fermenteret te). Gærede fødevarer i alle afskygninger vinder indpas, og står det til sundhedsguruer og tarmeksperter skal disse bakterieboblende fødevarer fylde stadig meget mere i kosten. Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der menes at have en nærmest magisk effekt på tarmfloraen, fordøjelsen - og immunforsvaret.
6. ANIMAL FLOW OG MOBILITY
Efter at have været "glemt" i nogle år begynder det at blive mere trendy at træne bevægeligheden – ikke bare med "gammeldags" strækøvelser, men med dynamiske versioner, hvor man træner både mobilitet og stabilitet blandt andet med diverse dyreøvelser; bjørnekravl, alligatorkravl og abegang. Men også klassisk gymnastiktræning, hvor man løfter og bærer sin egen kropsvægt bl.a. med håndstandsøvelser og slyngeudstyr som TRX, står højt på den internationale trendliste.
7. INSEKTER PÅ MENUEN
I 2018 vil insekter blive en voksende og vigtig kilde til den protein, som vi får mindre af, når vi spiser mindre kød. Fårekyllingepesto, insektmel eller melormechips vil i højere grad komme på menuen og blive ”tænkt ind” i fødevaresortimentet. Insekter er nemlig rene proteinbomber, der gavner ikke kun sundheden men også miljøet.
8. MOTION UNDER ÅBEN HIMMEL
Udendørs træning vinder frem – uanset vind og vejr. Foruden gang, vandring og trekking, der er på vej fremad, vil vi se flere anderledes motionsløb som Colour-run, vinsmagnings-maraton, Zombieløb samt forskellige "Tæl-skridtkampagner", der udover motion i høj grad handler om at dyrke det sociale og have det sjovt. Der vil desuden dukke flere og flere udendørs træningsanlæg, motionsfaciliteter og parkouranlæg op, hvor almindelige motionister kan træne i det fri.
9. FRA SKRALD TIL SKRÆL
Kampen mod madspild vil blive intensiveret i de kommende år, og det vil flytte grænserne for, hvad der er spiseligt og redefinere ordet madspild. Vi vil begynde at bruge hele råvaren, så kartoffelskræller, æbleskrog, broccolistokke og grove blade fra frugt og grønt vil blive forvandlet til velsmagende retter, der ikke kun gavner miljøet, men også sundheden.
10. VEGETAR PÅ DELTID
Kød vil blive kørt lidt i baggrunden, og 2018 vil byde på flere fleksitarer eller deltidsvegtarer - altså folk, der kun spiser kød engang imellem. Det bliver mere almindeligt at holde et par kødfrie dage eller spise vegetarisk på alle hverdage. Vi vil oftere spise os mætte i bønner, linser og kikærter, og skal vi have dyreproteiner, vil valget hyppigere falde på fjerkræ og fisk end på rødt kød.
Kilder: Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø, Marina Aagaard, trænings- og sundhedsformidler, Christie Nielsen, markedsanalytiker. Landbrug & Fødevarer