Spidskål
Næringsindhold pr. 100 g: 26 kcal, 2 g protein, 0,3 g fedt, 4,9 g kulhydrat, 1,9 g fibre
Rig på A-, C- og Kvitamin, kalium samt kostfibre. Jo mere bitter en kål er, des flere sundhedsfremmende stoffer indeholder den. Da spidskål er mild i smagen, er den mindre rig på de gode stoffer, men stadig supersund.
Grønkål
Næringsindhold: 58 kcal. 4,1 g protein, 1,1 g fedt, 10,4 g kulhydrat, 6,2 g fibre
Regnes for en af de sundeste kåltyper og er rig på bl.a. A-, B- og C-vitamin. Spiser du 50 g grønkål dagligt, får du dækket dit daglige behov for K- og C-vitamin og 25 procent af dit A-vitamin-behov. Udmærker sig ved sit høje indhold af kostfibre, der gavner hjertekarsystemet og beskytter mod visse kræftformer f.eks. tarmkræft.
Rødkål
Næringsindhold: 30 kcal, 1,5 g protein, 0,2 g fedt, 6,5 g kulhydrat, 2 g fibre
Rødkål er meget rig på særligt C-vitamin samt B- og K-vitamin. Indeholder kostfibre, der bidrager til at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og diverse kræftformer. Kålens røde farve er på linje med de mikroskopiske plantestoffer, der findes i blåbær og solbær, som gavner immunforsvaret.
Rosenkål
Næringsindhold: 52 kcal, 4,7 g protein, 0,6 g fedt, 9,6 g kulhydrat, 4,1 g fibre
Foruden et højt indhold af antioxidanter og C-vitaminer indeholder rosenkål stoffet sulforafan, der menes at virke kræfthæmmende. Indeholder også K-vitamin, der kan bekæmpe inflammation i kroppen, ligesom rosenkål virker kolesterolsænkende, beskytter mod hjertekarsygdomme og gavner fordøjelsen.
Broccoli
Næringsindhold: 45 kcal, 5,3 g protein, 0,6 g fedt, 6,1 g kulhydrat, 3,2 g fibre
Bugner af C-vitamin samt A- og K-vitamin, folinsyre, kalium, calcium og andre mineraler. Studier konkluderer, at broccoli kan nedsætte risikoen for at udvikle forskellige kræfttyper og hjertekarsygdomme.
Blomkål
Næringsindhold: 28 kcal, 2,4 g protein, 0,4 g fedt, 4,7 g kulhydrat, 2,2 g fibre
Indeholder mange fibre, B- og C-vitamin, fosfor samt kalcium. Ligesom broccoli har den en beskyttende virkning mod kræft. Virker desuden antiinflammatorisk og beskytter mod slidgigt, særligt hvis den spises sammen med olie fra fede fisk og valnødder.
Hvidkål
Næringsindhold: 30 kcal, 1,2 g protein, 0,2 g fedt, 6,9 g kulhydrat, 2,3 g fibre
Fyldt med kostfibre samt bl.a. C- og Kvitamin. Indeholder desuden bitterstoffer, der i forskningssammenhæng har vist sig at virke antiinflammatorisk.
Kilder: Bogen ”Kål” af Mette Mølbak, Cancer.dk, Maddata.dk