35 råd til en slank krop
Slank, stærk og fuld af energi - lyder det som noget, du drømmer om? Vi har samlet 35 nemme råd, der gør en stor forskel. Find dine favoritter.
1. Et varmt go'morgenshot
Start morgenen med en kop kogende vand tilsat saften af en økologisk citron og en skive ingefær. Det varmer, booster dit immunforsvar og virker udrensende. Og giver dig energi længere end det hurtige kick fra en kop kaffe. (CB)
2. Ahh, sund mave
Din mave og din fordøjelse fungerer som din anden ”hjerne”. Hvis fordøjelsen ikke fungerer, skaber det ubalancer i hele systemet og kan dræne dig for energi, svække dit immunforsvar og gøre det sværere for dig at tabe dig. Hvis vand, motion og fibre ikke virker fremmende på din fordøjelse, kan du hjælpe den på vej med mælkesyrebakterier. (CB)
SE OGSÅ: Fokus på dine tarme: Kan du spise dig glad?
3. Få vitaminer med fede fisk
I de mørke måneder kniber det med at få nok D-vitamin, som vi skal bruge sollys for at producere. Det er svært at spise sig til tilstrækkeligt af det vigtige vitamin, men kast dig gerne over fede fisk som laks, sild og makrel. De er nemlig fulde af D-vitamin og omega-3 fedtsyrer, der er vigtige for vores immunforsvar og hormonbalance – mange overvægtige kvinder døjer faktisk med hormonel ubalance. Spiser du ikke fisk, kan du tage et tilskud af fiskeolie.
4. Frisk juiceboost
Mange tager på, fordi de hyggespiser mellem hovedmåltiderne uden at være rigtig sultne. Hvis du er træt, uoplagt og trænger til et energiboost, er det måske ikke en sodavand eller chokoladebar, du skal hente kræfterne i. Prøv i stedet en friskpresset juice med ca. 70-80 pct. grønsager og 20 pct. frugt. Tilsæt gerne en god hørfrøolie, så vitaminerne optages bedre. Du får væske, kun få kalorier og et energiboost, der holder længe. (CB)
5. Grønne superfoods
Du får et nemt og stort vitaminboost med grønne superfoods som spirulina, chlorella, byggræs og hvedegræs. Spirulina er en blågrøn alge, der indeholder mere jern end spinat og mere calcium end mælk. Chlorella er en encellet ferskvandsalge med afgiftende egenskaber. Byggræs er fuld af C-vitamin og B12-vitamin. Og hvedegræs hjælper kroppen med at rense ud med sit høje indhold af bl.a. klorofyl. Spice din juice eller smoothie op med de grønne superfoods. (CB)
SE OGSÅ: De 20 bedste powerfoods
6. Rugbrød, ja tak
Hvis du vil være mæt og slank, skal din krop have mad, der gør den godt tilfreds, og rugbrød er fuld af kostfibre, der mætter. Du har brug for 25-35 gram fibre dagligt, og en skive rugbrød indeholder 8 gram. Selvom du også kan få fibre fra f.eks. grønsager, så regn lige efter engang. En skive rugbrød eller to kan godt betale sig. Især hvis du falder i med kagen efter frokost, fordi du prøvede at spise din mave af med salat. (CB)
7. Vand på den sjove måde
Du har jo hørt det før – for det er et af verdens bedste sundhedstip: Drik nok vand! Du skal drikke halvanden til to liter vand om dagen. Men vand er bare så... kedeligt! Gør dit vand mere spændende ved at tilsætte mynte, agurk, citron og lime ned. Det ser indbydende ud, gør smagen frisk og tilfredsstiller også dine øjne. (CB)
8. Vinterhygge (næsten) uden kalorier
Hygge er for de fleste af os lig med søde sager. Uhm ... varm kakao og lune boller med smør. Men alt for tit, hvis du vil holde den slanke linje. Et sundt alternativ er at skifte bollerne ud med groft knækbrød og den varme kakao med en sød te som f.eks. Pukkas chai eller lakridste, der varmer og smager syndigt godt. (CB)
