Anne Bech: Husk opvarmningen og undgå skader

Anne Bech: Husk opvarmningen og undgå skader

Trænings- og fitnessekspert, Anne Bech, ved om nogen, hvor vigtig opvarmningen er. Især når det gælder den belastning, som løb er.

"Husk nu at varm op"

Ligesom sikkerhedsinstrukserne på flyet, inden vi letter, har vi efterhånden hørt det så ofte, at tendensen er, at vi næsten ikke lytter efter mere, når nogen minder os om det.

Personlig træner, fitness- og træningsekspert, Anne Bech, kan dog ikke understrege nok, hvor vigtigt opvarmningen er. Med over 18 års erfaring inden for faget ved hun om nogen, hvor stor en forskel opvarmning kan gøre for vores træning og kroppens evne til at undgå skader.

- Når vi sidder og arbejder eller handler ind, så er pulsen ikke oppe. Det betyder, at vores nervesystem ikke er aktivt og beredt. Men stiger pulsen, så stiger nervesystemets beredskab, hvilket automatisk gør kroppen mere beredt på uventede forhindringer, der i værste fald kan betyde noget hen ad en forstrækning eller en forvredet ankel, siger Anne Bech.

SE OGSÅ: Michelle Kristensen: Derfor er kvindeløb så vigtigt et initiativ

Sammen med Michelle Kristensen og Chris MacDonald vil Anne Bech i år være at finde til ALT for damernes kvindeløb, hvor hun sørger for, at alle er varmet godt op, inden turen går ud på løberuterne. Og opvarmning er vigtigt, når det gælder løb, mener Anne Bech. 

- Løb er én af de største træningsudfordringer, kroppen kan udsættes for. Vi skal huske på, at vi tager mange hundrede skridt på sådan en løbetur. Og hver eneste gang lander vi med hele vores kropsvægt på ét ben. Det er jo en enorm belastning, forklarer Anne Bech.

Opvarmningen kan heldigvis gøres ret simpelt.

- Hvis man f.eks. løber til dagligt, kan det være noget som, at man går de første fem minutter, mens man svinger armene. Det handler som sagt om at få pulsen og nervesystemet op i gear, inden man løber af sted. Om vi skal løbe fem kilometer eller et helt maraton, gælder de samme regler. Start stille og roligt, få pulsen op og så af sted.

SE OGSÅ: Bliv en bedre løber - så nemt er det!

Er uheldet ude, og du har fået dig en skade eller kan mærke, at det gør ondt, handler det hurtigst muligt om at få hvilet sig, forklarer Anne Bech. Hun har dog et smart tip til, hvordan man starter op igen uden at risikere at forlænge skaden.

- Tag tre dages hvile som minimum. Men når du begynder igen, løber du den første tur på fem minutter. Næste gang løber du 10 minutter. Næste gang et kvarter. Og sådan bliver du ved med at skrue fem minutter op, indtil du er tilbage til din normale løbeform.

- Det gør man både for at give kroppen en rolig opstart, men også fordi det mentalt er nemmere at overskue, når vi skal i gang igen efter en skade. For når vi træner og løber, så handler det jo grundlæggende om at skubbe grænsen foran dig i stedet for at træde henover den.

Meld dig til ALT for damernes kvindeløb 2015 her!