9. Mums... muffins med spinat
Skønne små ”kager” i muffinforme, som er lækre at have med på farten i stedet for slik eller kage. Det høje indhold af spinat gør dem til små antioxidantbomber! Du skal bruge: 6 æg 200 gram spinat 200 gram blomkål eller broccoli 100 gram hytteost lidt hvidløg Mix det sammen i en skål, hæld massen i muffinforme, kom en smule revet ost på toppen. Bages i 12-15 minutter ved 200 grader. Værsgo, en lækker og sund snack!(CB)
10. Lige en time mere på øjet …
Drøm bare videre i din varme seng, for du kan faktisk sove dig til en bedre appetitregulering. Når du sover for lidt, sker der en forskydning af dine appetitregulerende hormoner, så du kan føle dig mere sulten ... så du spiser mere og tager på. De fleste mennesker trives med seks til otte timers søvn, men det vigtigste er, at du sover regelmæssigt – også i weekenderne. (CB)
SE OGSÅ: 20 fantastiske fordele ved at sove
11. Sov godt på skyr
Hvis du har svært ved at sove, kan du slutte dagen af med en portion græsk yoghurt eller skyr, der er rigt på proteinet kasein, som optages langsomt i kroppen. Du kan smutte til drømmeland mæt og tilfreds, fordi der hele tiden sendes mæthedshormoner af sted til hjernen. (CB)
12. Nå, men så farvel eftermiddagshaps
Hvis du vil tabe dig, skal du have fokus på mængderne, især hvis du er typen, der småhapser hele eftermiddagen uden egentlig at være sulten. For at komme den dårlige vane til livs kan du prøve at ”faste” mellem frokost og aftensmad og kun drikke vand, te og kogt vand med citron. Det kan gøre dig mere opmærksom på kun at spise, når du reelt er sulten. (CB)
13. Spiser jeg virkelig alt det?
Skriv dagbog over din kost i en uge, hvor du noterer alt, hvad du spiser. Gennemgå så dagbogen for at se, hvad det er, du egentlig gør, og hvorfor du har taget de der fem kilo på. Det kan være lidt af et spændende detektivarbejde – og en øjenåbner for de fleste, der finder ud af, at de spiser mere, end de troede. (CB)
14. Uhm, grød er godt
Grød varmer dig godt igennem og lægger en beroligende bund i maven, der holder dig mæt længe. Prøv en grød af grovvalset havregryn, mælk, hørfrø og kanel. Kog det igennem, og kom en håndfuld bær og hakkede mandler på toppen. Du får masser af protein og sundt fedt fra mælken og nødderne. TIP! Rør et æg i, når grøden er ved at være færdig, for at få endnu mere protein. (CB)
15. Vitaminer med vintersupper
Det kan være svært at få grønsager nok om vinteren, men skønne, varme supper er et super alternativ til sommerens friske og grove salater. Spis dig til dig vitaminer og energi med supper, der er fattige på kalorier, men rige på de vigtige næringsstoffer. Prøv f.eks. en skøn tomatsuppe med tomater, kartofler, gulerødder, løg og hvidløg, som du koger op med olivenolie og blender. For en mere mættende version kan du koge og blende quinoa, linser eller kikærter med. (CB)
16. Sol, sol kom nu frem …
Det manglende lys får produktionen af lykkehormonet serotonin til at dale. Vi har ikke så meget lyst til at gå ud, endnu mindre til at dyrke motion i mørket, og det gør det sværere at leve sundt. Det er derfor vigtigt at få så meget sollys som muligt, men hvis det er umuligt for dig at holde pauser ude i vinterlyset, kan du overveje en lysterapilampe eller en solopgangssimulator, der vækker dig blidt om morgenen. Se lysterapi.dk. (HD)
17. Hvem vinder?
Der er ikke noget som en konkurrence mellem venner, der kan øge motivationen til at få motioneret. Lav f.eks. en challenge på Endomondo, og inviter dine venner til at deltage. Du kan også offentliggøre dit mål om at blive vinterslank på Facebook – så hænger du virkelig på den!(HD)
18. Hvad er vigtigst?
Nej, du når nok ikke at træne op til en ironman, samtidig med at du har gang i store projekter på jobbet og vil være sammen med familien. Hvis du er presset på alle fronter, tager det dit mentale overskud, så hvis du vil prioritere at blive slank, må du skære ned på nogle andre projekter. (HD)
19. Snup en kold sukkertyrker
Nå energiniveauet falder, stiger sukkertrangen som regel også. Gør dig selv en tjeneste, og forsøg at blive trangen kvit inden jul. For nogle virker det at erstatte sukkeret med light i en periode, for andre er det bedste en kold tyrker. Mindfuld eating kan også hjælpe, fordi du bliver opmærksom på, hvornår og hvorfor du trænger til sukker. (HD)
SE OGSÅ: 12 nemme tricks, der virker: Snyd din sukkertrang
20. Fik du gået 10.000 skridt i dag?
Vi bliver mere motiverede, når nogen holder øje med os. Og nogen kan godt være dig selv. Prøv f.eks. en aktivitetstracker, der måler dine skridt og søvn. Når det står sort på hvidt, at du kun har gået 3.000 skridt ud af de anbefalede 10.000, er det nemmere at sparke sig i gang og gå de sidste. (HD)
21. Små ture tæller også
Selvom du træner flere gange om ugen, kan du sagtens være en sofakartoffel resten af tiden. Men det er også vigtigt at være aktiv i hverdagen, og det bliver sværere, når det er koldt og mørkt. En lille aftentur til stranden, at tulle rundt i haven eller hoppe på cyklen til en veninde er ikke lige så oplagt i mørke og minusgrader som på en lun sommeraften. Men det er vigtigt med alle de små bevægelser, hvis du vil holde dig fit, så prøv at holde fast i nogle rutiner med at cykle, gå, danse eller hoppe mellem ting. (HD)
22. Ud og af sted
Jo, det er blevet ret så køligt. Men din sædvanlige løbesti er ikke pludselig blevet til en bakke, bare fordi det er koldt og mørkt. Hvis du ikke kan sparke dig selv af sted, vil det være godt for dig at finde en anden motionsform, der trækker mere i dig. Den bedste motion er den, der bliver gjort. (HD)
23. Høj puls i kulden
Når du dyrker motion udenfor i frostgrader, skal du passe på med at holde for lange pauser. Har du brug for et pusterum på løbeturen, så lav hellere øvelser som squats eller sprællemand, hvor du holder gang i kredsløbet og dermed kroppens varme. (HD)
24. Vild med vinterbadning
Er du rigtig frisk, hopper du i de iskolde bølger. Det sætter gang i blodomløbet og holder kroppen sund og rask. Men før du pakker badetøjet, er det godt at alliere sig med andre, der har prøvet det før. Find information og vinterbadningsklubber på vinterbadere.dk. (MA)
SE OGSÅ: fit tester vinterbadning: Gør det dig mere glad og sund?
25. Hot & Cold-terapi
Det er skønt at tage i spa og blive varmet igennem og få gang i blodomløbet i saunaen, men det er faktisk bedre at skifte mellem varme og kolde bade tre-fire gange. Det booster immunforsvaret og får dig til at svede affaldsstofferne ud, gør din hud pænere og fungerer som en antiagingkur. (MA)
26. Løb eller langrend
Hvis du bander over sne i Danmark, fordi det gør løb svært, så prøv i stedet langrend. Det er god konditionstræning, og det træner dine muskler anderledes end løb. Mangler sneen, kan du prøve at stå på rulleski. Du kan ofte få en prøvetime på de rullende brædder. Se f.eks. langrendsskolen.dk eller aarhusskiklub.dk. (MA)
27. Få faste balder med skøjteløb
Når frosten får bidt sig fast, stiller mange kommuner udendørs skøjtebaner op, og så er det bare at spænde skøjterne, for det er ikke kun god kredsløbstræning, men også fremragende toning af lår og bagdel. Er det ikke koldt nok, findes der mange indendørs skøjtebaner. (MA)
28. Træk vejret dybt
Du trækker jo vejret hele tiden, men hvis du ikke er vant til at tænke over dit åndedræt, kan du få meget ud af at bruge nogle minutter dagligt på at trække vejret langsomt og dybt. Hav fokus på vejrtrækningen, fyld lungerne med luft, og mærk det spænde hele vejen rundt. Det træner din åndedrætsmuskel, og jo stærkere den er, jo mere ekstra luft har du til andre aktiviteter.(MA)
29. Spring ud i parkour
Parkour er lidt mere udfordrende end mange andre træningsformer. Du bruger byrummet til at hoppe, springe og kaste dig rundt for at passere enhver forhindring på din vej. Det er en god ide at få lidt instruktion i de rigtige teknikker. Se f.eks. nysport.dk, der har en oversigt over forskellige parkourklubber. (MA)
30. Bomstærk med balancetræning
Særligt op til skiferien er det en fordel at lave forskellige former for balancetræning, da det styrker din stabilitet og mindsker risikoen for skader. Du kan træne inde med f.eks. store bolde, men også ude med sten og pæle som balanceredskaber. En god balance er med til at forbedre din præstationsevne på mange områder. (MA)
31. Hot med yoga
Hvis du virkelig vil have varmen, skal du prøve bikram hot yoga. En session varer 90 minutter og består af 26 øvelser, som udføres i 40 graders varme. Det sætter gang i blodomløbet, øger din fleksibilitet, styrker immunforsvaret og giver dig mere energi. (MA)
SE OGSÅ: Fokus på yoga: Kan du tabe dig og komme i fantastisk form?
32. Svedig cirkeltræning
Cirkeltræning både inde eller ude er effektiv træning med styrke- og konditionsøvelser, som du laver uden pauser eller med maks. 15 sekunders pause imellem. Det sætter forbrændingen i vejret, er effektivt på meget kort tid, og du kan dyrke det hjemme i din egen have uden at fryse. Brug f.eks. den gratis app The 7-Minute Workout, der består af 12 øvelser med ca. 10 sekunders pause. (MA)
33. Fut i forbrændingen med iskold luft
Der er sunde fordele ved at træne ude i kold luft, hvis du er klædt ordentligt på. Den friske luft er dejlig og opkvikkende, men den sætter også fut i din forbrænding. Du bruger flere kræfter på at løbe ude, og din krop bruger ekstra energi på at holde varmen. Du bevæger dig også lidt hurtigere, når det er for koldt til at stå stille.(MA)
34. Ses vi på banen?
Er du kuldskær med stort K, så brug vinteren på at genopdage sportsgrene fra din barndom. Tag en prøvetime i f.eks. badminton, tennis, squash eller håndbold. Du kan træne inde, og det er sjovt og motiverende at dyrke holdsport. Det er også god variation for dine muskler, hvis du er vant til kun at løbe eller gå i fitnesscenter. (MA)
35. Stress ned, og tab dig
Kortvarig stress, hvor vi skal nå en deadline, er ikke skadelig, men langvarig stress udsætter kroppen for et konstant øget niveau af stresshormonet kortisol. Det giver ubalancer i insulinniveauet, så du kan blive mere sulten, crave fedt og sukker og sove dårligt. Chancen for et vægttab er derfor minimal, når kroppen er stresset, så tænk på at stresse af. Skær ned på de alt for ambitiøse mål, lav åndedrætsøvelser, gå til yoga, eller øv dig i at meditere. (CB)
SE OGSÅ: 19 smutveje til en slankere krop
SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du udsættes for stress?